www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ISKRA DELTA

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektronik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17
Aktiv.: 1.29
Kraj: postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 11:30 pm    Naslov sporočila:  ISKRA DELTA Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Poreboval bi nekaj informacij o tem podjetju. O njem dokončujem seminarsko nalogo, prebral sem si tudi knjigo Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo (super knjiga, priporočam). Sedaj me pa zanima, ali se kdo spomni, oz. mi lahko pove na kakšen način so se promovirali (reklame,...), kje so bile njihove šibke točke in kje močna plat, in pa grožnje podjetju (threats). Ali se kdo spomni kakšne so bile cene njihovih produktov.

Za čimveč informacij o naštetem bi vam bil zelo hvaležen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče tukaj kaj najdeš :

http://picasaweb.google.com/jozef.stepan

Na ZS mi pošlji svoj mail. Imam še poskeniran članek iz časopisa.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslušaš lahko še tole:

http://video.kiberpipa.org/media/POT_Janez_Skrubej-Hladna_vojna_in_bitka_za_IT/play.html

lp, Jože.
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Bi kdo javno povedal, kaj se je dogajalo konec 80 let in začetku 90 let v Iskri?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70825.96

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
elektronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala za linke. So mi bili v pomoč, tako da je seminarska naloga sedaj končana.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70825.96

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
elektronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rade volje,vendar je to samo prezentacija, ob kateri bom govoril. Potrudil se bom in poleg prezentacije naredil še pisni del, ki bo namesto mojega govora. Bo pa nanj treba počakat nekaj dni, ker sem za vikend precej zaseden.
Smile
Nazaj na vrh
elektronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, kot sem obljubil. sem napisal povzetek mojega govora in dodal ppt. Napisano je krajše kot sem govoril, saj je govoriti lažje, moj govor je trajal okrog 20 minut. Seminarska naloga je bila posebej pohvaljena in ocenjena z 10. Tako, da še enkrat hvala za pomoč.

Predstavitev delta.pps
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Predstavitev delta.pps
 Velikost datoteke:  2.16 MB
 Downloadano:  51 krat

Nazaj na vrh
elektronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še govor.

PRVI RAČUNALNIK IN PRVI ELEKTRONSKI RAČUNALNIK.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PRVI RAČUNALNIK IN PRVI ELEKTRONSKI RAČUNALNIK.doc
 Velikost datoteke:  42 KB
 Downloadano:  44 krat

Nazaj na vrh
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, Jožeta pa poznam in nisem vedel, da je delal v IDCju. Ga morem malo požokat na ta račun Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm..
Začetki računalništva na slovenskem pa segajo še dlje nazaj. Malokdo ve, da je Iskra naredila kar nekaj računalnikov po nemški licenci. Računalniki so bili še serijskega tipa. To pomeni, da so se podatki med registri premikali serijsko in ne paralelno kot je to danes. Tudi diskov takrat še ni bilo. Bil pa je zato magnetni boben. Ta je razen shranjevanja podatkov, dajal celotni mašini tudi takt. Vse je bilo sinhronizirano nanj. Vhodno izhodne enote so bile, verjeli ali ne, teleprinterji in hitri čitalci teleprinterskega papirnega traku. Mašina je imela en velik prečudovit pult, kjer se je dalo nastavljati vsak bit v vseh glavnih registrih. Prav tako so bile tu lučke, ki so predstavljale bite v registrih. Mogoče je bilo celo izvajanje posameznih instrukcij po sistemu step by step.
In če mislite, da se je zvok na računalniku rodil z PC-ji se varate. No nekateri mislijo, da je zvok prišel z C64, a tudi to ni pravilno.
Stroj, ki ga je delala ISKRA je imel čudovit zvok. Skoraj nemogoče je bilo ločiti, to kar se je dalo slišati od klarineta. Tega ne bom nikoli pozabil.
Računalnik se je imenoval Suze Z23.
Enega takega smo odpeljali tudi v tehnični muzej Bistra, kjer je pod napuščem nanj zatekala voda in je tako doživel žalostem konec.
Tega tudi ne bom nikoli pozabil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elektronik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD bo držalo, vendar je sminarska naloga dotikala le iskre Delte in njenega žalostnega konca.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Hmm.........
Stroj, ki ga je delala ISKRA je imel čudovit zvok. Skoraj nemogoče je bilo ločiti, to kar se je dalo slišati od klarineta. Tega ne bom nikoli pozabil.
Računalnik se je imenoval Suze Z23...........

Toda, da je imel pa čudovit zvok?????
Ja, saj pravijo sto ljudi sto čudi vendar......,
ko si še konzolo (Teleprinter) in luknjače za kartice zaštartal, se ni bilo već mogoče pogovarjati in kakor se spomnim se razen profesorju nikomur drugemu ni zdelo nič čudovitega.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni