www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezava "darlington arraya"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miketyosn
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Dec 2009 16:39
Aktiv.: 0.12
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 11:32 pm    Naslov sporočila:  vezava "darlington arraya" Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Se opravičujem neslovenskemu izrazu, žal ne vem prevoda, zanima pa me "pravilna" vezava vezja ULN2003A na izhod 5V mikrokontrolerja na eni strani in porabnikov (releji, lučke...) na drugi.

Glede izhoda je v tabeli z podatki naveden maksimalen tok čez kolektor 500mA - predvidevam da je potem varno priklapljati vse releje, žarnice, ki tega toka ne bodo presegle, in katerih obratovalna napetost ne presega 50V.

Vhodna napetost (skozi bazo) je omejena na maks 30V, tok pa na 25mA. (Ne vem če navajam pravilne podatke.)
Vem pa da mikrokrmilnik na katerega bi rad dodal to vezje deluje na 5V in zmore mak tok samo 5mA.

Zanima me torej ali lahko dodam ULN2003A direktno na izhod krmilnika in če mi to ne bo uničilo krmilnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23
Aktiv.: 0.81

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez problema lahko, saj ima ULN na vhodu 2.7 kohm upor, po ohmovem zakonu bo tok 1.3mA ob priključenih 5V ((5V-1.4v)/2700)=1.3mA, 1.4V je padec napetosti na tranzistorjih (2xUbe).

Lp
Nazaj na vrh
miketyosn
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Dec 2009 16:39
Aktiv.: 0.12
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali mogoče veš še kolikšno je razmerje med bazo in kolektorjem? Zanima me samo če bo ta tok skozi bazo 1.3mA, zadosten da mi bo to vezje napajalo porabnik ki pri 5V rabi 300mA?

Ali lahko ta padec napetosti 1,4V uporabim za vse tranzistorje, če bi recimo moral narediti tak izračun kot si ga zgoraj navedel, za drug darlington array?
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, sej piše v datasheetu da je TTL in CMOS kompaktibilno oz. da bo že prej kot pri 5 voltih tranzistor v nasičenju. Ob 1.3mA vhodnem toku bi mogel teči tok skozi kolektor 1,3A saj ima tranzistor tokovno ojačanje 1000 (približno).
Brez problema lahko uporabiš ULN, saj je bil narejen točno za takšne aplikacije.
Izračun lahko uporabiš dudi za druge darlingtone, čeprav v tem ni upoštevan tok skozi upore B-E, ki v tem primeru ne vpliva dosti na rezultat.

Lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo redkokateri tranzistor ima tokovno ojačanje 1000! Običajne vrednosti so med 50 in 300.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem navedu za za darlington tranzistor, ki je v ULN2003.

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni