|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aljosa Član

Pridružen-a: Pet 15 Sep 2006 11:43 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.65 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 12:35 pm Naslov sporočila: Preklopnik CD4052 povzroča poke pri preklopih |
|
|
Zdravo,
za preklop audio signala uporabljam CD4052. Preklapljam med 4 različnimi viri oz. moduli, ki imajo vhod in izhod (preklapljam pare vhodov in izhodov). Vezje napajam simetrično s +/- 9V, krmilim pa ga s "fosilom" PIC16F84. Pri preklopih iz enega na drugi kanal je slišen precejšen pok. Vsak modul ima na vhodu blokirni kondenzator. Za preklope uporabljam momentary stikala. O tem sem prebral že kar nekaj gradiva po netu, vendar nisem našel nič kaj konktretnega. Na GEO (najbrž ste že slišali) je nek članek na to temo. V shemah tam je sicer vse napajano samo z 9V, potem pa se dvignejo nivoji na 4,5V s pull up upori dodani pa so tudi blokirni kondenzatorji. Na ta način je nekako "baje" rešeno pokanje.
Zanima me sledeče:
1. Pri samem 4052 nimam blokirnih kondenzatorjev (in pull down uporov), ker sem se zanašal da so itak na vhodih posameznih modulov. Itak bom poskusil to varianto ampak me vseeno zanima če dodam blokirne kondenzatorje na I/O 4052 in pulldown upore na maso (zaradi simetričnega napajanja), bi mi zadostno prefiltriral poke pred prihodom signala na module?
2. Preden sem razmišljal o prejšnjem vprašanju sem že naredil prototip automute funkcije s FET tranzistorjem. Ko je momentary stikalo v novi poziciji sklene kondenzator na maso (preko upora) in počasi izkopi izhod, ko pa se momentary vrne v začetn lego pa se kondenzator zoper počasi napolni in vklopi signal. Seveda bom to tudi preizkusil, vendar me zanima če so lahko kakšne težave, ki jih nisem predvidel, in katera rešitev se vam zdi boljša?
Če imate kakšno svojo rešitev se priporočam.
Hvala.
Lp
Aljosa
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti lepo pripni shemo in se bo takoj videlo zakaj ti poka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 3:58 pm Naslov sporočila: Preklopnik CD4052 povzroča poke pri preklopih |
|
|
Evo prilagam shemo. Dorisal sem tudi blokovno shemo kako imam povezan preklopnik in module. Moduli imajo na vhodih CR filtre.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
37.8 KB |
Pogledana: |
47 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok v predogledu zgornje slike jaz vidim drugačno, mogoče zato ker nisem "aktiven" uporabnik. Kaj pa vem. Kakorkoli lahko pošljem sliko na email če bo potrebno.
lp
Aljosa
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz vidim eno čudno sliko, pa sem aktiven ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 4:25 pm Naslov sporočila: Še enkrat |
|
|
Prilagam še enkrat upam da bo tokrat ok.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
37.8 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Med vsak blokirni kondenzator in vhod 4052 (x0, y0, x1, y1, ...) daj 1M upor proti masi. Težavo ti ne povzroča sam 4052, ampak preklapljanje med njimi kot tako. Ko preko kondenzatorja teče signal, se nabije na določeno napetost zaradi razlike napetosti med vhodom in izhodom modula. To polnjenje kondanzatorja se sliši kot pok.
Ti 1M upori pa imajo vlogo, da kondenzatorje držijo napolnjene ves čas, ne glede na položaj stikal. Tako tega polnjenja kondenzatorjev (poka) ob vsakem preklopu ni.
P.S.: Boš to vezje slučajno uporabil v multiefektu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak modul ima na vhodu CR člen samo so kondenzatorji v velikosti do 100nF (upori so 1M). Bom za štos dal na vhode pa izhode preklopnika elektrolite pa upore(1M), da vidim če se bo pok že prej prefiltriral predno pride do modulov. Jaz sem avtomatsko sklepal, da je dovolj če imajo CR samo moduli. Bom "okrasil" še preklopnik. Druga alternativa, ki jo imam pa je da v programu PICa zakasnim vklop za približno 10ms in uporabim FET mute vezje, ki "počasi" (v mejah da ne poči med preklopom) vklopi in izklopi signal. Da se dejansko preklop na 4052 zgodi takrat, ko FET mute vezje odklopi.
Ja res je delam analogni multiefekt. V bistvu imam že vse narejeno, težave imam samo s temi poki. :S
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektrolitov raje ne uporabljaj, ampak folijske zaradi prečnega toka. Na načrtu se ne vidi ali je Vss vezan na maso (Vdd na +, Vee na - in Vss na maso).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

|
Objavljeno: Sob Dec 19, 2009 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešil problem z upori in kondenzatorji, ni dovolj da se zanašam na CR na modulih.
Hvala za nasvete, tudi borisz-ju.
_________________ "Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
―Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni