www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajkanje Li-ion celic
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rokic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22
Aktiv.: 0.59
Kraj: Okolica Gorice

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 7:20 pm    Naslov sporočila:  Spajkanje Li-ion celic Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Pri prenosniku DELL Latitude D410, počasi peha baterija, tako da sem naročil nove celice. Nekateri me strašijo, da je spajkanje teh baterij nevarno (možnost eksplozije), pa ne vem ali je to res ali ne.
Zanima me, ali je kakšen poseben postopek spajkanja, oz. na kakšen način povezati celice skupaj?

hvala
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 7:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Spajkanje Li-ion celic Odgovori s citatom

Rokic je napisal/a:
Pozdravljeni!
Pri prenosniku DELL Latitude D410, počasi peha baterija, tako da sem naročil nove celice. Nekateri me strašijo, da je spajkanje teh baterij nevarno (možnost eksplozije), pa ne vem ali je to res ali ne.
Zanima me, ali je kakšen poseben postopek spajkanja, oz. na kakšen način povezati celice skupaj?

hvala

Jaz sem sicer spajkal celice za HP-jev prenosnik, ampak gre itak za iste zadeve. Da bi do eksplozije prišlo kar tako zaradi spajkanja si težko predstavljam. Če narobe prispajkaš (gledano električno, se pravi "narobe zvezano") lahko pride do neželjenih efektov, ja. Če pa to narediš tako kot je treba, tega pač ni. Wink

Glede samega načina spajkanja ti pa težko povem; jaz sem nove celice zaspajkal po čisto klasičnem postopku, kot bi spajkal kaj drugega. Ni bilo ravno tako profi narejeno kot bi to naredili v tovarni (točkovno), ampak delovalo pa je Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A se to pri ceni nove baterije med 30 in 40€ še splača počet?
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
A se to pri ceni nove baterije med 30 in 40€ še splača počet?

Danes definitivno ne. Jaz sem to počel pred tremi leti, ko so mi hoteli za nadomestno baterijo vzet 47 tolarskih tisočakov, Li-Ion celice so me stale pa cca. 20 tisočakov... Moram priznat da si pa nisem mislil da so cene tem zadevam tako drastično padle Shocked

Je pa človek napisal da je celice že naročil, tako da... Liar Spajkat bo treba Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pazi, da ne narediš kratkih stikov in da celic ne greješ, ko spajkaš, saj jih s tem uničuješ.

Kontaktne trakove primi s ploščatimi kleščami, da se toplota ne bo tako zelo prevajala na celico.. In če nisem omenil, kratki stiki, so zelo slaba stvar pri takem početju.

Pa še nekaj informacij
Nazaj na vrh
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jah, cene preko ebay-a mi niso nekako ustrezale (celih baterij). Glede na to, da so imeli nekateri zelo slabe izkušnje z neoriginalnimi baterijami (manj zdržale, življenjska doba slaba), sem se odločil za celice, ki sem jih dobil originalne za $5 po komadu.
Sedaj pa so že doma, tako da mi drugega, kot da jih skupaj dam, ne preostane. Pa vsaj še nekaj se bom naučil, če ne drugega Smile

Bom [slovenščina je zame španska vas] jutr, kako bo zgledelo spajkanje celic v praksi.

Azrael, hvala za povezavo. Celice, ki sem jih nabavil, pa nimajo spajkalnih trakov, tako da bom imel malo več "zabave" s spajkanjem Wink

LP Rok
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja če so členi že doma skoraj ne bo druge kot menjat. Čeprav bo šlo to verjetno precej težko s spajkanjem če so brez spajkalnih ušes. Po mojem je v tem primeru primerno edino točkovno varjenje.

Glede zgoraj omenjenih baterij pa samo moja izkušnja. Enkrat na začetku poletja sem menjal baterijo na T42. Zaenkrat brez ene pripombe. Baterija se obnaša po pričakovanih, kapaciteta ustreza deklarirani tudi po nekaj deset ciklih.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rokic je napisal/a:
Celice, ki sem jih nabavil, pa nimajo spajkalnih trakov, tako da bom imel malo več "zabave" s spajkanjem Wink

V trgovini Delko so imeli (mogoče imajo še, že dolgo nisem bil tam, vmes so se tudi preselili) strojček za točkovno varjenje spajkalnih trakov na akumulatorske celice vseh vrst. Ob tem, da lahko nastane težko s*anje, če boš lotal direktno na celico, bi priporočil, da se pozanimaš ali to dela še kdo v tvoji bližini in ti zmontira trakove. Lažje boš delal, pa še akumulatorjev ne boš zakuhal že takoj na začetku.
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[Samo za info] enako sem jaz hotel narediti za Dell Latitude D505. Nove celice sem naročil za cca. 18€ vse skupaj (6x 18650 2500mAh, 3,7V). Mucek4 mi je prijazno ponudil, da mi upari celice. Seveda sem ponudbo sprejel, malo sva se pozabavala s spajkanjem (malo "pošmerglat" kontakte, potem pa kar direkt spajkalnik, cin) in ko sva baterije uparila (ok, to je naredil polnilec... heh) se je začelo sestavljanje. Vse lepo in prav doookler... Se ni pokadilo iz ohišja Sad
Namreč, ko sva stiskala baterije nazaj v ohišje, sva nekje naredila stik in je odneslo 2 žički na 18-pinskem 1cm x 1cm flat kablu, ki je povezoval oba PCBja...

No, na koncu sem se odločil, da preko eBay-a naročim novo baterijo - komplet. Prej je imel laptop cca. 3 ure avtonomije (nov). Sedaj ima avtonomije 3,5 do 5 ur (odvisno, kaj počnem na njem). Baterija me je stala cca. 30€ s poštnino.

[/Samo za info] Wink

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje si dobil take celice ? Smile

PCB lahko poslikaš, verjetno se ga da tudi popraviti.

(Sam sem lotal direktno na baterije. Zgornji del gre brez problema, ker je že tako malce bolj termično ločen. Spodnjega je bila pa malce težava, če spajkalnik ni bil dodobra ogret. Cin-pasta za SMD dela čudeže.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast, Celice
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa na dealextreme (stran je trenutno sesuta :/)
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si vzel Trust-fire celice ? Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dexboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap: klik

6 kosov (3 pari) - 3S2P

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo, celice so sestavljene, baterija napolnjena, sedaj pa samo še testiranje.
Cin se je neverjetno lepo prijel polov baterij (malo sem napraskal priključke), tako da dejansko baterije nisem segrel popolnoma nič.
Malo bom moral še kable popravt, saj je sedaj vse po kmečko narejeno.
Kar je pa glavno. Baterija [slovenščina je zame španska vas] Very Happy

Sedaj me pa še nekaj zanima. Doma imam še en prenosnik (Acer Travelmate 2300), pa so ravno tako fuč celice. Glede na oznake na celicah, na spletu nisem dobil popolnoma nič. Ali je možno, da takšnih baterij ni v proizvodnji oz. dobavljivih po celicah? Bom še dopisal kaj je na baterijah.

LP Rok
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni