|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
coolsite Neznanec

Pridružen-a: Pon 30 Nov 2009 11:11 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 11:21 am Naslov sporočila: Brnenje plafonjere |
|
|
Zdravo,
kupil sem plafonjero s tremi varčnimi žarnicami znamke OSRAM. Ko sem jo zmontiral in prižgal, sem takoj zaslišal zoprno brnenje, ki seveda izgine, ko luč ugasnem. Pomislil sem, da brni kakšna od žarnic, zato sem jih začel odstranjevati in ugotovil, da luč ne brni, ko je privita ena od žarnic, čim pa dodam še eno žarnico (tako da sta dve ali več) pa spet nesramno brni. Pred tem sem imel namesto plafonjere luster z dvema varčnima žarnicama, pa je delal neslišno. Razmišljam, da bi poizkusil še z navadnimi žarnicami, da vidim, kaj bo...
Ima kdo kakšno možno razlago, zakaj se to dogaja in kaj lahko še poizkusim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Reklamiraj. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa poizkusi dati pod vznožke žarnic ali celotne plafonjete gumijaste/kartonaste/plutaste podložke. S prstom pritiskaj na določene dele svetilke in boš ugotovil, kje ti brni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Merlin Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
So priključene na omrežno napetost, ali so vmes dušilke? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
coolsite Neznanec

|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da so direktno priključene, nobenih dušilk nisem videl... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz opisa bi rekel, da brnijo dušilke. Izgleda, ko da so poddimenzionirane ali pa je breme preveliko.
Samo, če praviš, da so varčne žarnice... mi ni najbolj logično. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možnosti sta v bistvu dve:
a.) Narobe sestavljena svetilka (manjkajoja tesnila ali blažilniki) oz. svetilka narejena v vseh pogledih šparovno in sedaj se mehanska nihanja vodnikov in okovov, ki so posledica tokovnih špic, ojačujejo.
Če je svetilka na nekem votlem predmetu (spuščen strop, omara) se to lahko pojavi dokaj hitro.
b.) Zanič okovi.
Za preizkus daj notri klasične žarnice (ne pusti predolgo, ker svetilka verjetno ne prenese toliko toplote!). Če bo spet brnelo, so zanič okovi, če ne, mehansko nekaj narobe s svetilko ali njeno montažo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
coolsite Neznanec

|
Objavljeno: Pon Dec 21, 2009 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
hvala vsem za odgovore. Če bo imel še kdo kdaj podobne težave...
Po tem, ko sem ugotovil, da plafonjera brni, sem šel v trgovino, kjer sem stestiral tam razstavljeno enako plafonjero. Prodajalka je odvila navadne žarnice, privila enake OSRAMove "triple" žarnice, kot sem jih uporabil tudi sam in tudi ta je začela brneti. Zato je nisem zamenjal, ampak sem kupil poceni klasične žarnice in šel domov, da sprobam še z navadnimi. Z navadnimi je delala tako kot mora - neslišno. Zato sem mislil, da je problem ali v plafonjeri ali v inštalaciji in sem se rahlo razočaran sprijaznil, da pač ne bom uporabil varčnih žarnic.
Čez 2 tedna privijem te iste žarnice v drugo plafonjero v drugem stanovanju - spet brnenje! Ker sem imel tokrat na voljo še drugačne OSRAM "twist" žarnice, sem za test privil še te in presenečen ugotovil, da delajo neslišno.
Torej sklepam, da je problem v žarnicah (ali v tipu teh žarnic ali pa so te, ki jih imam zanič). Zanimivo je to, da vsaka sama zase dela...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 21, 2009 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brnenje. Morda bi pa brez stekla vključil SIJAKE, potipal kje se kaj trese in s čigumijejem ipd rešil "problem. Ali pa samo protifazno vezal sijalki. Samo zamisel. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Dec 21, 2009 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa ravno niso kvalitetne.ker notri je fertna jedra in mogoče je popustil(reža) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni