www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ECS polnilec akumulatorskih baterij (1,2 V) LYTRON AHS 2044

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Modelar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Avg 2009 12:27
Aktiv.: 0.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2009 12:32 pm    Naslov sporočila:  ECS polnilec akumulatorskih baterij (1,2 V) LYTRON AHS 2044 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

imam preko 10 let star ECS polnilec akumulatorskih baterij (NiCd in NiMh, AAA, AA, C in D) Lytron AHS 2044

zadnje čase ne deluje več pravilno, bolje rečeno sploh ne deluje.

Ali ima mogoče kdo od vas na forumu izkušnje s takim ali sorodnim polnilcem ? Na netu je zelo malo informacij, vsaj zame laika. Se da ta zadeva kako popraviti ali se ne splača več ? Za vse informacije se že vnaprej zahvaljujem.

Pred kratkim je začela utripati zelena signalna dioda med polnjenjem in kasneje tudi ob samem vklopu brez baterij. Polnilec več ne napolni akumulatorjev.

Navodilo, ki je bilo priloženo polnilcu ne omenja tega pojava (utripanje zelene lučke), na netu ne najdem nič več, kot zgoraj omenjeno, nemško znam preslabo, firme Lytron pa ni več. Na netu ne najdem podobnih problemov ali tehničnih navodil.

Ni mi problem kupiti novega, ampak žal mi je tega starega, delal je zelo dobro, mogoče pa je dotrajal samo kak zamenjljiv del. Poleg tega je večina novih polnilcev mnogo slabših od mojega.

Do nedavnega mi je odlično in zelo hitro (10 - 150 minut) polnil vse okrogle akku baterije, tudi novejše z veliko kapaciteto (npr. 4 x 2600 MAh v dobrih dveh urah).

Edina slika mojega (LYTRON AHS 2044) in sorodnih modelov ter osnovni tehnični podatki, ki sem jih našel na netu: http://www.quovadis.tv/neuprodukte/ladest.html

Polnilec dela po sistemu ECS, nekaj več podatkov sem našel tukaj:

http://www.praktiker.at/download/lepse803.pdf

in tukaj:

http://www.kriechhammer.at/ecs/

Nisem elektronik, na elektriko se tudi ne spoznam nič, edini inštrument ki ga premorem je preprost multimeter, pa še na tem uporabljam le voltmeter. Polnilec bi naj polnil celice do 1,48 V in max 2 VA (s pulznim tokom do 2,0 V) in potem preklopil na vzdrževanje (preklop iz rdeče lučke na zeleno) z cca 50 MAh. Moji akumulatorji so odvisno od modela imeli po koncu polnjenja cca 1,44 V. Sedaj polnilec sploh ne preklopi na konec polnjenja (zeleno), ves čas gori rdeča, baterije pa mi je celo tudi spraznil pod 0,5 V. Drug pojav je da že pred polnjenjem ali vmes začne utripati zelena.

Izvedba je dokaj zaprta, med delovanjem ne morem izmeriti napetosti, saj odprt pokrov avtomatsko izklopi delovanje, poskusil sem ga tudi odpreti, vendar z mojim nepoznavanjem elektronike nisem mogel najti napake, nočem pa ga poškodovati.

Mogoče pa je na tem forumu kdo, ki mu bo kaj takega izziv ali celo mala malica

Sem iz Maribora

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2009 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi je za kaj takega kriv napajalni sklop oz, dotrajan elektrolit v njem.
Nazaj na vrh
Modelar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:35 am    Naslov sporočila:  ECS Odgovori s citatom

hvala za odgovor, medtem sem v Mariboru odkril firmo, ki se je včasih ukvarjala s sistemom ECS, upam, da bom preko njih našel tudi kakšnega strokovnjaka, ki bo znal premerit polnilec in ugotovil napako ter ali je popravilo še smiselno.

lp
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2009 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Switcherji" so hudič ja Rolling Eyes , čim ko jim nekaj ne paše, nočejo več delat Rolling Eyes . Popravljanje le teh je za večino vsekakor izziv.
Kaj pa kakšna slika notranjosti (vezja) bi malo pomagala, da vidimo kako kompleksno je vezje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Modelar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:45 am    Naslov sporočila:  ECS Odgovori s citatom

Polnilec je trenutno pri kolegu na ogledih Smile, takoj, ko ga dobim nazaj, bom odprl in pofotkal zadevo.

Nekaj slik platine ECS je na tej povezavi: http://www.praktiker.at/download/lepse803.pdf

in tukaj: http://www.praktiker.at/prjecs01.htm

škatla z ležišči akumulatorjev je na zadnji sliki na tej strani: http://www.quovadis.tv/neuprodukte/ladest.html

V Mariboru sem našel firmo, ki se je kot ena redkih ukvarjala z ECS tehnologijo

ECS hibridna vezja so po zagotovilih direktorja še na zalogi in naprodaj pri mariborski firmi CLIP, čeprav se zadnja leta menda ne ukvarjajo več s temi produkti:

http://www.clip.si/ecs.php

lp in hvala

Saša
Nazaj na vrh
Modelar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 11, 2009 12:14 pm    Naslov sporočila:  ECS Odgovori s citatom

Polnilec sem dal strokovnjaku, ki ga bo premeril in poskušal ugotovit napako ter popravit.
Ko bo kaj novic, napišem kaj je bilo.

lp
Nazaj na vrh
Modelar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 9:27 am    Naslov sporočila:  ni šlo Odgovori s citatom

na žalost ni uspelo...

grem v nabavo novega
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni