www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tokovna zmožnost portov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 10:03 am    Naslov sporočila:  Tokovna zmožnost portov Odgovori s citatom

Zanima me če so moje ugotovitve resnične - namreč kot ugotavljam ob testiranju ima mega168 veliko večjo tokovno zmožnost na portih B kot na C ali D. Npr. izhod porta B (pri meni B3) z lahkoto odpira BC546 preko upora, medtem ko ga C(C3) in D(D3) ne - tukaj moram uporabiti darlington (BC517 recimo). Enako port B lepo krmili ULN2003 (ali 2803), porta C in D pa ne. A je kakšna finta ali je to dejstvo? Program je pravilno napisan, saj osciloskop lepo kaže stanje 1 in 0, samo napetost pade ob priklopu tranzistorja ali ULN-ja, ki ima notri 2k7 upor in je, kot piše, prirejen za ravno take zadeve, medtem ko ob uporabi BC517 lepo deluje... kot stanje kaže bo treba vmes dajati CMOS buferje pred ULN... Shocked
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 10:53 am    Naslov sporočila:  Re: Tokovna zmožnost portov Odgovori s citatom

datasheet je napisal/a:
Although each I/O port can sink more than the test conditions (20 mA at VCC = 5V, 10 mA at VCC = 3V) under steady state conditions (non-transient), the following must be observed:
ATmega48/88/168:
1] The sum of all IOL, for ports C0 - C5, ADC7, ADC6 should not exceed 100 mA.
2] The sum of all IOL, for ports B0 - B5, D5 - D7, XTAL1, XTAL2 should not exceed 100 mA.
3] The sum of all IOL, for ports D0 - D4, RESET should not exceed 100 mA

Kaj od tega mogoče?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko. Namreč na AVRju imam na portu D tipkovnico, potem je gor LCD, en izhod je PWM, trije ADC vhodi porabljeni ter dva izhoda. En izmed njih je B, zato s tem nimam problemov, na C sem pa moral dati BC517. Ker imam tipkovnico 3x4 tipk, je osmi port prost in sem ga hotel porabiti za izhod, ker mi je zmanjkalo portov (ja, moral bi vzeti mego 8 recimo, ki je 40 pinski). Tako sem ga definiral v programu in port je spreminjal vrednost - seveda se je poznalo tudi branje tipkovnice - takrat so na izhodu pulzi - ampak BC517 je krmilil rele, BC546 pa ne, ker je ne glede na bazni upor napetost padla skoraj na nulo ali pa če je bil upor večji, BC ni odprl. Zato sem mislil da so porti B pač bolj spodobni kot ostali...?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri uC jaz niti ne uporabljam baznega upora. Probaj jih odstranit pa boš pol videl. Ker itak ma port omejitev izhodnega toka in ga še po mojem ne rabiš bolj omejevat.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, to sicer lahko poskusim, ampak dvomim da bo delalo. Nisem pa še poskusil izmeriti kratkostični tok porta, ker ne vem, ali bi AVR zdržal ali ne Think
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da problematični pini ne delujejo kot izhodi.
Ko na port vpišeš '1', se vključi interni 50k upor. Če ima tvoj NPN tranzistor ojačanje 200, je Ic = 200*(Vcc-0,7)/50k = 17mA.
Citiram:
Pri uC jaz niti ne uporabljam baznega upora. Probaj jih odstranit pa boš pol videl. Ker itak ma port omejitev izhodnega toka in ga še po mojem ne rabiš bolj omejevat.

V nekaterih primerih (priklop NPN tranzistorja na pin) to velja za npr. 8051 družino, ki log '1' na izhodu zagotavlja preko internega pull up upora. Bazni upor je možno privarčevati tudi pri AVR družini, vendar mora tudi izhodni pin, ki krmili NPN tranzistor, vedno delovati kot vhod!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno...se bom še malo poigral s programom. Zdaj sem itak dal darlington, ampak mi je čudno, ker datasheet nič ne omenja razlike med porti. 17 mA je sicer nekje tam-tam...nisem ravno meril porabe releja, ampak po moje je malo več kot 17, tako da možno da ne vklopi. nisem še zasledil da imajo porti interni 50k upor. No, vsekakor mora to zadostovati za ULNxxxx. Po moje sem pri testiranj porta D nekaj preveč čaral, z obzirom da je gor tipkovnica, ki ga prevečkrat postavi nazaj na svoje potrebe...moral bi pač izbrati večji čip...sicer vidim da mega8 nima PWM-ja...
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
nisem še zasledil da imajo porti interni 50k upor.
Tukaj 13.2, stran 76 je vse razloženo.

Citiram:
sicer vidim da mega8 nima PWM-ja...
Na 1. strani tega pdf-ja piše
Koda:
- Three PWM channels
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
...sicer vidim da mega8 nima PWM-ja...

Ima ima...3 kanale.

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
....... je zmanjkalo portov (ja, moral bi vzeti mego 8 recimo, ki je 40 pinski).

Malo offtopic
JA, tako sem nam dogaja po takih praznikih

LP, stursc
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...res vidim da so prazniki krivi...no, itak je zdaj, kar je. Ploščici sta narejeni, mege gor in zdaj ne bom vse skupaj še enkrat delal...se bom že znašel.

Finta je ker je navodil skoraj 500 strani in človek hitro kaj spusti. Pa bolj začetnik sem v tem, kombinacija tega pa dela svoje...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni