www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje flickerja UV žarnic preko zvočne kartice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trob
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2009 20:38
Aktiv.: 0.18
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 2:41 pm    Naslov sporočila:  Merjenje flickerja UV žarnic preko zvočne kartice Odgovori s citatom

Zdravo!

Želel bi izmeriti s kakšno frekvenco utripa moja flourescentna sijalka. Baje se to da narediti na precej enostaven način. Žal sem popolni laik v elektrotehniki, zato vas seveda prosim, če bi mi čimbolj enostavno razložili, kaj in kako moram povezati.

torej; nabavil sem BPW21 fotodiodo (http://www.farnell.com/datasheets/6518.pdf in nekaj 100 ohm uporov.

baje se da v kombinaciji z 9V (?) baterijo in zvočno kartico to nekako povezati, da bi lahko zmeril utripanje. (preko 3.5 vtiča)

kako se to naredi?

lepa hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej po internetu "sound card osciloskop".
Nazaj na vrh
trob
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2009 20:38
Aktiv.: 0.18
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

preveč skic, načrtov, ne znajdem se med vsemu temu... lahko dobim enostavnejša navodila konkretno za moj primer?

lp
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da ima LED dokaj dobro karakteristiko bi znala biti celo OK. Vzami rdečo LED (lepo je če je visoko svetleča) in jo vštekaj neposredno na kartico. Led potem daj čim bližje izvoru svetlobe in poženi kakšen sound card osciloskop software. Na navadnem osciloskopu to lepo dela.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni