www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

UTP konektroji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.56
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:  UTP konektroji Odgovori s citatom

Doma imam za zamenjat UTP konektor, pa me zanima, če mora biti razpored na obeh priključkih enak, ali moram zamenjati dve žici, kot sem gledal na internetu, sem pa našel tudi shemo kjer je enako. Dozdaj sem vedno delal po PS in na obeh enako. Je to pravilno ali ne? Imam Siolov router.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med enakimi moduli (ruterji, stikali) uporabiš cross-over, med pc-ruter pa straight! Je pa res, da večino novejših naprav ne moti vrsta kabla, samo da je pravilno narejen!

Lahko pa na slo-techu prebereš članek o tem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naredil tako kot si rekel in deluje. Saj sem tako delal tudi prej samo sem šele sedaj opazil, da obstaja več vezav.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bom pa še jaz prislinil zraven.....

Torej , danes sem napeljeval f*p kabel s trdimi žilami (4x2(0,5)), ko pa sem gor natikal UTP konektor, nikakor ne spravim 8 žil do konca konekta. Pri mehkem UTP-ju mi vedno rata, ampak pri f*p-trde žile sem pa probal in konekt za mehke in za trde UTP-je pa nikakor ne gre, žice pridejo samo do "jezičkov"-potem sem po 30 min obupal......a obstajajo tudi "f*p konekti" oz. kakši z večjimi luknjicami ?????
Pa vem da je neumno vprašanje.....

LP
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
Se bom pa še jaz prislinil zraven.....

Torej , danes sem napeljeval f*p kabel s trdimi žilami (4x2(0,5)), ko pa sem gor natikal UTP konektor, nikakor ne spravim 8 žil do konca konekta. Pri mehkem UTP-ju mi vedno rata, ampak pri f*p-trde žile sem pa probal in konekt za mehke in za trde UTP-je pa nikakor ne gre, žice pridejo samo do "jezičkov"-potem sem po 30 min obupal......a obstajajo tudi "f*p konekti" oz. kakši z večjimi luknjicami ?????
Pa vem da je neumno vprašanje.....

LP

Kupi UTP vtičnico pa si zmagal. Sicer pa nevem v čem je smisel trdih UTP kablov, pri nas smo brez težav spravili mehke povsod pa je bilo tega cca. 16m, še lažje gredo v ovinke v požirkah.

nostromo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je starejši f*p-oklopljen-trdi kabel, ki gre čez podstrešje (neugodna zamenjava) in je samo en konektor za zamenjat (ker smo ga čez luknjo v plati premestili)...
kot sem že rekel, z UTP-ji ni problema, ampak zgoraj omenjeni je pa RES neroden...
LP
a ima prvi večje luknjice kot drugi???:
http://www.mimovrste.com/artikel/1140131314/konektor-8p8k-rj45-f*p-za-trdi-kabel-amp
http://www.mimovrste.com/artikel/1140041819/konektor-8p8k-rj45-utp-za-flex-kabel-amp-10-kom
Nazaj na vrh
Pingi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 12:44
Aktiv.: 0.64
Kraj: Selnica ob Dravi - Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UTP/F_T_P kablaža se vedno veže po A ali B standardu.
Nikakor kar naključno žice 1 na 1, saj dobimo presluh med paricami (kabel ni naključno tako prepleten kot je)!

Kar pa se tiče potiskanja kablov do konca v konektorju še nikoli nisem imel težav , kljub vezavi na tisoče konektorjev.
Pomembno je da si parice čim bolj poravnamo ter odščipnemo konce ravno (klešče imajo posebne ščipalke namenjene ravno temu).

lp, Domen

Torej:

rj45_a_b.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.73 KB
 Pogledana:  36 krat

rj45_a_b.jpg

ravni.jpg
 Opis:
Raven 1 na 1 kabel.

Download
 Ime datoteke:  ravni.jpg
 Velikost datoteke:  21.79 KB
 Downloadano:  25 krat

crossover.jpg
 Opis:
Križna vezava (crossover) se uporablja za direktno povezavo PCPC ali med starejšimi switch-i/hub-i ki nimajo auto sense portov.

Download
 Ime datoteke:  crossover.jpg
 Velikost datoteke:  10.7 KB
 Downloadano:  13 krat

Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
To je starejši f*p-oklopljen-trdi kabel, ki gre čez podstrešje (neugodna zamenjava) in je samo en konektor za zamenjat (ker smo ga čez luknjo v plati premestili)...
kot sem že rekel, z UTP-ji ni problema, ampak zgoraj omenjeni je pa RES neroden...
LP
a ima prvi večje luknjice kot drugi???:
http://www.mimovrste.com/artikel/1140131314/konektor-8p8k-rj45-f*p-za-trdi-kabel-amp
http://www.mimovrste.com/artikel/1140041819/konektor-8p8k-rj45-utp-za-flex-kabel-amp-10-kom

Si prepričan da ne tlačiš UTP cat5e konektorja na f*p cat6/cat7 kabel? Ker cat6/cat7 kabel ima debelejše žice, kar onemogoča uporabo navadnih rj45 utp cat5e konektorjev Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Snami 4-5mm izolacije pa bo šlo.
Vsaj dokler ne nabaviš pravega konektorja, ali pa kabel zaključi
na primerni vtičnici kot ti je PZUFIC napisal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nostromo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 1:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1000% je cat5e kabel..........
LP
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot si že sam ugotovil: obstojajo kabli z mehko in trdo žilo.
Seveda so zato tudi konektorji za mehko in trdo žilo.
Konektorji se v notranjosti razlikujejo. Za trdo žilo pero v konektorju
objame žilo, pri mehki pa jo prepiči. Zato trda žila gre le do peresa!
Vzami konektor za trdo žilo in si zmagal.

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.37

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trdi kabel je za inštalacije, mehki za patch corde. In na trdega se načeloma ne daje vtikača, ampak se ga zaključi na vtičnici. Od vtičnice do računalnika pa patch cord (tovarniško izdelan, ne se jajcat s tem in prišparat 0.03€). To je cela znanost.

Konektor na trdem kablu in direkt v računalnik je recept za kasnejše kletvice...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 dni