www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stabiliziran usmernik 0V-30V 0A-3A

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
puso
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 22:32
Aktiv.: 0.08
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:46 pm    Naslov sporočila:  Stabiliziran usmernik 0V-30V 0A-3A Odgovori s citatom

Zdravo!

Se opravičujem če je slučajno že kje tema o tem usmerniku. Nujno namreč potrebujem usmernik z nastavljivo napetostjo od 0V do 30V in s nastavljivo tokovno omejitvijo do 3A. Še posebej všeč mi je načrt ki sem ga našel na spletu z povsem enakimi lastnostmi:

Usmernik

Zanima me če je kdo že izdelal ta usmernik, in če stvar deluje. Spodaj na strani pa sem našel tudi digitalni merilnik napetosti in toka ki je narejen na principu AVR-ja.

Merilnik

Zanimajo me predlogi o tem usmerniku, in kakršni koli predlogi o digitalnem merilniku.

Za odgovore že naprej hvala lepa.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že zelo zastarelo, predvsem pa je čudovito gledati ognjemet, ko na 5V potrebuješ 3A.
Samo moje mnenje....

puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče kakšen predlog??????
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Majhen milijon. Vprašaj najprej strica googla.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo potrpljenja.
napiši še kakšen post, pa si potegni dol naše revije. V njih je opisan napajalnik, ki počne to kar potrebuješ.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=41
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha... no hvala Smile
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Malo potrpljenja.
napiši še kakšen post, pa si potegni dol naše revije. V njih je opisan napajalnik, ki počne to kar potrebuješ.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=41

Mora pa prej še počakat par dni, ker se je registriral danes. Shame on you

Lp Srečko

Ps prej pa še malo poišči po forumu je ogromno napisanega o tem usmerniku. Whistle Evo ker se mi ravno da je 11 postov nižje govora o tem >>KLIK<< usmerniku. Boo hoo!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha... se pravi lahko teoretično kupim transformator, ki ima dve sekundarni navitji 12V in 24V. In poskrbim, da se ob zmanjšani izhodni napetosti preklopi na nižjo napetost, in tako izhodnemu tranzistorju zmanjšam trošenje moči, in s tem tudi segrevanje????
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšen način z preklopom vhodne napetosti ima veliko usmernikov. Je sploh primerno za velike tokove pri majhnih napetostih. Disipacija na regulacijskih tranzistorjih ob enakem toku bo pri mahnem padcu napetosti (vhodna 12V izhodna 5V; tok cca.3A disipacija 21 W) manjša kot pa pri velikem padcu napetosti (vhodna 24V izhodna 5V tok cca.3A disipacija 57W). Večji ko je padec napetosti, večja bo disipacija na tranzistorjih. Če je disipacija prevelika, obstaja velika možnost, da se "skurijo" izhodni tranzistorji. Sem že videl usmernike od 0-30 V tam nekje 5A, ko si spreminjal napetost, si lahko slišal rele, ki preklaplja vhodne napetosti (mislim da 12, 24 in 30 V).

Lep pozdrav,
Rok

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si nebi kaj več prebral tule?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha... sem po forumu sem malo brskal, in sem zasledil, da se zaradi dokaj velikih preklopnih tokov kontakti releja dokaj hitro obrabijo. Sicer je zelo primerno zmanjševati vhodno napetost, ampak se bojim da bi se releji hitro obrabili. Da se seveda narediti preklop s polprevodniškimi elementi kot so MOSFET in tiristorji, vendar pa z njimi nimam nobenih izkušenj. Bi rabil pomoč pri izdelovanju vezja. Sad
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Puso, nič se bat, da bi se releji obrabili. Saj ne govorimo o "vibratorskem" razsmerniku ampak o usmerniku.
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Puso, nič se bat, da bi se releji obrabili. Saj ne govorimo o "vibratorskem" razsmerniku ampak o usmerniku.

aha... no hvala lepa za nasvete Smile

puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo problem rešen... se sploh nisem mučil z usmernikom, ampak sem se odločil da načrt naredim kar sam, in to mi je tudi uspelo... tako da, ga bom v kratkem tud objavu na forumu... Razz
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni