www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaščita pred izpraznjenjem (LVD - low voltage disconnect )

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RokO
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Nov 2006 11:14
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 3:33 pm    Naslov sporočila:  Zaščita pred izpraznjenjem (LVD - low voltage disconnect ) Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam napravo, ki je priključena na 12V avtomobilski akumulator in porabi cca 50mA.
Rad bi izdelal čim bolj preprosto vezje, ki bi mi breme - se pravi napravo odklopilo, ko bi bila napetost na akumulatorju npr. pod 11.5V.
Zaželjeno bi bilo, da bi imelo to vezje tudi histerezo...

Nekaj sem že iskal po internetu in na tem forumu in našel naslednje...
link1
link1 - slika
link 2

Preden se lotim izdelave ene od teh dveh bi vprašal, če se je kdo od vas lotil že česa podobnega in mi lahko pomaga s kakšnim nasvetom/vezjem.

Nazadnje urejal/a RokO Pet Dec 04, 2009 5:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole so moje izkušnje:

http://lea.hamradio.si/~s57nan/temp/Aku_Pb_odklopnik.pdf

Za 50mA v avtu sicer žal manj primerno, reč je bila mišljena za večje porabnike, ki se primarno napajajo iz omrežja, iz akuja pa le ob izpadu omrežne napetosti. Na shemi navedeni tranzistorji so za 50mA porabnik jasno precejšen "overkill". Tudi del vezja, ki se nanaša na "ignition", v avtu ne pride v poštev.

Reč je bila rahlo posodobljena in z obširnejšim opisom ter fotkami objavljena letos tudi v radioamaterskem časopisu CQ ZRS 2/2009. Menima pa, da shema in tiskanina z gornjega linka za ponovitev gradnje povprečnemu elektroniku zadoščata.

Rešitev s tvojega link-1 mi deluje bolj simpatično, zlasti če imaš voljo zrisati tiskanino. Za 50mA porabnik se da narediti prav ljubko majhno. Prednost moje rešitve je v že izrisami tiskanini Smile..

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RokO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za uporaben odgovor.

Tudi sam sem našel še nekaj uporabnega. Najraje bi se lotil česa takega:
Vezje
Vendar bi obstoječi PNP tranzostor zamenjal z nečim "močnejšim". Slišal sem, da se za take zadeve uporablajlo FET tranzistorji. Mi lahko mogoče kdo pomaga, katerega konkretno bi v tem vezju lahko uporabil - in kako naj ga zvežem?
Ali je možno, da source vežem na zgornjo sponko R4 upora, gate na spodnjo sponko R4 upora, drain pa na OUT pin. R5 upora pa se znebim?

Hvala.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi rad v gornjem vezju uporabil mosfet, je najlažje, če prekinjaš
negativno vejo napajanja

LP

low voltage cut off 1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  low voltage cut off 1.jpg
 Velikost datoteke:  14.59 KB
 Downloadano:  112 krat

RokO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, hvala, bom sestavil tako vezje.
Kakšne MOSFET tranzistorje naj bi pa uporabil... - če bom prišel v trgovino bo samo slaba volja, če ne bom točno povedal oznake. Tako da - kateri je kakšen "splošen" MOSFET recimo do 0.5A, ki se ga dobi "povsod".

Mogoče je neumno vprašanje - pa vendar - se vezja ne da poenostaviti tako, da bi bil v vezju samo en tranzistor (MOSFET)? Tako ne bi šlo, kot sem jaz opisal en post višje?
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RokO je napisal/a:
Tako da - kateri je kakšen "splošen" MOSFET recimo do 0.5A, ki se ga dobi "povsod".

Mogoče je neumno vprašanje - pa vendar - se vezja ne da poenostaviti tako, da bi bil v vezju samo en tranzistor (MOSFET)? Tako ne bi šlo, kot sem jaz opisal en post višje?

Kakšen BS170 mogoče Brick wall Applause

Lp Srečko

Stucin G
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Jul 2009 12:01
Aktiv.: 0.06
Kraj: ŽIRI

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 20, 2009 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo ti...mam eno vezje, ki smo ga u šoli delali, je pa treba par podatkov po tvojih željah še izračunati. Če se ti pa tega ne da, pa uporabi moje Smile

Je pa fino, ker z regulatorjem nastaviš npr. na 10 ali 11,5 ali bilo katero drugo napetost, katero bi rad, da ti LEDica zasveti. Seveda je pa za to potrebno imeti regulator, katerega pa ima vsak zgleden elektronik Smile

Vezje uporabljam tudi sam in je preprosto, poceni in prilagodljivo glede na napetost akamulatorja.

Za tvoj primer pa...bi moral na izhod tega vezja pripeljati rele, ki ti bi dano vezje izklopil. Če takega releja nimaš, ampak imaš rele, ki ti ob napetosti na navitju sklene kontakta, pa naredi inverter (negator), in ti bo delalo.

NA RELEJU NE POZABI NA ZAŠČITNO DIJODICO, katera služi za preprečevanje nevarnih indukcij, katere se zgodijo ob preklopu releja.

LP, Gašper Štucin Wink

PICT1801.JPG
 Opis:
Celotno vezje
 Velikost datoteke:  1.47 MB
 Pogledana:  4 krat

PICT1801.JPG

PICT1802.JPG
 Opis:
pač, one napetosti in tokovi, katere smo delali v šoli pri vaji
 Velikost datoteke:  1.62 MB
 Pogledana:  0 krat

PICT1802.JPG

PICT1803.JPG
 Opis:
Tukaj pa spet, neke dane vrednosti, katere po potrebi izračunaš sam.
 Velikost datoteke:  1.59 MB
 Pogledana:  0 krat

PICT1803.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
RokO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč.

Odločil sem se za shemo, ki je jo priredil uporabnik mi747.
Vezje je narejeno in odlično služi svojemu namenu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni