www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pretvornik 230V/50Hz na 115V/60Hz (frekvenca je pomembna)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aljosa
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Sep 2006 11:43
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 8:20 pm    Naslov sporočila:  Pretvornik 230V/50Hz na 115V/60Hz (frekvenca je pomembna) Odgovori s citatom

Zdravo,

kolega ima ameriški hammond in leslija (napajanje 115V/60Hz). Rabil bi pretvornik iz 230V/50Hz na 115V/60Hz, kjer pa je pomebna frekvenca. V hammondu so namreč vrteči deli, katerih hitrost vrtenja je odvisna od frekvence napajanja oz. če se frekvenca spremeni, se spremeni uglasitev.

Torej me zanima, če bi kdo vedel za kakšno pametno rešitev? Kolega mi je že pokazal en link do neke UPS zadeve: http://cgi.ebay.com/New-Intellipower-Online-UPS-1500VA-1050W-120V-or-240v_W0QQitemZ290391089114QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item439ca85fda pa me zanima če ima kdo kaj izkušen s podobnimi stvarmi.

Hvala.

lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.01
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enostavno direktno rešitev bo najbrž težko najti ... jaz bi uporabil dovolj močen usmernik iz 230VAC na 24VDC, potem pa kakšen razsmernik za iz 24VDC nazaj na 115VAC s 60Hz.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IXA
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil si napisati približno moč. Transport UPSa iz ZDA stane precej denarja! V ZDA uporabljajo tudi 208V, čeprav nisem siguren za izhodno napetost 110/120V.
Ko izvemo potrebno moč, bo lažje poiskati ustrezno rešitev.
Nazaj na vrh
Aljosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je hammonda uvozil, bo pa že še UPS. Wink

Nisem prepričan koliko točno porabi Hammond in lesli ampak mislim, da bi okrog 100W-200W zadoščalo.

IXA
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je,

v tem primeru je mogoče najboljša rešitev pretvornik 12V DC na 110V in 60Hz.
12V dobiš iz klasičnega 220V napajalnika.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.73
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmišljam ... najprej en trafo iz 230V na 110V. Na 110V bi priklopil frekvenčnik (za motorje), in nastavil frekvenco na 60 Hz. Ali pa obratno, najprej frekvenčnik in za njim 230/110 trafo.

Če bi rabil res točno frekvenco, bi v frekvenčnik vgrajen kristal lahko zamenjal s čim še bolj stabilnim.

Kot gledam, naj bi bil "Hammond" tole? http://en.wikipedia.org/wiki/Hammond_organ Question

Aha, zadeva nima meha, ampak magnetni pickup vrteče se osi. Konstantno frekvenco vrtenja se da doseči. Isto pri Leslie vrtečem se zvočniku (tu je konstantna frekvenca še manj pomembna). Jaz bi enostavno zamenjal vse motorje z "domačimi" 50 Hz z isto nazivno hitrostjo vrtenja.

Še ena rešitev pa je "avtomobilski" razsmernik. Lahko bi predelal kakšnega našega ali kupil ameriškega.

Nazadnje urejal/a aly Ned Jan 24, 2010 10:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Borris
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Jun 2008 23:39
Aktiv.: 0.07
Kraj: Kutina

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:03 pm    Naslov sporočila:  lesly Odgovori s citatom

pozdrav.

Ja mislim da je jednostavnije napraviti posebno napajanje za motor, a pojačalo složiti sa našim naponom i frekvencijom.
Moj prijatelj ima hamonda prerađenog; to mogu provjeriti za dan dva. Dokumentacije ima svuda; npr http://www.theatreorgans.com/hammond/faq/schematics.html
pozdrav Boris
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Borris
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slažem se sa Aly-em.... može i istosmjerni motor sa regulacijom.
Nazaj na vrh
Borris
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo i brzina:
2.7 Leslie Rotation Speed
When developing the PRO-3, John Fisher measured his 147. He found that the top rotor had a rotation speed of 400 RPM on Tremolo and 48 RPM on Chorale. This was with the belt in the middle pulley position and with a normal belt tension. The lower drum rotated at about 342 RPM on Tremolo and 40 RPM on Chorale.
Nazaj na vrh
Aljosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boriss zelo bi mi prišla prav kakršnakoli informacija o možni predelavi. Sem pa že tudi gledal razsmernike iz 24VDC na 115VAC tako, da je možno tudi to če bi predelal.
Borris
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kad pogledam ovaj domaci lesly javim se na pp.
Evo tgovine zamjenskih dijelova: http://www.trekii.com/
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.01
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
... Na 110V bi priklopil frekvenčnik (za motorje), in nastavil frekvenco na 60 Hz. Ali pa obratno, najprej frekvenčnik in za njim 230/110 trafo.
...

Pa imajo frekvenčniki čist sinus na izhodu? Da ni kašen čuden trapez?

Ker če se gre za drago elektronsko napravo ... Smile
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šlo bi sicer res s frekvenčnikom, kar direkt, ker itak lahko v samem frekvenčniku s parametri omejiš izhodni tok, ter izhodno napetost. Kar pa se samega sinusa tiče, je pa malo verjetno da je lep sinus, še posebej če upoštevaš dejstvo, da vsi novejši frekvenčniki delujejo na principu SVM (space vector modulation) ali generiranje treh faz s pomočjo 6 PWMjev...tako da se jaz s tem nebi igral kaj dosti.
Še najbolj mi je všeč Iztokova. Sicer pa, a si siguren, da ima Hammond AC motorje za generiranje tonov? Za leslia po moje nebi predstavljalo neke težave tistih 10Hz. Bi imel malce počasnejši dopler, kar pa najbrž nebi dosti vplivalo...drugače malce povprašaj, kako imajo drugi to narejeno...Hammondov sem na raznih koncertih že kar dosti videl, pa lesliev tudi...

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Aljosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja nisem nek poznavalec hammondov, vendar kolikor mi je znano ima notri neke rotorje. Bomo videli, trenutno kot rešitev vidim ameriški OnLine UPS, ki ima možnost vhodne napetosti do 240V izhodna pa je vedno 115V/60Hz.

Sem se pa že vprašal kako ameriški bendi s svojo opremo igrajo pri nas? Tam imajo (običajno) opremo za ameriško področje napajanja se pravi 115V/60Hz. Je pa res da ostali inštrumenti (ojačevalci itd...) ne rabijo 60Hz za pravilno delovanje medtem ko hammond (vreteči deli) so vezani na to frekvenco. Najraje bi vseakor videl, da se čimmanj predeluje sam hammond.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.24
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Leslie ni problem, saj se gre za čisto mehanski prenos in je treba spremeniti eno od jermenic, ali še to ne, če je motor istosmerni (so DC in AC motorji, odvisno od letnika in modela) in mu je treba dovesti samo pravo napetost.

Hammond pa ali uglasiti na novo (če je sploh mogoče) ali nek pretvornik na 60Hz, saj so vrtljaji motorja bistveni.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 489 dni