www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kateri element je to?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:36 am    Naslov sporočila:  Kateri element je to? Odgovori s citatom

Živjo

Za "pogledat" sem dobil nek adapter, ki pač prenaša signal med dvema različnima konektorjema (na prvi sliki). Adapter pa je prenehal delovati. Že po prvem pregledu sem opazil nekakšno razpoko oz. poškodbo elementa, označenega z D1 (druga slika).
Mi zna kdo povedati kateri element je to? Tranzistor? Oznake na njem so mi tuje, prav tako nisem najbolj domač v SMD tehniki...

drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oznaka D Niso to nekakšni Binarni elementi, pomnilniki (Stevci, registri, vrata, flip flopi, logične funkcije, pomnilniki)?

Nazadnje urejal/a drVrh Sre Jul 16, 2008 10:45 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa če je dioda
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Olaf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dioda težko verjamem da je, čeprav so z oznako D največkrat mišljene diode.
Lahko bi bil flip-flop. Tisti S in R bi lahko bila set in reset. Samo bi vseeno moral vedeti nekaj več o elementu. Očitno brez kake sheme ne bo šlo....

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri popravilu podobnih naprav je dobro najprej pogledati koliko priključkov je uporabljenih, kako je vezju povezano napajanje, vhodi, izhodi, ...
Drugače je referenca na vezju D1 ponavadi oznaka za diodo, o kakšnih registrih in flip-flopih v močnostnem ohišju SOT89 ni potrebno razmišljati. Oznake ne SMD elementih so kode in ne oznake priključkov.
Element naj bi bil dioda
SB10-015P, kar je še nekako možno, saj se na sliki vidi da sta uporabljena le 2 priključka.

Lp, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tomaz lusin
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 14:52
Aktiv.: 0.17
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oznaka poleg elementa, ti pove, da gre za diodo (D1). Morebiti je dvojna dioda, glede na ohišje. Torej dve diodi v ohišju, ki sta lahko vezani skupaj z anodami ali pa katodami.
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z Tomažem Lušinem dve diodi vezani skupaj z anodami in katodami!
S tem je ponazarjen tranzistor!

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvojna dioda ni, je enojna (kot na linku, ki ga je prilepil PPG78-).
Flip-flop v 3-pinskem ohišju? Shocked
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nikoli do zdaj oznaka "D1" ni bila nič drugega kot dioda. Tiste črke S in R niso oznake pinov ampak identifikacija elementa. SMD-je je včasih težko identificirati. Poglej, kam je to vezano. Iz skice vidno je lahko srednji pin vezan (pod elementom) na zadnji pin, gornji pa gre na spodnji del---kar bi pomenilo dva priključka in diodo. Če je dioda skurjena, potem obstaja možnost, da je še kaj drugega, jasno Sad ker se je traba vprašati, zakaj je sploh šla na dopust... Shocked
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor vidim ni to S1 kvečjemu SI. Vidim, da je na vezju še ena dioda (kar ta element definitivno je), zato bi bilo dobro videti, kakšna je oznaka na tisti (mogoče je pa enaka).
Če pogledamo na to stran, naj bi bila to dioda U1FWJ2C49 seveda pa je lahko tudi tista iz posta PPG78 ali kakšna druga.

Ni mi pa jasno, zakaj ne pogooglaš, pa tako enostavno je. Odtipkaj "SMD code" in boš dobil zadetkov, da glava boli.

Zanimivo, da je dandanašnji lahko že skoraj vsak serviser, pa čeprav ne loči diode od flipflopa in ne ve kaj pomenijo standardne oznake na tiskanini kot so J, Q, R, C, U, D......

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na štromarskih načrtih (enopolne sheme in podobno) je oznaka D rezervirana za binarne elemente, med drugim tudi flip-flop. Diode, tranzistorji in ostali polprevodniki naj bi imeli oznako V. Oznake so po standardu DIN 6779 in se bolj ali manj tudi uporabljajo.
Je pa res, da je na teh shemah dioda precej redka stvar, flip-flop pa še bolj (do sedaj ga še sploh videl nisem)...

V elektroniki so pa seveda povsem drugačne oznake, kjer D pomeni diodo. Nekaj oznak je sicer enakih (R, L, C recimo).

Olaf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Zanimivo, da je dandanašnji lahko že skoraj vsak serviser, pa čeprav ne loči diode od flipflopa in ne ve kaj pomenijo standardne oznake na tiskanini kot so J, Q, R, C, U, D......

Res je. In ker mi gre tako dobro, razmišljam da bi odprl S.P. Noro, kako enostavno je danes biti serviser, ne? Rolling Eyes
Očitno sem popolnoma narobe razumel bistvo foruma...

Drugače pa hvala za vse odgovore.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, kaj točno dela to vezje.
Na vezju je nakaj močnejših tranzistorjev (q1-q4). Vsekakor so močnejši, kot bi jih potrebovala na vezju prisotna logika. Na oko bi lahko bil H bridge. Ta dioda (D1) bi lahko bila flyback dioda za rezanje kontra EMF konic. Po ena dioda iz ohišja na vsako stran mostu.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2008 1:16 pm    Naslov sporočila:  Re: Kateri element je to? Odgovori s citatom

Olaf je napisal/a:

Za "pogledat" sem dobil nek adapter, ki pač prenaša signal med dvema različnima konektorjema

Lahko bolj podrobno poveš za kaj je bil namenjen ta adapter, ali je skrivnost?
Potem ti bomo lahko mogče bolj pomagali!

Nazaj na vrh
Olaf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2008 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja seveda, ni panike. Bi napisal kaj več že prej, pa nisem bil za računalnikom.
Gre za tester za avtomobile in ta adpater je pač vmesnik za določene letnike vozil.

Kot ste že drugi poštudirali, so na elementu D1 uporabljeni samo dve nogici. Očitno gre res za diodo. Katoda je prek uporov vezana na čipa PTR1 in PTR3 ter na U4, anoda gre na izhodni pin. PTRn so releji, U4 pa nisem našel (oznaka na njem je 62AJ 2931).
Razlog okvare pa je trenutno neznan. Po pregledu vezja sem opazil, da je eden izmed konektorjev nekoliko poškodovan. Možno, da je prišlo do kakega kratkega stika... To moram še preveriti.
Tisti močnostni tranzistorji pa kolikor sem razbral iz vezja, negirajo signal iz U3 (kolektor je vezan na izhod ter na stikalo v čipu PTR (LH1522), emitor na maso, baza pa na čip U3). Kar je čudno, saj je U3 (HC04) že sam po sebi logični negator. Ko je na izhodu U3 logična 1, se 4 izhodni pini, prek tranzistorjev Q1 do Q4 postavijo na 0, ne glede na to, kaj je na njih vezano prek relejev.
Adapter ima tudi čipe PCF8574AT, ki so označeni kot razširitveni vhodi/izhodi za I2C protokol. Oz., če prav razumem, zadeva je 8 bitni serijski/paralelni pretvornik.

Drugače pa gre za opremo, ki je last očeta. In ker sem sam pač elektronik (dober ali slab, to zdaj ni važno... mogoče bolje: izkušen ali neizkušen...), je zadevo dal najprej meni v pogled . In kot sem napisal - z SMD tehniko in elementi imam bore malo izkušenj, tako da mi je večina oblik in oznake elementov nekoliko tuje. Toliko o servisu....

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni