|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robi.barac Neznanec

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 13:42 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 1:49 pm Naslov sporočila: Priklop termostata na premični električni radiator |
|
|
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem nabavil termostat za sobo, IMIT TA2 in ga želim priklopiti na majhen premični oljni radiator, da bi na ta način vzdrževal konstantno temperaturo sobe. Ali je to sploh mogoče in kako bi to izvedel?
lp
/* KAJ SE DEREŠ ?? Popravljen naslov. */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo je odvisno kako je izveden. Kolikor mi je ata google znal pomagat se mi zdi, da ima tale termostat notri rele, ki ga preklaplja glede na nastavljeno nemperaturo v rangu ob 5°C pa do 30°C. Čisto kako je zgrajen in možnost priklopa ti piše v navodilih termostata. Skoraj siguren sem , da bo ta rele prešibak za preklapljanje oljnega grelca. Dodati bi moral en solidstate rele, ki bi ga krmilil z termostatom, s tem relejem pa potem oljni grelec.
Samo a nimajo te oljni grelci že vgrajen termostat???? Ponavadi je tako, da lahko reguliraš temperaturo po stopnjah (primer stopnja 1, stopnja 2, stopnja 3) in potem glede na te stopnje vzdržuje prednastavljeno oz. tovarniško nastavljeno temperaturo.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Termostat mora biti montiran v sobi, ne na radiatorju. Tudi sonce ali kaj podobnega ga ne sme greti. Pravila so podobna kot, če bi imel TA peč.
Razlika je le v tem, da moraš obvezno uporabiti ali solidstate rele (malenkost dražje, toda načeloma neslišno delovanje) ali kontaktor (glasni vklopi in izklopi) za vklop/izklop radiatorja, saj kontakti termostata niso dovolj zmogljivi za tako breme.
Vendar najprej poskusi, če ima radiator svoj termostat in imaš srečo z velikostjoo/ izoliranostjo prostora / številom zračenj itd, bo mogoče že radiator s svojo reglacijo brez dodatnih posegov, dovolj dobro držal ustrezno temperaturo v prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni