|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
savingmax Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 2:10 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 2:22 am Naslov sporočila: Lampaški predojačevalec |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj!
Za zaklučno nalogo v šoli sem se odločil izdelave predojačevalca na 2 lampi. Ampak sej prišel na sledeč problem, ki upam da bi ga znali vi rešiti
-zanima me kje na shemi bi lahko pripel potenciometer za nastavlanje nivo ojačanja? ali je potrebno singla kontrolerati že pred samim vhodom v predojačevalec?
-imam posebaj vezje za nastavitev barve tona (bas,srednji,visok/toni) in me zanima al se jo veže pred predojačevalec ali za ?
Najlepša hvala vam za odgovore
Prilagam shemo predojačevalca.
Lp Max
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 4:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Potenciometre je bolje vezati na izhod, ker lahko šumijo in bo skupen šum manjši. Potenciometri naj bodo večji ali enaki od 22k, da bo sp. frek. meja pod 10Hz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej si tole shemo. Zadevo najdeš, če klikneš na audio-> pretpojačala-> adagio-tube reference. Ta ima rešeno tonsko kotrolo z lampami. Rabiš pa 4 lampe za izvedbo. Prva je za ojačanje, druga pa služi tonski kontroli. Jakost izhoda (glasnost- verjetno misliš to z nivojem ojačanja- kar je nekaj drugega kot kontrola glasnosti) pa lahko vežeš na vhod ali pa izhod. Načeloma je vezava na izhod boljša zaradi kakšnih šumov potenciometra. Sam sem naredil dva primerka tega predojačevalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
eno vprašanje glede ojačevlcev na elektronke,
zakaj naj bi se elektronke dalo na žice tudi kjer je tiv, oz. če so na ploščici naj bi se to ploščico pridrdil z elastikami na ohišje.
Kaj naj bi dosegel s tem?
Ker imam namen narediti ojačevalec na elektronke in sem bral neke knjige na to temo, kjer je bilo to omenjeno in mi ni jasno kaj naj s tem dosežem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker nisi slišal za ti. mikrofonijo pri ojačevalcih z elektronkami, potem vedi, da se mehanski tresljaji, ki jih povzroča omrežni transformator prenašajo v signal, ker se tudi prva mrežica trese. Da se mikrofonija zmanjša, so elektronke na vhodu elastično vpete na šasijo ali pa cela tiskanina. Od tod je govora o žični povezavi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BABO Član

Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 21:11 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.27 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Ned Feb 07, 2010 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!Nebi hotel narediti kakšno zmedo: pred časom je bil v reviji Elektor načrt za predojačevalnik,ki je sicer vseboval še RIAA predojačevalnik.Zadeva je preizkušena in je na tiskanini,RIAA del pa se enostavno ne sestavi ali pa del TIV celo odstrani.Omenjam zato,ker so tam uporabljene malo "modernejše" elektronke EF86 in mislim da ECC83.Dokumentacijo bi pa moral poiskati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
savingmax Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 2:10 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Mar 15, 2010 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav
Sedaj sem izdelal vezje za rekulacijo barve tona in ga priklopil na izhod predojačevalnika (dela super ) ... za kontrolo glasnosti pa uporabil potenciometer ALPS rk27.
Sedaj sem prišel do sledečega problema. ki upam da bi bili tako dobri in mi pomagali.
Ker je to zaklučni izdelek moram tudi spisat dokumentacijo izdelka... ker pa nimam toliko izkušen o lampaških ojačevalcih bi mi lahko pomagate napisati kako ta ojačevalnik deluje in zakaj so kateri elementi ? napajalni del in ojačevalec iz zgoraj navedene sheme.
Najlepša hvala za vaš odgovor in čas  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Mar 15, 2010 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam, da si vzameš kak teden časa in vrtaš, dokler ne skapiraš.
Drugače je brezveze, da ti je to zaključni izpit, če sploh ne veš zakaj se gre!?!? _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni