www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čip 555 ( 555 timer IC )

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nissanpower
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Sep 2009 16:44
Aktiv.: 0.12
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 7:51 pm    Naslov sporočila:  Čip 555 ( 555 timer IC ) Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

A bi mi lahko nekdo razložu čemu je namenjen 555 timer IC in kako deluje, ter če ga je mogoče programirati.

Za odgovore bi bil zelo vesel

Lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na spletu boš našel ogromno na temo 555. Kot si že sam napisal vezje je timer po slovensko časovnik. Z njim je možno vklapljanje ter izklapljanje z zamikom, lahko deluje kot astabil, (utripalno) Vezje ni programibilno. Nastavlja se s pomočjo zunanjih elementov. Že v samem datashetu boš našel primere tipičnih aplikacij. ***datasheet***
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi iskalnik in google in mogoče neboš več takšnih neumnosti spraševal.
Nazaj na vrh
nissanpower
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Sep 2009 16:44
Aktiv.: 0.12
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za odgovore se Vam zelo zahvaljujem, zdaj vem zakaj se uporablja.

"Uporabi iskalnik in google in mogoče neboš več takšnih neumnosti spraševal."

Tu na forumu sem pa to vprašal zato, da bi mi nekdo na hitro in po domače razloži za kaj se uporablja ker na googlu piše cel spis in še v angleščini.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.71
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo zal je v sedanjem svetu tako. Dan danes ne smes povprasevati po enostavnih stvareh... Sami se moramo znajdet. Jaz sem tudi ze dobil take odgovore, kot mnogi drugi, se moras privaditi na njih. Srecno.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

start je napisal/a:
Samo zal je v sedanjem svetu tako. Dan danes ne smes povprasevati po enostavnih stvareh... Sami se moramo znajdet. Jaz sem tudi ze dobil take odgovore, kot mnogi drugi, se moras privaditi na njih. Srecno.

Problem takih odgovorov je v zastavljenem vprašanju.

Citiram:
A bi mi lahko nekdo razložu čemu je namenjen 555 timer IC in kako deluje, ter če ga je mogoče programirati.

Tako vprašanje kaže na to, da tisti, ki sprašuje ni poskušal odgovora poiskati sam.

Citiram:

Tu na forumu sem pa to vprašal zato, da bi mi nekdo na hitro in po domače razloži za kaj se uporablja ker na googlu piše cel spis in še v angleščini.

Vidiš, če bi tole napisal zraven, ko si zastavljal vprašanje - verjemi mi, dobil bi kup dobrih odgovorov.

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.71
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sevede se strinjam s tabo. Sem bil ze sam v takih situacijah. Se strinjam da se moras potrudit sam najti podatke in na forumu vprasati za nasvet, obrazlozitev, nasvete...

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gogi02
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Jan 2010 22:34
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo si bom izposodil temo, da ne odpiram nove. S čipom 555 bi rad naredil sledeče. Ko gre trigger (2) na high ostane output določen čas (recimo 30 sek.) low, potem pa "preklopi" na high in tako ostane dokler je trigger high. Kakšni predlogi?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je en tak običajen časovnik. Odpri kakšen datasheet pa je shema notri. Monostable operation je ključna beseda.
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

555 circuits
Nazaj na vrh
jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na www.schematica.com imaš kalkulator s shemami za preračunom časov / vrednosti komponent.
Nazaj na vrh
aries2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 12:55
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2010 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole je pa uporabn...hvala Mr. Green
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni