|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Ali uporabljate pri svojem delu multipleksirane 7- segmentne prikazovalnike? |
Ne, ne znam in me ne zanima |
|
5% |
[ 2 ] |
Ne, ne znam, a bi rad znal |
|
22% |
[ 8 ] |
Ne. znam, a se mi ne zdi prav uporabno |
|
17% |
[ 6 ] |
Da. In je prav uporabno |
|
54% |
[ 19 ] |
|
Skupaj glasov : 35 |
|
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 10:10 am Naslov sporočila: 7 - Segmetni LED, Multiplex |
|
|
Osebno znam uporabljati multipleks in krmiliti 7- segmentni displej.
Vendar se mi zdi precej programiranja, dobim pa le malo informacij, pač 4 do 6 digitov in nič več.
Tako osebno rajši uporabljam LCD prikazovalnike, ki mi dajo veliko več informacij, od 2x16 do 4x20 alfanumeričnih znakov.
Kako pa vi? Ali uporabljate multipleksirane 7-segmentne prikazovalnike?
Sprašujem pred vsem iz razloga, ali je smiselno dati to temo na seminar za programiranje.
Pozdrav
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor je smiselno. LED ima kar nekaj prednosti pred LCD-jem. Še posebej, če je potrebno nekaj odčitati na večji razdalji, pri šibki svetlobi.
Osebno pa imam raje MAX7219.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Samo87 Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14 Prispevkov: 462 Aktiv.: 2.18 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je možno, se sam raje odločim za prikaz z LCD, saj ko enkrat nekaj izpišeš, lahko do naslednje spremembe parametrov za izpis pozabiš na LCD, medtem ko moraš 7-seg displaye pri multipleksiranju venomer osveževati, to pa vsaj meni predstavlja nerodnost, saj nisem posebej vešč programiranja in s tem se stvar zakomplicira...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
7 segmentni LED je boljši tudi, ko se dela razne aplikacije, kjer so prisotne močnejše vibracije in temperaturne spremembe.
Sicer pa tudi sam veliko rajši delam z LCDji . Bolj komot pa še vezje je navadno enostavnejše
LP, Grega
p.s. Sureelectronics ima ene fletne 2x8 LCDje v velikosti (približno) treh LED segmentov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljal sem pretežno LED prikazovalnike, ker so mi nekako bolj "klasični". Za njih sem raje uporabil nekaj iz MAX serije, najbolj so mi pri srcu MAX6955.
Sedaj že dolgo nisem naredil nič s temi prikazovalniki, tako da si bo spet treba izmisliti neko napravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Več ljudi sem že slišal da se pritožujejo nad vrstičnimi LCD prikazovalniki. Da jih slabo vidijo in so premajhne številike (črke).
Tudi moj oče me prepričuje da mu eno napravo, ki sem jo zgradil z 2*16 LCD predelam na večje številke. Torej še 7 seg. LED prikazovalniki ne bodo izumrli.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Tudi moj oče me prepričuje da mu eno napravo, ki sem jo zgradil z 2*16 LCD predelam na večje številke. Torej še 7 seg. LED prikazovalniki ne bodo izumrli.
|
Pa nariši znake čez obe vrsti pa bodo večji.
Meni so bolj všeč LCD, ker se lažje priključijo in več ponudijo. Res, ampak res v izjemnih primerih pa uporabim LED.
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 4:54 pm Naslov sporočila: Vprašanje sem slabo zastavil |
|
|
Vprašanje sem slabo zastavil in sem zato dobil odgovore, ki morda zavajajo.
Zanimalo me je, koliko od vas z zadovoljstvom uporabljate multipleksirane LCD-e tako, da multipleksiranje programirate z mikrokrmilnikom, in ne toliko z zunanjimi pomagali, kot so maxi..
Kot rečeno, to programiranje je dokaj zoprno, pa še veliko portpinov se porabi.
Pozdrav
vs |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko je napisal...
Citiram: |
Zanimalo me je, koliko od vas z zadovoljstvom uporabljate multipleksirane LCD-e tako, da multipleksiranje programirate z mikrokrmilnikom, in ne toliko z zunanjimi pomagali, kot so maxi.. |
Najbrž si mislil multipleksirane LED ?
Vprašanje si dobro zastavil. Z odgovori smo ti hoteli povedati, da je snov sicer zanimiva, da pa raje uporabimo nekaj v stilu MAX????, kakor pa da se j* z multipleksiranjem. Če mora biti zadeva cenovno zanimiva (beri: poceni), je multipleksiranje še sprejemljivo. Za 3-mestni display. Tukaj govorim seveda v svojem imenu. Vsekakor pa bi bilo zanimivo, slišati kaj o "malim tajnama velikih majstora" kar zadeva mpx-anje.
Lep pozdrav, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 5:55 pm Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala, Andrej,
cilj te zgrešene ankete je bil, dobiti osnovo za odločitev, to temo uvrstiti na seznam tem za predavanje na seminarju Bascom programiranja ali ne. In če te razumem, se strinjaš z menoj, da je to z***tsko delo, ki si ga lahko prišparaš drugače, tako, da uporabiš odgovarjajoče čipe, ki to narede namesto tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 6:02 pm Naslov sporočila: Re: 7 - Segmetni LED, Multiplex |
|
|
vilko je napisal/a: |
Osebno znam uporabljati multipleks in krmiliti 7- segmentni displej.
Vendar se mi zdi precej programiranja, dobim pa le malo informacij, pač 4 do 6 digitov in nič več.
Tako osebno rajši uporabljam LCD prikazovalnike, ki mi dajo veliko več informacij, od 2x16 do 4x20 alfanumeričnih znakov.
Kako pa vi? Ali uporabljate multipleksirane 7-segmentne prikazovalnike?
Sprašujem pred vsem iz razloga, ali je smiselno dati to temo na seminar za programiranje.
Pozdrav
Vilko |
Osebno zelo rad uporabljam LED displeje. (o njih mulipleksiranju in še čem sem pisal v eni iz med naših številk) Kakor eni kot drugi imajo prednosti ter slabosti.
Kje katere uporabit pa zavisi v od same aplikacije. V primeru, da le ta prikazuje le eno veličino ter se bo le ta spremljala z malo večje razdalje je smiselno uporabit led displeje. Ravno zaradi tega razdloga sem naredil delnega clona darkotevega usmernika, kjer sem namesto lcd -ja uporabil LED prikazovalnike. Zadevo ravno vgrajujem v ohišje. Nameravam pa pripraviti članek za eno od sledečih revij.
Program za multipleksiranje je načeloma sila enostaven (nekaj deset assemblerskih vrstic) Najenostavneje je uporabit prekinitev enega časovnika, ki se proži v časovnem intervalu multipleksiranja. Ob vsaki prekinitvi se osveži naslednji displej. Problem znajo morda predstavljati časovno odvisne aplikacije, oz aplikacije ki se dlje časa izvajajo. To lahko privede do nezaželenega utripanja displeja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
tibi je napisal/a: |
Več ljudi sem že slišal da se pritožujejo nad vrstičnimi LCD prikazovalniki. Da jih slabo vidijo in so premajhne številike (črke).
L.P. |
V industriji je 95% delovnih prikazovalnikov LED. Zelo malo se uporabljajo LCD prikazovalniki. (najdejo se običajno na napravah kjer se kaj parametrira preko panela - frekvenčniki, mehki zagoni...) Problem ne predstavlja ne le slaba vidljivost ampak tudi občutljivost na temperaturne spremembe. Tudi življenska doba je kar problematična. Spomnim se recimo frekvenčnikov VAT (VACOM). V podjetju, kjer sem bi prej zaposlen so v ca dveh letih pocrkali vsi LCD displeji. Tako da smo kasneje panele snemali. S tistimi, ki so imeli led prikazovalnike pa ni bilo problemov. Enako težavo opažam tudi v podjetju kjer sem sedaj zaposlen. Veliko število naprav, ki imajo LCD prikazovalnike le ti na napravh ne delajo. Skratka sam jih nimam preveč rad... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marijan Član

Pridružen-a: Čet 10 Jul 2008 14:46 Prispevkov: 80 Aktiv.: 0.39 Kraj: ORMOŽ
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Vsekakor je smiselno. LED ima kar nekaj prednosti pred LCD-jem. Še posebej, če je potrebno nekaj odčitati na večji razdalji, pri šibki svetlobi.
Osebno pa imam raje MAX7219.
LpA |
Problem je tudi z led segmenti pri dnevni svetlobi. Velika razlika je v svetlobi LED segmenta pri multipleksnom delu ali pri direktom pogonu, npr. z IC 4511.Pri direktnom pogonu je puno lažje odčitati neko vrednost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno LED displaye najraje priklopim na shift registre.
Tako za pogon displejev porabim samo dva ali tri I/O pine, izpisujem pa lahko tudi
posebne znake in ne samo številk.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni