|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LukC Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.23 Kraj: Borovnica
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 11:10 pm Naslov sporočila: Astrosyn Stepper |
|
|
Pozdravljeni!
Doma sem našel 3 stepper motorje. Rad bi se naučil kontroliranje le teh (v daljni prihodnosti imam namen sestaviti CNC rezkalnik za vezja ). Zanima me, kako bi sestavil kontroler za te motorje.
Podatki so pa takile:
1. vrsta:
astrosyn stepper 23LMC352-14
3.9 V/PH
1.3 A/PH
2. vrsta
astrosyn stepper 23LM-C352-15
3.9 V/PH
1.3 A/PH
3.vrsta
astrosyn stepper 23LM-C352-08
3.9 V/PH
1.3 A/PH
http://www.motors.wrobots.com/23LM-C352-08.php
Zame so ti motorji popolna neznanka , ne razumem sploh kako delujejo, zanimajo me predvsem nasveti, kako narediti preprost kontroler, tako da bi recimo z enim od teh motorjev, delal korake na neki navojni osi (npr. m14 dolžine 200mm po 0.1mm). kolikor sem brskal po googlu, sem nekako prišel do podatkov, da so koraki dolgi 1.8 stopinje (zgornji link).
Med čakanjem na vaše odgovore, googlam za znanjem in gradivom.
Hvala!
Če sem kakorkoli zamešal vrsto teme se opravičujem, in prosim, da se tema premakne v ustrezen podforum. _________________ ________________________________________
Moja delovna površina, miza in celo soba, niso razmetane, ampak so "super-taktičko" urejene.
Ščitim se z pregovorom "videz vara." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Bom malo poskušal napisat.
Ti motorji lahko delujejo tudi bipolarno in na tak način izpustiš ustrezni dve žici. Za tak namen bipolarnega krmiljenja se dobi kar nekaj gonilnikov, med drugim ga nekateri ponujajo tudi tu gori, na tem forumu za nekje 40€, če se ne motim. Za krmiljenje lahko uporabiš CAM program npr. EMC2, ki je priložen na ekstra Unix sistemu, ki sta Ubuntu ali pa tisti od CoolCNC, kateri je vbistvu Puppy Linux z namešcenim EMC2 CAM programom. Seveda imaš na izbiro tudi brezplačne CAM programe za Win katerih se pa trenutno ne spomnim. Za samogradnjo gonilnika lahko malo prebrskaš po forumu pa boš dobil nekaj navdiha. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 2:15 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala! mi je že malce bolj jasno zdaj pa spat :S  _________________ ________________________________________
Moja delovna površina, miza in celo soba, niso razmetane, ampak so "super-taktičko" urejene.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Samo87 Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14 Prispevkov: 462 Aktiv.: 2.18 Kraj: Kamnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2010 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
torej kolikor razumem se mi najbol splača narediti klasičen kontroler za unipolarne motorje, pol-koračnega?
Pa še to, so kontrolerji za vse motorje isti, z edino razliko v moči (voltih in amperih)?
Ups, zanima me še, ali obstaja kakšen programček, dodatek kakšnemu programčku, za direktno "printanje" PCBja, ali pa je treba vse programirati posebej? _________________ ________________________________________
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 2:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro si prebeti vse ali pa čim več pod zadnjim linkom, ki ti jih je natrosil Samo87 pa boš vse in še več vedel. Uporabi bipolarno vezavo s polnavitja, ker je večji izkoristek. Če boš delal kakšen gonilnik z A3977 ga nastavi na 1/4 mikrosteping. Ta gonilnik ima možnost nastavljanja V in A ne vem pa tošno kako tako da si preberi. Seveda pa bo mogoče unipolarna izvedba lažja in cenejša, ampak boš izgubil na izkoristku motorjev.
Za zadnje vprašanje pa nevem kaj točno si mislil, kaj takega: http://www.youtube.com/watch?v=FkHpjzOhzxA
Če pa si imel v mislih da bi črnobelo sliko dal v Gcode katero CAM program prepozna, potem boš pa potreboval posebej programčke, žal pa sem tukaj še zmeraj bos in ne poznam nobenega, tako da če lahko kdo drug kaj napiše v tej smeri bi bilo dobrodošlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Klik na > Išči < zgoraj, in vpiši besedo "koračni". Neverjetno, kolikokrat smo se že o tem pogovarjali  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Unknown_User je napisal/a: |
Dobro si prebeti vse ali pa čim več pod zadnjim linkom, ki ti jih je natrosil Samo87 pa boš vse in še več vedel. Uporabi bipolarno vezavo s polnavitja, ker je večji izkoristek. Če boš delal kakšen gonilnik z A3977 ga nastavi na 1/4 mikrosteping. Ta gonilnik ima možnost nastavljanja V in A ne vem pa tošno kako tako da si preberi. Seveda pa bo mogoče unipolarna izvedba lažja in cenejša, ampak boš izgubil na izkoristku motorjev.
Za zadnje vprašanje pa nevem kaj točno si mislil, kaj takega: http://www.youtube.com/watch?v=FkHpjzOhzxA
Če pa si imel v mislih da bi črnobelo sliko dal v Gcode katero CAM program prepozna, potem boš pa potreboval posebej programčke, žal pa sem tukaj še zmeraj bos in ne poznam nobenega, tako da če lahko kdo drug kaj napiše v tej smeri bi bilo dobrodošlo. |
no zame je glavna spremenljivka ravno cena.. za začetek bi rad čim ceneje izdelal nek amaterski cnc, kasneje pa bi se lotil kaj obsežnejšega.
z direktnim "printanjem" sem pravzaprav mislil to:
vezje oblikujem v nekem programu (sliko PCBja), in to sliko direktno "printam" na CNC, brez kakršnega obdelovanja same slike.
hvala za odgovore! _________________ ________________________________________
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
No to se je pa tudi že veliko pisalo tu gor samo upoštevaj aly-ev nasvet pa boš dobil veliko infota. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam še eno vprašanje, kako bi snel glavo z tega stepper motorja? slika je v linku na prvem postu?
Z glavo mislim tisti del, ki je pritrjen na os motorčka, na sliki je malce bolj zelenkasto-sive barve/olivno-zelene, verjetno se nanj pritrdi jermen? _________________ ________________________________________
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni