www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

i2c in dolžina med čipi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 11:35 pm    Naslov sporočila:  i2c in dolžina med čipi Odgovori s citatom

Zivjo,

v avto imam namen namestiti dva avrja, ki bi komunicirala med seboj. Eden bo glavni racunalnik, drugi pa bo samo prikazoval podatke na lcdju. Sedaj pa me zanima, ce lahko pricakujem kaksne probleme z motnjami / dolzino / .. Dolzina bi bila nekje med 1.5m - 2m. Je kdo to poskusil v praksi? Kaksne zice naj uporabim?

lp mare
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokO
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Nov 2006 11:14
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah: ne, težav ni za pričakovati.
Meni dela i2c komunikacija na 5m brez težav (UTP kabel - v eni parici VCC in SDA in v drugi SCK in GND).
Za večje razdalje pa je primeren čip: P82B715. Z njim dosegam tudi 100m (z upočasnjeno uro na 10kHz)
Pri večjih razdaljah je treba dodati tudi kakšen varistor in TVS diodo (glej datasheet).
Nazaj na vrh
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel v avtu I2C komunikacijo med Atmel 2051 in DS1820 v dolžini cca 3m z UTP kablom. Delovalo je brez težav!
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

simeon je napisal/a:
Jaz sem imel v avtu I2C komunikacijo med Atmel 2051 in DS1820 v dolžini cca 3m z UTP kablom. Delovalo je brez težav!

Torej si imel 1WIRE ne I2C.
Sicer pa nekaj m kabla za 400kHz na I2C deluje
Nazaj na vrh
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, uporabil sem 1wire. Se opravičujem za napačno informacijo.
keops1
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 21:42
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem PCF 8bit I2C extender 'fural' na 2m navadnega flat (telefonskega) kabla in RJ11 konektorja, poleg tega pa še napajanje. Nisem opazil, da bi prihajalo do napak.
Sem pa pred leti bratu v kamionu 'podaljšal' front ploščo od nekega avtoradia tako, da je bilo vmes tudi cca 2m in je stvar delovala. In kolikor se spomnim, je tudi tam šlo za I2C.

LPA

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I2C sicer ni namenjen za dolge razdalje.
- nima push-pull topologije, ampak samo pull-up upore
- ni odporen na motnje (iskrenje, GSM in podobno)
- ni odporen na prenapetosti.
Zadeva je bila razvita za komunikacijo znotraj ene naprave (televizor, radio).

Za komunikacijo na daljše razdalje in v okolju, kjer so motnje, se uporablja diferencialno parico in RS485 (3 žice, half-duplex) ali RS422 (5 žic, full-duplex).
I2C bi mogoče deloval. Če je aplikacija, kjer napaka v komunikaciji ne pomeni fatalne napake, potem je ok (ni neka pomembna naprava - npr malo podrt prikaz na LCDju). Sicer pa se uporablja vmesnike, ki so namenjeni in optimizirani za take pogoje.

keops1
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 21:42
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, kot pravi Aly, je jasno, da je I2C (Inter-Integrated Circuit) zasnovan pri Philipsu kot enostavno vodilo za uporabo znotraj ene naprave med čipi. In če se ne motim, je bil prvotno uporabljen prav znotraj avdio in video naprav.
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
I2C sicer ni namenjen za dolge razdalje.
- nima push-pull topologije, ampak samo pull-up upore
- ni odporen na motnje (iskrenje, GSM in podobno)
- ni odporen na prenapetosti.
Zadeva je bila razvita za komunikacijo znotraj ene naprave (televizor, radio).

Za komunikacijo na daljše razdalje in v okolju, kjer so motnje, se uporablja diferencialno parico in RS485 (3 žice, half-duplex) ali RS422 (5 žic, full-duplex).
I2C bi mogoče deloval. Če je aplikacija, kjer napaka v komunikaciji ne pomeni fatalne napake, potem je ok (ni neka pomembna naprava - npr malo podrt prikaz na LCDju). Sicer pa se uporablja vmesnike, ki so namenjeni in optimizirani za take pogoje.

Glede na to, da ne bom pisal direktno preko i2c na LCD, ampak bo vmes se en AVR, ki bo vse skupaj prebral (in preveril crc), ne bi smelo niti prihajati do podrtega lcdja.

Hvala vsem za deljenje vasih izkusenj.

lp mare
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontroler Wiija - Wiimote z nunckukom (tisto za v levo roko) komunicira preko I2C protokola, dolžina žice je cca 1m brez kakšnega problema s kakšnimi motnjami izgeda da ni, ker drugače dvomim, da bi se odločili za tako komunikacijo v okolju kot je multimedijski dom (kjer je izvorov motenj lahko veliko).

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni