|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:01 pm Naslov sporočila: Montaža Garmin TMC antene |
|
|
Pozdravljeni!
H Garminu sem se odločil priključiti TMC anteno, ampak so me zmedla navodila:
"Use the suction cups to route the antenna verticaly on the windscreen. We recommend routing it a few inches away from and parallel to the A-pillar"
Torej pritrdim jo navpično ob desnem (ali levem) robu vetrobranskega stekla, ampak ne razumem tega: "We recommend routing it a few inches away from and parallel to the A-pillar"
Kako imate vi priključeno anteno, tako da ne moti voznika in lepo sprejema signal? Ali je sploh važno, ali je navpično ali vodoravno ob spodnjem robu stekla?
Hvala za odgovor! _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz jo nisem nikamor pritrdil, mi je kar dol visela ob napajalnem kablu. Ker do sedaj jo nisem niti potreboval, le za test 2 krat.
Drugače pa jo pritrdin vodoravno, čisto spodaj ob steklo,na sovoznikovo stran. Drugače me motijo vsi dodatki ki kazijo lepoto amaturne  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
A-stebriček je tisto železo med vetrobranskim (sprednjim) steklom in vrati.
Se pravi zmontiraš vertikalno, paralelno s stebričkom in nekaj palcev odmaknjeno od železja.
Deluje pa tudi, če jo horizontalno pripopaš. Samo verjetno malce slabše.
Jaz imam navigacijo na sredini šipe spodaj in anteno horizontalno do desnega vogala, potem pa vertikalno gor ob stebričku.
TMC sistem bo deloval tam, kjer loviš radio Slovenia Internacional. Temu kanalu so namreč dodane informacije, ki jih Harmin razume.
GPS signal (za določanje lokacije, nekaj GHz) preverjeno ne pride skozi "termo steklo" - to je tako steklo, ki ima vijoličast odblesk - to je zaščita pred IR sevanjem, da je v avtu poleti bolj hladno. UKV radijski valovi (prometne info. 0,1 GHz) pa mogoče celo pridejo skozi. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
A-stebriček je tisto železo med vetrobranskim (sprednjim) steklom in vrati.
Se pravi zmontiraš vertikalno, paralelno s stebričkom in nekaj palcev odmaknjeno od železja.
Deluje pa tudi, če jo horizontalno pripopaš. Samo verjetno malce slabše. |
Aha, zdaj razumem Hvala za informacijo
Jaz imam navigacijo na sredini šipe spodaj in anteno horizontalno do desnega vogala, potem pa vertikalno gor ob stebričku. |
Tudi jaz bom tako naredil. Antena je dolga ~85cm (GTM 21), tako da mi je v vsakem primeru v kotu nekaj ostane, kar pa gre vertikalno.
TMC sistem bo deloval tam, kjer loviš radio Slovenia Internacional. Temu kanalu so namreč dodane informacije, ki jih Harmin razume.
GPS signal (za določanje lokacije, nekaj GHz) preverjeno ne pride skozi "termo steklo" - to je tako steklo, ki ima vijoličast odblesk - to je zaščita pred IR sevanjem, da je v avtu poleti bolj hladno. UKV radijski valovi (prometne info. 0,1 GHz) pa mogoče celo pridejo skozi. |
To bomo v nasljednjih dneh sprobali pa videli, kako bo vleklo.
Ne, imamo navadne šipe, GPS v avtu s svojo anteno odlično lovi signal.
Hvala! _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
GPS signal (za določanje lokacije, nekaj GHz) preverjeno ne pride skozi "termo steklo" - to je tako steklo, ki ima vijoličast odblesk - to je zaščita pred IR sevanjem, da je v avtu poleti bolj hladno. |
Se mi zdi, da je to odvisno od naprave.
Trenutno uporabljam Realtekov logger s Sirf3 čipsetom in navadno planarno anteno, pa vleče ko šus, tudi v notranjosti avta, npr. na konzoli pri menjalniku. Starejši sprejemnik s Sirf2 ali Garminov GPS72 sta napol gluha. Enako normalno deluje Nokia 5800 na konzoli poleg radia, čeprav je GPS sprejemnik v tem telefonu bolj za reklamo.
Še hujši problem znajo biti vetrobranska stekla z gretjem.
TMC signal je v SLO zakodiran v RDS signalu Radia SI, ki kar dobro pokriva vso državo. V tujini utegne biti kvaliteta signala slabša, pač odvisno od oddajniškega omrežja postaje, ki ga oddaja. Za položaj TMC antene se osebno ne bi preveč sekiral, je pa fino, če je nekje malo izpostavljena, ne pa skrita pod armaturko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Garmin v avtu (za steklom, pritrjen na steklo) res vleče malo slabše kot zunaj avta, ampak povsem zadovoljivo z max. 4 metre natančnosti.
TMC pa vleče super, vsepovsod kjer sem danes bil, tudi v moji sobi, kjer GPS ne vleče
Pritrdil pa sem jo takole (se mi je posrečlo najti sliko na "kar neki" strani)
Hvala za pomoč _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni