|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
markc Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.37 Kraj: Dobropolje
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:05 pm Naslov sporočila: Kateri PLC?? |
|
|
Pozdravljeni!
Se obračam na forum, ker se mi zdi da ste splošno z krmilniki dobro podkovani.
Imam trenutni problem. Oče ima stroj za obdelavo lesa, ki deluje na releje. Zaradi starosti elektronike in mehanike sem se odločil, da stroj predelam, tako da namesto omare relejev priklopim ind. krmilnik, odločil sem se za to varjanto ravno zaradi tega, da če stroj obstoji se lažje določi napako z debagiranjem. Stroj programsko ni zahteven glede same visoke inteligence, je pa iz stališča kvantitete in števila vhodnih priključkov.
Torej zanima me če mi lahko predlagate kakšen PLC, kateri bi imel okoli 180 I/O priključkov....pomožnosti NE fiksno določene vhode in izhode.Zaželjeno je tudi, da ima tudi LCD na katerem bi izpisoval trenutno fazo poteka programa. Si ogledujem že 2 dneva razno razne PLC-je na strani INEA (majo tudi svojo trgovino?), vendar ker o tem področju ne vem skoraj ničesar se obračam na vas. Izhodi naj bi bili relejni, saj raznorazni hidravlični ventili delujejo na 230V AC.
Za PLC bi najraje videl da ima tudi programsko okolje možnost free download, kajti to je samo trenutni projekt. Zaželjeno je tudi da se ne programira z risanjem stikal, kajti tak program bo pri taki količini stikal ki jih mam na stroju...sila nepregleden. Če se programira z logičnimi vrati je OK ali pa nek programski jezik, če je le ta dobro razložen v help-u.
no ja.. za morebiten odgovor ali predlog se vam v naprej zahvaljujem.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JOST Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.64 Kraj: Lokovica
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da gre za relativno veliko število vhodov in izhodov, bi se jaz(osebno) odločil za SIMATIC S7-300. S tem PLCjem smo realizirali že kar nekaj lesno obdelovalnih strojev in lepo delajo. Kar se pa tiče programiranja, pa simatika že marsikdo pozna in tudi nasplošno ni zahteven za programiranje. Programiraš ga pa lahko v lestvičastem, blokovnem ali pa z višjeprogamskim jezikom (STL, SCL). Preglednost programa pa je nasplošno odvisna od programerja in ne toliko od števila vhodov in izhodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej obstajajo višje nivojski programi za PLC, da ni samo kontaktni diagram in neke vrste zbirnik, kot so to počeli v partizanih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj rabiš pod besedo LCD? samo par vrstic texta, ali grafiko na nekaj col zaslona? rabiš tudi vnašat parametre - touchscreen?
praktično vsi PLKji imajo fiksno določene vhode in izhode, zato je fajn pred naročilom vedet koliko česa rabiš.
poglej še malo pri drugih proizvajalcih, pošlji povpraševanja in potem primerjaj ponudbe.
Beckhoff na veliko oglašuje svoje modulne krmilnike, tam si lahko precej natančno sestaviš število vhodov in izhodov.
programira se pa v jeziku podobnem pascalu _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam ti programiranje v lestvičastem (ladder) diagramu, ter da si za vsak Q, se pravi izhod točno napišeš opomnik, kaj ta izhod je...če ti bo kdaj kej obstalo, je 100x lažje najdit napako...
Sem pa tudi za siemens!  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.69 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bila kakšna manjša zadeva bi priporočil CyBro, za 180 izhoov je pa edini primerni Simatic. Programiranje tudi no noben bav-bav. _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poleg Cybro-ta bi rabil še 15 Bio-24R razširitvenih enot pa bi prišlo na 180 I/O točk. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
O SIMATIC-u sem slišal veliko, konkretne oz. otiplive informacije pa ne.
Sam sem se ukvarjal večinoma z mikrokontrolerji, edino enkrat sem napravil eno linijo z Zeliosoft2 in to je edina zadeva z ind. krmilniki s tem da je zeliosoft na takem nivoju da sem ga hitro dojel.
Torej...v katerem programu oz. programskem okolju se programira SIMATIC-a?
DESIGO S7???
Se krmilnike naroči iz tujine ali so trgovine kamor prideš in rečeš "en centralni modul CPU pa 5 I/O modulov" ??
Kako dostopaš do I/O pinov ki so po dodatnih modulih? Je to bolj Plug and play?
LCD je lahko majhen. Izpisoval bi samo ime procesa v katerem se nahaja, tako da bi tudi upravljalec stroja videl v primeru če stroj obstane, kaj je povzročilo napako. "tuch" zaslona ne potrebujem.
Ne predstavlam si ravno najbolje, saj se s krmilniki nisem nikoli ukvarjal, je pa filozofija povezovanja hardwera nekoliko drugačna kot sem jo vajen pri uC. (vsaj tako se mi zdi).
Saj pravim....sem čisti nepoznavalec tega področja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja kolikor smo delali v šoli z njimi, (Simatic 7) bi rekel, da uporaba ni tako enostavna, kot si ti mogoče misliš. Sploh pri uporabi 180 IO nogic.. (Boš videl, ko boš odprl Siemensov program )
Razhroščevanja si sploh ne predstavljam
Za njegovo programiranje tudi rabiš programsko opremo, ki legalna ni poceni. Pa po moji izkušnji tudi precej nemarno napisana.
Same module ni problem sestavit, saj je imenovanje priključkov enostavno in logično. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JOST Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pogledam iz stališča simatica in primerjam posamezne oblike programiranja, bi se takole odločil:-za enostavne aplikacije z malo pogoji je LADDER(lestvičasto) primeren, če pa je pogojev veliko pa je neprimeren in nepregleden. Problem je pri debugingu(online opazovanju), ker ti računalnik ne more procesirati celotne funkcije in nič ne vidiš. Prav tako je primeren predvsem za digitalne funkcije, čim pa je nekaj matematike in podatkov zraven pa je konec.
FBD(funkcijski bloki z logičnimi vrati) je malce bolj primeren, ampak je še vedno veliko nepreglednosti, kar se tiče večjih logičnih funkcij.
-Najbolj primeren po moje je STL(pisanje teksta), s katerim lahko narediš vse kar PLC omogoča, le da je razumevanje težje. Tu pa je umetnost in znanje programerja, da zahtevne funkcije napiše na enostaven način, ter jih ustrezno komentira. Zelo prav je da vse spominske lokacije(vhodi, izhodi, merkerji, data bloki, števci, časovniki...) komentira, ter da imajo nek edinstven simbol.
-SCL pa je zelo primeren za delo z podatki in je neke vrste C# programski jezik, ki pa ga odsvetujem za uporabo logičnih funkcij.
Sam največ uporabljam STL ter malo FBD in SCL. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da bi mi FBD kar odgovarjal.
Zanima me samo še kako oz. kje se dobavi SIMATIC-a in če je kakšen free programsko okolje za programiranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse, kar je napisal highlag je prekleto res.
Vsak dan ugotavljam v praksi.
Če boš nabavljal simatic module ti priporočam ebay.
Pa še to: Pri Siemensu ni nič free, ampak vse prekleto drago.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JOST Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobi se free step7 za programiranje, s tem da deluje mislim da 1mesec. Potem pa še rabiš vmesnik za programiranje. To je lahko pretvornik RS232/MPI(DP) ali pa pretvornik za USB/MPI(DP), kar pa spet nekaj stane.
Original siemesnov prenosnik za programiranje z licenčnim programom in vmesnikom za programiranje pa mislim da stane kar pa tisočakov, čeprav se v bistvu najbolj splača kupit to, če že misliš kupiti licenco. Ker je prenosnik zelo dober in trpežen.
Drugače pa lahko uporabiš CPU od siemensa, vso ostalo periferijo(vhodno izhodne kartice) pa uporabiš od drugih proizvajalcev(priporočam BEGHOFF, VIPA). Tako precej poceniš zadevo, funkcionalnost pa je ista, programiraš pa v bistvu simatika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam ene razširitve 16/8 in 24/16 na CAM BUS vodilu, če ti pridejo kaj za prav. Verjetno bi se dobila še kakšna taka kartica. Originalno je bilo vse povezano z Moellerjevim PLCjem _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja pozabil sem omenit, če te zanima CyBro PLC si lahko tukaj free snameš CyPro razvojno okolje (structured text). _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni