www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sila lepenja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 6:22 pm    Naslov sporočila:  Sila lepenja Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam eno težavo. Namreč, pri fiziki smo dobili nalogo. Moramo izračunat maksimalno silo Fg oz. maksimalno težo telesa, ki ga postavimo na lestev. Podan imam koeficient lepenja in kot nagiba lestve.

Prečesal sem že res skoraj vse, ampak nisem našel niti podobne naloge niti nisem sam odkril načina kako bi nalogo rešil. Vse bolj se mi tudi dozdeva, da bi profesor lahko podal še kakšno silo, recimo silo podlage ali pa silo stene. Dejstvo je, da to prekaša moje znanje iz fizike in se obračam na Vas. Mogoče pa mi lahko kdo obrazloži kako in kaj. Podatki so navedeni na skici.

LP

lepenje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.17 KB
 Pogledana:  10982 krat

lepenje.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sila lepenja je sila, ki preprečuje gibanje tvoje klade. Ta sila je enaka koeficientu lepenja * sile na podlago! V tvojem primeru moraš silo Fg razstaviti na ustrezne komponente in to so Fn in na silo ki vleče po klancu navzdol. Sila po klancu navzdol mora biti enaka Fl! (1. Newtonov zakon)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj malo bolj razloži!

Ali moraš izračunati največjo maso telesa, da to ne zdrsne po klancu (tega sicer ne boš mogel izračunati, ker ti pri tem kotu v vsakem primeru telo zdrsne, neodvisno od mase). Ali pa moraš izračunati največjo maso telesa, da lestev ne zdrsne (kar je zopet čudno, ker je narisan tisti Fl pri masi).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:01 pm    Naslov sporočila:  konstanta drsenja in lepenja Odgovori s citatom

Če me spomin ne vara, smo včasih rekli da je konstanta drsenja ali lepenja definirana kot tangens naklonskega kota pri katerem pride do zdrsa!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je ...

Fl - sila lepenja
Fs - statična sila (pri tebi Fn)
k - koeficient lepenja
Fd - dinamična sila (nasprotna sili lepenja)

(Fl = Fs * k)

Fd = Fl
m*g*sin fi = k*m*g*cos fi
sin fi = k*cos fi
k = sin fi / cos fi
k = tan fi

Upam, da to kaj pomaga pri nalogi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narisana Fl je narisana narobe. Zdaj komaj opazil. Se opravičujem. Izračunat morem največjo težo pri kateri še lestev ne zdrsne. Ostalo na skici je v redu. Ni več podatkov podanih.

Če sem sedaj Tončija razumel, si razstavim Fg na Fd in Fs. Pri čemer je Fs=Fn in Fd=Fl. V teoriji bi toraj Fg lahko izračunal tudi tako: Fg= Fd / kL x cos60° . Sem na pravi poti?

Malo še me vedno bega dejstvo, da sta podana samo koeficient lepenja in kot.
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri podatkih je ponavadi tako, da jih je podanih ravno dovolj, da se da izračunati. Moraš sestavit eno enačbo in tej se na koncu (če narediš pravilno) krajša vse, kar bi še rabil poleg podanih podatkov.

Drugače pa zelo čudna naloga ... Dejstvo je, da bo telo zdrsnilo in ko zdrsne, ni več sile, ki deluje na lestev.

Ta način, ki si ga opisal, je pravilen, če bi šel računati za telo na klancu (kar sem ti drugače izračunal že jaz - masa in pospešek se krajšata, ostane le kot in koeficient). Ne razumem te, zakaj bi šel Fg definirati iz Fl, če je Fl odvisna od Fg?
Edino, če je naloga podana tako, da je telo pritrjeno na lestev in računaš samo zdrs lestve (kar pa ne naredi naloge veliko bolj preproste Laughing ).
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj mi je pomagalo. Zdaj vsaj vem, da si lahko tudi z gravitacijskim pospeškom pomagam. Vendar mi to tudi ne pomaga zelo veliko. Dejansko sem prišel do točke, ko mi dobena pretvorjena formula ne "špila". Vedno, ali se Fg (oz. masa) krajša, ali pa dobim še 2. neznanko (čisto možno tudi, da je to posledica mojega napačnega razmišlanja).

Vglavnem, ne najdem formule iz katere bi lahko s pomočjo koeficienta in kota izračunal Fg.

Lp
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si lahko nalogo zastavim v ravnini? Ker potem bi sile Fg, Fl in Fv bile enake in bi mogoče bilo malo lažje. Ali se tu gre za kako drugo vrsto lepenja, ki še očitno je nismo jemali v šoli?

Lp
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi sploh rad izračunal? Mase telesa, da telo ne zdrsne ne moreš izračunati, sem ti že povedal. Če boš maso povečal, se bo povečala sila lepenja in hkrati dinamična sila, vedno pa bo dinamična večja od lepenja (vsaj pri tem kotu).

Drugače pa seveda, lahko si zastaviš v ravnini, samo pazi, ker tu ne upoštevaš kota. V ravnini bo sila gravitacije enaka sili tal, na klancu je drugače. Prav tako v ravnini ne moreš razstaviti Fg na Fd in Fs, ker so pod pravim kotom. Čeprav se da zastaviti v ravnini, s tem ne boš veliko pridobil.
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silo lepenja pri zdrsu lestve, ki pa je enaka gravitacijski sili, če sem te prav razumel.

Toraj očitno teoriji, da ima naš profesor rad nerešljive naloge, drži.

Hvala za pomoč TECHNIC.

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni