www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje Li-ion baterij
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.56
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila:  Polnjenje Li-ion baterij Odgovori s citatom

Že nekaj časa se mučim s polnilcem Li-ion baterij (vgrajenim v "akumulatorski vijačnik"), ker prenapolni baterijo.

Začelo se je, ko je stvar še normalo delovala, pa sem popravljal "hladne" in čudne spoje na vezju od tega vijačnika (Iskra ERO, spajkanje jim res ni v ponos) pa sem pregrel en tranzistor, ki izklopi napajanje pri polnjenju, ko napetost na bateriji preseže neko vrednost. To me je stalo prve, originalne baterije, pa sem kupil dve novi 2400 mAh (prej 1300 mAh).
Prvo je dočakala enaka usoda kot originalno ker še nisem vedel da je kaj narobe s polnjenjem (že ko sem ga dobil (za nagrado na nekem tekmovanju) baterija sploh ni bila dobro prispajkana), zato sem mislil da je kaj narobe z original baterijo.
Torej ta prva zamenjana je postala rahlo osmojena pri + priključku (ob enakih simptomih kot originalna (napetost na bateriji 0V, ob priklopu polnilne napetosti le-ta naraste na čudne vrednosti - do 8V), zato sem začel iskati napako drugje. Celotno vezje (zaščita pred prenapolnjenjem in preizpraznitvijo z nekim 6-pinskim SMD čipom DW010) sem priklopil na Protoboardu in polnil kondenzatorje in neko staro NiMh baterijo ter malo meril stanje. Tako sem našel pokvarjen tranzistor, katerega sem nadomestil z drugim na protoboardu.
Sedaj odklopi napajanje, ampak pri previsoki napetosti (okrog 5V, odvisno od napajalne napetosti). To seveda velja za kondenzatorje in staro baterijo ki se tudi obnaša kot malo večji kondenzator, zato sem poizkusil še z novo Li-ion baterijo in originalnim polnilcem, pa vseeno ne odklopi pravočasno (pri 4,35V sem vse skupaj rajši odklopil).
Baterija se sicer ne segreva in še ne kaže kakšnih znakov, da bi ji 4,35V škodilo, vendar sem pri iskanju po internetu našel podatke, da je najvišja še varna napetost za Li-ion 4,2V, vendar neakteri polnilci odklopijo šele pri 4,3V oz. 90°C, več pa je lahko za baterijo usodno.

Tako me zanima, če ima kdo izkušnje s tem in če bi bila lahko možen vzrok za previsoko napetost večja kapaciteta baterije.

Hvala za odgovore in nasvete že vnaprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A originalnega tranzistorja se pa ne dobi, ker verjetno ni čisto isti in se to odraža na previsokem pragu odklopitve polnjenja.
Večja kapaciteta pomeni, da se jo lahko polni z malo višjim tokom, max. napetost po celici bi pa vedno morala biti enaka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Originalen tranzistor je SMD (NPN, ki posredno vklopi ali izklopi bazni tok večjemu PNP, kateri potem krmili polnjenje), sicer pa tisti čip samo ob določeni napetosti v trenutku da 0V, drugače pa max. napetost na bateriji. Sem mislil da ta čip na podlagi polnilnega toka zaznava napolnjenost, ker ne najdem nobenega datsheeta oz. principa delovanja teh zaščit.
Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar je taka da liion baterije polniš z konstantno napetostjo 4.0V/celico vse dokler tok ne pade pod 3% nazivne kapacitete.

Drugače pa je tukaj vse lepo razloženo.

http://www.batteryuniversity.com/partone-12.htm
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Litijeve baterije se pri polnenju ne grejejo ravno dosti, zato je tista meja 90 °C sorazmerno visoka za moje pojme.
Da nisi imel slučajno NiMH baterije prej notri kot original?

Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj meni se baterija nič ne segreva, uporabljam pa Li-ion 18650 enako kot prejšnja, samo da je 2x večje kapacitete. Problem je, da zaščitno vezje prepozno odklopi polnjenje, in tako napetost na bateiji počasi narašča preko 4,3V pri konstantnem toku od začetka polnjenja okrog 140 mA.
Bi bilo možno, da pride do kakšne napake zaradi polnilnega toka, ker imam trenutno tisti del vezja za odklop napajanja sestavljen na protoboardu z BC161 namesto B772 in BC107 namesto 7002, ki sta uporabljena na originalnem vezju?
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 24, 2010 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po dolgem času sem se spet spravil nad to zadevo in vse skupaj spravil v ohišje in zalotal z original žicami, ter dal polnit baterijo.

Sedaj pa konstantno vleče 1,5A, kljub temu, da je napetost na bateriji že 4,2V. Vhodna napetost pade na okrog 4,55V. Ko odklopim baterijo je po 15 minutah nap. še vedno 4,17V, tako da baterija verejtno ni zanič.

Ali je to sploh normalno, da se polnilni tok ves čas nič ne zmanjša?

Sem gledal spodnjo sliko, pa bi prosil, če mi lahko kdo malo podrobneje razloži nekaj podorbnosti:

1. pri Stage 2, ko začne padati tok, ali to pomeni da tok pade zaradi napolnjenosti baterije, ali bi moral tok zmanjšati polnilec?

2. v celotnem območju Stage 2, je narisana napetost konstanta oz. se le rahlo dviga, pri meni pa je vztrajno naraščala tudi preko 4,35V (še v prejšnji verziji na protoboardu, sedaj nisem šel prek 4,2V) brez vidnega padca polnilnega toka.

2. na kakšen način polnilec ugotovi, da je tok padel na 3%? (sem iskal pa nisem našel kakšnega upora za merjenje toka na vezju)

Hvala za kakršnekoli koristne odgovore.

Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi polniti dlje časa. Tok bi moral pričeti padati z doseženo kapaciteto, drugače je napetost polnjenja previsoka.

Drugače pa polnilci polnijo do 80% kapacitete maksimalno, ostalih 20% vzdrževalno. Vse skupaj traja od 20-60min, odvisno od polnilca.

Imam Makita baterijsko kotno brusilko in polnilec napolni v 45min do 100%. V baterijski paket je 5-polni konektor za nadzor temperature, napetosti.

Kontrola polnjenja verjetno deluje na baterijski napetosti.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvi del fila z max. tokom polnilca do konstantne napetosti - 4.2V ali raje 4.15V
Nato tok upada a napetost se ohranja konstantna.
Ko tok doseže tistih 3% max toka ali pa okoli 30mA se polnilec izklopi in celica je polna.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70820.50

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem poizkusil na vhod priklopiti 12V napajalnik in 5V stabilizator, ker se baterija polni še preko ene diode. Če namesto baterija dam kondenzatorje, polnilec odklopi polnjenje pri 4,35V na kondenzatorjih. Pred kakšno uro al dvema pa sem priklopil še baterijo (4,16V že napolnjena), pa je tok do sedaj padel z 20 na 18mA, napetost je pa 4,25V, vendar polnilec še vedno ne odklopi.

Na bateriji pa piše:

JT18650IIILithiumIon
HLW091001C
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alex17 je napisal/a:
Če namesto baterije dam kondenzatorje, polnilec odklopi polnjenje pri 4,35V na kondenzatorjih. Pred kakšno uro al dvema pa sem priklopil še baterijo (4,16V že napolnjena), pa je tok do sedaj padel z 20 na 18mA, napetost je pa 4,25V, vendar polnilec še vedno ne odklopi.

Očitno odklopi pri 4,35V, tako kot se je to zgodilo na kondenzatorjih. A zmanjšati tega "praga" se pa ne da z zamenjavo kakšnega upora?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

4.35 je WAAAAY preveč za Li.
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To jaz tudi mislim, zato sem pa pri 5V stabilizatorju na vhodu pustil baterijo priklopljeno kar nekaj ur (je bila že napolnjena do 4,16V) in je ves čas polnilo s tistih 20, 17mA, napetost pa ni šla preko 4,25V med polnjenjem in je po odoklopu polnjenja padla na 4,21V. Tako mislim da bo kar v redu, samo me skrbi, da se bo že od vsega začetka (ko bo baterija prazna) polnilo s premajhnim tokom, kar bo precej podaljšalo polnilni čas (premajhna napetostna razlika). Sedaj moram počakati da spraznim baterijo in potem predelati polnilec pa bom kaj poročal o (ne)uspehih.

gregzy87 je napisal/a:
A zmanjšati tega "praga" se pa ne da z zamenjavo kakšnega upora?

Saj ravno tega ne vem, na kakšen način deluje regulacija, če zaznava tok ali napetost in kje.

PS: ni mi jasno, kako je lahko stvar delal v originalu, kjer ima neobremenjen napajalnik tudi 6,2V.
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A pa samo ta čip je na vezju: DW010. Nekih podatkov nisem našel Neutral . Na nek način je sigurno določena napetost/tok, z neko referenco... samo, če ni podatkov o čipu, ki to nadzoruje ne moremo skoraj nič pomagat Confused , edino izgradnja drugega boljšega.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni