www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR tester komponent
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 3:16 pm    Naslov sporočila:  AVR tester komponent Odgovori s citatom

Imam problem z v naslovu teme omenjenim testerjem, ki je na tem forumu sila popularen, zato smo se ga lotil še jaz in še dva kolega. Vezje smo naredili sami in ja vsekakor je daleč od konstruktorsko dobrega vezja, ker je bilo narejeno sila na hitro...

Izdelal sem 1 pcb za test, če zadeva deluje. In jasno kot ponavadi so bili nekateri elementi napačni. Tokrat 22 pF kondenzatorji za kristal. Nadomestil sem jih z kondenzatorji z neke stare plošče z merjeno kapaciteto nekje 18pF.

Po priklopu zadeva ni kazala nekih znakov življenja, ker do regulatorja ni prišlo popolnoma nič. Odkril sem napako, ki je v vezju, ki ga prilagam še vedno prisotna in sicer E tranzistorja ni vezan na maso pač pa je v zraku. Le to napako sem odpravil, pa še vedn ni ok. Če pritisnem testno tipko se prižge osvetlitev zaslona, zaslon malenkost utripne in to je tudi vse.

Nekaj sem preverjal tranzistorje pa ne kaže, da bi bile kake težave na račun njih.

Torej prilagam original shemo iz Eagla katero smo prerisali in naredili vezje. Poleg tega pa še vezje in kosovnico.

Prosim, za kakšne nasvete, napake in podobno. Namreč imam premalo izkušenj pa še tisti vklopni del vezja mi ni najbolj jasen.

Tester komponent.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Tester komponent.rar
 Velikost datoteke:  381.63 KB
 Downloadano:  28 krat

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na takle način pa res ne gre, saj nimamo kristalne krogle!
1. Ali oscilator zaniha?
2. Kako si prevedel kodo in kakšne imaš Fuse bite?
3. Če sta 1 in 2 OK ali dobiš +5V na PD6, ko pritisneš tipko Test, ki odpira tranzistor Q1, da drži odprtega Q3, ali drugače, ko pritisneš tipko Test ali ostane osvetlitev LCDja prižgana?

Kar se pa tiče vhodnega vezja, kaj se zgodi, ko pritisneš tipko Test?
Bazo tranzistorja Q3 preko upora R7 in PN spoja Q2 (B-E....dioda) potisneš na minus. Kaj to pomeni za PNP tranzistor Q3 oz. njegovo bazo?

Hm, shemo ste pa slabo prerisali. V temi o tem komponent testerju, si poglejte shemo, ki jo je narisal @Gumby, se mi zdi, da je veliko enostavnejša za razumevanje, kot original, to, kar ste pa vi narisali je eno navadno skropucalo.

Čemu služijo konektorji JTAG1 in JTAG2 na sliki THT.png Brick wall ?

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tisti JTAG prosim spreglejte, trenutno ni pomembno, sem dal povsem napačna imena.

V mapi, ki sem jo priložil je tudi originalna shema sneta s foruma. Izgled sheme mi ni bil pomembnen pač pa sem rabil le zato, da sem jo pretvoril v board. Pri popravkih si še vedno pomagam z originalno shemo.

Bom naštudiral napisane zadeve in poročam.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sem preveril...

1. Oscilatorja ne morem preveriti, ker nimam dovolj zmogljivega osciloscopa. Ko pridem do osciloskopa preverim.

2. O programiranju AVR in fuse bitih ne vem popolnoma nič, ker uporabljam PIC. Kolega, ki si sicer lasti programator pa tudi ne. Naložila sva zgolj hex iz mape atmega8 na originalni spletni strani.

3. Ne LCD je prižgan dokler je pritisnjena tipka.

Sedaj nekako razumem delovanje tega vezja. Torej s tipko potegnemo bazo Q3 na maso. Posledično se Q3 odpre. Zdaj pa del, kjer ne vem če prav razmišljam. Ko se to zgodi, jasno dobi čip napajanje in odpre Q1, ki vzdržuje odprt Q3 ali se motim.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko prosim objaviš pravilno preveden program?
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
1. Oscilatorja ne morem preveriti, ker nimam dovolj zmogljivega osciloscopa. Ko pridem do osciloskopa preverim.
Osciloskop je povsem precenjen instrument. Za take stvari ga ne potrebuješ. Je avometer dovolj. Pa še kak upor, kondenzator in dioda pa bo.
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PZUFIC:
- kar se tiče osciloskopa, ti je dal odgovor Darko,
- glede Fuse bitov boš moral pogledati podatkovni list mege8, kajti od njih je odvisno, ali bo kontroler zaštartal ali ne in še nekaj pomembnih stvari (glej podatkovni list), Fuse bit kalkulator pa imaš tukaj,
- kar se tiče delovanja napajalnega dela vezja, bingo, uspelo ti je Very Happy ,
- glede na to, da je LCD osvetlitev prižgana samo, ko držiš tipko in ugasne takoj, ko tipko spustiš, so pa možni štirje scenariji:
1. kontroler ne štarta,
2. napaka v povezavah,
3. zanič kakšen od elementov,
4. kombinacija zgornjih treh.
- hex, ki si ga dobil na uradni strani je skoraj zagotovo pravilno preveden, kakor mi je pa znano je teh hex-ov kar nekaj, za različne mege in za različne ploščice,
- v mapi Documents, na strani, kjer sta snela hex, je pdf v nemščini, angleščini in če se ne motim tudi v ruščini, v katerih je zelo dober opis delovanja testerja,
- delujoči hexi so bili objavljeni tudi na našem forumu.

Torej, glede na to, da ste trije, ni hudič, da ne bi naštudirali te malenkosti.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Quartz naj bi delal. Torej če jaz v primeru, ko je tipka pritisnjena, med bazo in emitrojem(masa) tranzistorja Q1 ne dobim nobene napetosti lahko potem takem sklepam, da je problem v krmilniku?

Če jaz krmilnik odstranim stisnem tipko in prebrikam 5V na pin krmilnika s katerim krmili Q1 bi torej po izključitvi tipke osvetlitev morala ostati prižgana?

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kvarc malo morgen dela če niste spreminjali fusebitov. V tem primeru mega dela z notranjo uro na frekvenci 1MHz, medtem ko je hex preveden za delovanje na uri 8MHz. To je prvi razlog, zakaj zadeva ne funkcionira. Bo treba fuebite tudi nastavit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No v glavnem zadeva se nekako bliža fazi delovanja. Po priklopu na baterijo se ne zgodi nič. Ko pritisnem tipko se prižge PWR LED, nakar se po izpustu tipke prižge še LED 1, ki ugasne, če ponovno stisnem tipko in je ugasnjena dokler jo tiščim. Če je meni režim delovanja jasen potem je to prav.

No programa, niti ne kakih varovalnih bitov nisem tikal pride pa tudi to na vrsto, da bo tester še kaj izmeril.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2014 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav berem se z ATmego8 in omenjenim testerjem ne da meriti ESR-ja?
Kakor gledam je krmilnik ATmega128 pinkompatibilen je še kaka druga ovira pri zamenjavi z izjemo drugega programa?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2014 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mega8 ima nekatere omejitve zato, ker ima pač samo 8kb spomina. Priporočam da nabaviš močnejši procesor, najbolje 328, tudi zato da boš imel dovolj prostora za nadgradnje. Mega128 je vse prej kot pin kompatibilen, saj ima 128k spomina, pa 64 pinov... Kompatibilna sta mega168 in mega328.

Sicer mora delati tako: tipko kratko pritisneš, zadeva oživi, izmeri in po 10 sekundah se sama ugasne. Najnovejši fw ob daljšem pritisku tipke pride v dodatni meni, kjer imaš še nekaj novih bonbončkov...

Ampak, kot rečeno, dokler ne boš spremenil fusebitov, bo zadeva neuporabna. Prvo kar je spremeni tip ure na zunanji kristal (high frequency).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2014 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super bom nabavil 328 (pisal na pamet).
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2014 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej kalkulator, če sem prav ugotovil nastavim tako kot prilagam, ostalo pa pustim kot je?

Capture.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  26.75 KB
 Pogledana:  43 krat

Capture.PNG

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2014 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je. Izklopit moraš delilnik ure in spremenit vir.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni