|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 12:03 am Naslov sporočila: Učenje zbirnika |
|
|
Lep pozdrav!
Rad bi povedal, da sem se ravno začel učit zbirnika za manjše projekte, ki jih nameravam izvajati, nato bom presedlal na c. Učim se iz knjige "programirajmo mikrokontrolerje, kjer je lepo opisano na primerih in obrazloženo, kako sprogramirati določen mikrokrmilnik za določeno nalogo. Po dokončanem poglavju pa je naloga, za preverjanje znanja. Prosil bi moderatorje, če bi lahko sproti, ko se bom učil tukaj objavil vsako dokončano nalogo, da bi mi nekdo, ki je izkušen preveril, če bi delovalo, ker v knjigi ni rešitev ali pa če se mi kje zatakne, da vprašam nasvet.
No, prvo nalogo sem že rešil in upam, da je prav, ker če je brez napake, mi to pomeni napredek, kar pa me bo vsekakor spodbudilo k trdemu delu. No, pa bom kar napisal.
Naloga št. 1:
Navodilo naloge:
Napišite program v zbirniku za mikrokrmilnik PIC16F84, ki bo po vsakem pritisku tipke, priklopljene na pin RA1, vklopil LED-ico na pinu RB3 za 20 ms. Po tem času se mora LED-ica izklopiti. Branje tipke mora potekati z debounce-om, program naj se izvaja v neskončni zanki. Pritisnjena tipka naj pomeni logično 0 na pinu RA1. Program naj bo napisan tako, da ga bo možno prevesti v MPLAB-u in vpisati v mikrokontroler. Namig: zakasnitev izklopa LED-ice izvedite z zanko.
Tu pa še dve priponki (ASM in HEX fajla):
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
assembly.rar |
Velikost datoteke: |
3.07 KB |
Downloadano: |
38 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregorino Član

Pridružen-a: Tor 15 Jun 2004 22:35 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Rešitve za naloge iz knjige dobiš na strani Svet elektronike pod download, prav tako pa tudi ostale programe iz knjige. Kaj iščeš pa imaš napisano na zadnji strani knjige Programirajmo mikrokontrolerje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.75 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 2:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem pred par meseci začel s programiranjem. Jaz sem knjigo "predelal" in obenem delal zapiske. Nalog nisem delal, (mogoče bi bilo bolje da jih sem) sem pa iz "neta" sprintal par programov, da sem videl kako so sestavljeni.
Čeprav imam še danes težave, kljub pomoči, je važno, da NE obupam. Pomoje je važno, da si narediš, kupiš ali sposodiš programator, download-aš MPLAB, kateri je free, kupiš protobord, nekaj materjala in tako počasi začneš.
Na forumu je tudi veliko uporabnih stvari, (najbrš se bi dalo naučit tudi brez knjige ob prebiranju foruma), in pa veliko forumašev kateri ti bodo pomagali.
O programiranju nisem imel pojma, zdaj pa iz dneva v dan več razumem.
Moj nasvet- NE obupaj in naj te ne bo sram prositi za pomoč.
_________________ LP. Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 7:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala TIBET za dviganje morale. Programator že imam izposojen, sicer pa sem že dobil material, da izdelam svojega. Mplab že tudi imam na računalniku, pišem pa v notepad++, da mi lepo barva kodo. Compilam v ic-prog. Sicer za ta programator, ki ga že imam, ne vem, kam moram dat procesor. Sicer je narisano, ampak so 4 letvice, in sem dal na sredino. Dam vse skupaj v comport in glej, nič. Nevem, mogoče potrebujem še kakšen konektor ali bogvekaj. Ma, bom že. Protoboard pa sem tudi že razmišljal, da si bom kupil, ja, veliko bi se naučil ob poskušanju, ampak je pa zelo drag
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 8:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam, da najprej izdelaš ICD2 programator/debuger. Celotna dokumantacija se nahaja na forumu. Nato pa uporabi mplab studio, ki je zastonj prav tako asm prevajalnik. Najprej lahko v mplabu simuliraš programe, kar je za začetnika zelo dobrodošlo. Od simulatorja lahko nadaljuješ na pravi mikrokontroler v debug načinu, kar omogoča ravno ICD2 (v drugi temi sprašuješ o ICSP, ICD2 to omogoča).
Zakaj pišeš v notepad++? Saj mplab tudi obarva kodo.
Protoboarda pa ne rabiš kupovati. Dosti je, če si kupiš preizkusno ploščico (tista, ko lahko v njo natikaš žičke). S tem sem sam razvijal vse svoje PIC projekte.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, saj to sem mislil. Testna ploščica ali protoboard ni isto? No, zdaj vemo vsi zakaj se gre. Tudi tiste so drage. Mislim, ena je draga, maš pa jo seveda ves čas, ampak vseeno. Kolko denarja sem že vložil v elektroniko, pa sem šele začetnik:D
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Kolko denarja sem že vložil v elektroniko, pa sem šele začetnik:D |
Saj te bo hitro minilo. Računanje mislim. Na to temo smo že nekaj pisali. Se ne splača računat. Hobi je hobi. Testno ploščo ali protoboard pa si le nabavi. Boš videl, kako je vse bolj enostavno.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2008 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za delo s testno ploščico (protoboardom) si kupi še žičke.
Daleč najprimernejši je 20 žilni telefonski kabel . Presek žic je ravno pravšnji za dober stik. Če kupiš 1 (en) meter tega kabla, dobiš ven 20 metrov žic v 20 različnih barvah.
Glede na to, da si iz N/A , si v mer+kurju na Dunajski v Ljubljani kupi ta kabel.
Glede Zbirnika ...
Uporabljaj MPLAB - tudi lepo obarva kodo.
Piši komentarje, sicer se boš hitro izgubil v nepregledni množici ukazov.
Preučil si programe ... , preuči še ukaze na koncu knjigice. Z ustreznim zaporedjem ,w in ,f ukazov lahko marsikatero vrstico in mikrosekundo prihraniš, saj ti ni treba premetavati vmesnih rezultatov po registrih.
Vsak call mora imeti na ustreznem mestu return, sicer bodo težave s skladom.
Na strani 212 imaš navedeno povezavo do programov iz knjige, do nalog in rešitev. Povezavi najprej dodaj /PICprogrami.zip in dolpovleci, nato pa ponovi še za /PICnaloga.zip .
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako je to mogoče simulirati v programu? Kako to misliš? Da ti prikazuje kaj vezje dela? Malo razloži.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2008 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja simuliraš lahko izvajanje programa znotraj tvojega PC-ja. Sicer to poteka preko spremljanja stanj vseh mogočih registrov in tvojih sprejemljivk. Registri so tudi vhodno-izhodni pini čipa. Spremljaš lahko čas izvajanja, če spremljaš vhode se da napisati tudi neke vrste datoteko, ki jo simulator vzame in po njej spreminja stanja na vhodnih pinih. Ne gre simulirat le kakšnih A/D pretvorb....
Zelo-zelo uporabno. Seveda pa moraš vsaj približno vedeti kaj počneš. Drugače ti simulator ne pomaga kaj preveč.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar nekaj časa je minilo in sem knjigo bolj ali manj predelal do LCDjev. Sedaj sem začel spet znova in mi veliko lažje vse gre v glavo. Stvari so kar zakomplicirane. Ampak brez assemblerja verjetno ne moreš nič, če moreš kak preprost program napisat za kakšen mali kontroler. Ko ga bom obvladal v nulo, pa bom preklopil na nekaj drugega. Zdaj pa vas sprašujem, ker se še odločam, kaj bolj priporočate...programski jezik c ali basic, ki je namenjen samo PIC kontrolerjam, v prihodnosti pa nameravam programirati tudi kakšne avrje..Ravno zaradi tega se še ne morem odločit. Ima kdo izmed vas kakšne dobre/slabe izkušnje glede tega?
Hvala
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja to je spet večna dilema C ali Basic, zdaj lepo bi bilo programirat v C-ju saj v današnjih časih je ta jezik zelo razširjen itd.
Sam programiram v mikroBasicu (basic) pa mi je Basic kar všeč. C še nisem poskusi!
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusil sem oboje. Basic je nekaj kar na začetku ponudi kar veliko. Žal se kmalu ustavi. In potem moraš hočeš, nočeš na kaj drugega. Običajno je to C. Če ti ni to dovolj pa ti C omogoča še, da posamezne dele pišeš v asemblerju.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.38 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi rad poskusil tudi kak bolj zahteven projekt z "nestandardno" periferijo, ti priporočam C. Ta nudi veliko fleksibilnost in popoln nadzor nad mikrokontrolerjem.
Z znanjem C-ja boš dobro oborožen tudi, če boš menjal tip mikrokontrolerja. Običajno zaporedje jezikov, ki se razvijejo za nek nov procesor, je: najprej assembler, nato istočasno ali pa kmalu C, sledi ostalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2008 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče mi lahko svetujete kakšno dobro knjigo za učenje cja v elektrotehniki, ker v knjižnici je zelo veliko gradiva in se ne morem odločiti. Potreboval bi nekaj takega s primeri za mikrokontrolerje in elektrotehniko, ker namreč vemo, da je c zelo obsežen za vsestransko programiranje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni