|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 7:30 pm Naslov sporočila: Kako na TV anteno dodati še FM? |
|
|
Torej, cca pol leta nazaj sem s strehe vrgel mojih 8 anten in jih zamenjal z eno samo logaritemsko širokopasovno (TV91X k21-69). Priključena je na širokopasovni ojačevalnik od Lukeža tip LNA - 20 VU. Zdaj bi na to rad priključil še radijsko anteno - in sicer okroglo, da vleče 360 stopinj ter signal po istem kablu peljal dol, ker imam av receiver zraven TV-ja. Zanima me, kako bi to izvedel - namreč TVSLO HD iz lj gradu mi vleče ravno še lepo, ob slabem vremenu včasih kocka, zato ne bi rad preveč oslabil signala. Torej kakšen filter...nekaj zgoraj in nekaj spodaj ? Če mi kdo lahko kaj predlaga - katero anteno in ostalo ? Naj grem kar k Lukežu? Je kaj boljšega ?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem sicer, kaj ti je Lukež prodal in kako je frekvenčno področje tvojega ojačevalnika.
Jaz bi zadevo združil z pasovnim sitom za UKV področje in visoko sito za UHF kanale. Taka pasovna sita imajo običajno minimalno prehodno dušenje. Drugače pa bi mogoče bila dovolj VHF/UHF kretnica. Inglar to prodaja pod oznako P520. Tisti VHF vhod spušča skozi vse do nekje 250MHz, se pravi tudi UKV. Ne vem kako je Lukežič rešil napajnje ojačevalnika, če imaš napajalnik spodaj, bi moral predelati kretnico, da bi šlo napajanje čez njo, ali pa napajalnik dati zgoraj takoj za ojačevalnikom. Kretnica bi lahko bila za tem in tako dodan UKV signal.
Spodaj pa montiraš končno vtičnico, ki ti loči TV in UKV signal.
Glede problemov s sliko ne vidim večjih problemov, zaradi vnešenega dušenja za ojačevalnikom. Če ti slika včasih zmrzuje se da to mogoče popraviti le z boljšo, usmerjeno anteno, oziroma za več smeri več anten in s filtri združeno.
UKV antena, poglej tukaj , pod strešne radijske antene. Pošljejo tudi po pošti. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa vzameš Inglarjev TV AKO UKV ojačevalec za kanalne sisteme, če je napajanje obstoječega enako.
Sicer ne vem kje si staknil ravno Lukeža (ne rečem da je slab-ga ne poznam, ampak dokler na netu ni praktično nobenih podatkov o njegovih zadevah...), a glede na to da boš v vsakem primeru moral še nekaj cvenka povlečt iz žepa ti bi možak še vedno bil najbrž najzanesljivejša izbira, saj menda naj bi poznal svoje izdelke... Naj ti da vsaj malo garancije na kompatibilnost.
Pri antenah je namreč vse preveč razlik med teorijo in prakso, zato pri takih zadevah, ko si na meji, marsikaj riskiraš. Ko enkrat kupiš, je malce težko prodat po nabavni ceni....
Preveč neznank je v tvojem sistemu (ti jih morda poznaš, mi pa ne) da bi dobil enoznačen odgovor v stilu "kupi topato in poveži takopatako".
Razen če povlečeš še en kabel, da sploh ne posegaš v TV sistem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, Lukežev sistem sem imel že prej...
Drugače je ta ojačevalnik širokopasovni, res pa je da ne vem, ali spušča čez tudi VHF. Mogoče bi bilo res dobro, če bi dal zgoraj neko kretnico (v smislu združevanja) ZA tem ojačevalnikom. Seveda bi tako dobil neojačan FM signal.
Res je, da za te izdelke ni nič kaj dosti podatkov na njegovi strani, ja. Sicer ko se spustiš v pogovor z njim, dobiš občutek da tip obvlada...
Mogoče ga bom res poklical, če bo on kaj pametnega povedal.
Bom pa malo pobrskal po inglarjevi strani, hvala!
Aja...uffff, kabla ne bi vlekel, je kar komplicirano...preveč...
napajalnik imam poleg TV-ja, ja. Enosmerno peljem gor po kablu. Sicer predelava ni kaj kompliciranega ,pač eno tuljavo čez, pa je... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.85 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, tako, kot je že bilo že rečeno, na vrhu združiš oba signala uhf in ukv spodaj pa ločiš z že originalno vtičnico , ki loći TV in RA. Skoraj vsak proizvajalec antenskih sistemov ima v svojem programu tak združilnik, oziroma ti ga naredi po naročilu. Svetujem ti res, da pogledaš pri inglarju. Ni nujno, da je proizvajalec isti, kot je ostali že obstoječi sistem. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
AKO ima na "sekundarju" dva priključka, tako da ga priključiš za obstoječim TV ojačevalcem (med priključkoma ima kos žice), spotoma pa doda ojačan UKV signal. Kakšne imaš pogoje za RA sprejem spet sam najbolje veš, a ukrivljeni dipoli (kot si rekel "okrogli") imajo mislim da 1.5dB izgub napram navadnemu dipolu, torej ojačevalec najbrž ne bo škodil.
Mora pa, kot sem že rekel, ustrezati tudi napajanje, napetost in tokovna zmogljivost obstoječega napajalnika.
Inglar je žal izredno skop s podatki na svoji strani, toda po klicu/emailu ti bodo pomoje posredovali konkretne info. Predhodnik (Gorenje Elrad) je imel zadeve svoje dni izredno lepo podokumentirane, čeprav na papirju (v času ko sem bolj spremljal to sceno internet še ni bil nujno zlo). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super. Zaenkrat hvala za nasvete. Bom naslednji teden stopil v akcijo in uredil zadevo. Signal je sicer dober, ampak ta kos žice, ki je zraven receiverja vleče res tako-tako in mislim da čeprav ima okrogla antena relativno slab signal bo gotovo še vedno močnejši kot kos žice v dnevni.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej priveži UKV ojačevalec ali kretnico, pa če ti ne bo poslabšalo TV sprejema šele potem nadaljuj z zapravljanjem.
Če boš dal ojačevalec boš pa morda že s kosom žice na podstrešju naredil , pa boš na anteno za RA kar pozabil  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem nekaj gledal na lukeževi strani in ima ojačevalec, ki ga imam jaz ojačan VHF in ojačan UHF, samo nič ne piše ali ima vhoda ločena ali je en vhod, tako da moram iti jutri na podstrešje gledat. Če ima dva vhoda, sem zmagal, ker v tem primeru je VHF zdaj prost in gor lahko vežem FM...drugače bodo pele kretnice. Je pa dobra ideja, bom res anteno čisto na koncu nabavil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je ojačevalc narejen za VHF 1 (TV kanali 2÷4) in 3 (kanali 5÷12) potem bo FM tudi šel skozi ker je frekvenčno vmes, ampak ker je VHF1 večinoma že zdavnaj pokopan bi zadeva znala delat le na VHF3, kar pa je kar višje od FM...
No ja, probavat pa eksperimentirat bo treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2010 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali pa poklicat po telefonu. ČE sta konektorja dva, ga bom poklical pa mi bo povedal, kako je s tem. Itak pred ponedeljkom ne morem kaj dosti (no, razen iti med pajke pogledat ojačevalnik) ker rabim končni delilnik za TV/RA . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2010 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem vedel, da se je včasih dobilo. Inglar ima še vedno v programu, kretnica P519i, spletna cena 6,59€. To je kretnica TV-UKV, v bistvu enaka stvar, kot je končna vtičnica, le v ohišju z IEC konektorji. Nisem pa siguren, kako je z prehodom napajanja. To bi moral vprašati.
Drugače pa, kakršna koli antena na podstrešju bo ziher dosti boljša rešitev, kot kos žice v sobi.
Če imaš na tvojem ojačevalniku dva vhoda za VHF in UHF, kar se je včasih delalo, tudi pri Elradu je velika verjetnost, da ti gre tudi UKV čez. Te kretnice, ki so se tu uporabljale nimajo ravno posebej "ostrih" robov in gredo kar krepko preko potrebnega frekvenčnega področja. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2010 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, to bi bilo skoraj boljše od zidne vtičnice, ker je nimam kam dati... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2010 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slaba novica...ojačevalnik ima samo en vhod, torej kombiniran VHF/UHF. Po nekaj testiranjih sem tudi ugotovil da ima tako, kot pravi Mad Max FM filtriran, ker radio ne vleče nič. Bom res moral nabaviti AKO za FM in tisti filter za spodaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2010 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne rabiš ojačevati filter spodaj in zgoraj . _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni