|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Verbo Neznanec

Pridružen-a: Sre 24 Mar 2010 10:14 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 1:43 pm Naslov sporočila: akumulator za fotoaparat |
|
|
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem začel s slikanjem nočnega neba in ugotovil, da mi dve 7.4V 1500mAh bateriji zdržita samo priblično tri ure, jaz pa bi rad slikal celo noč. Pogosto slikam tudi na lokacijah brez električnega omrežja zato navaden adapter odpade, tako da sem prišel na idejo prenosnega akumulatorja. Bi bilo to zelo zakomplicirano za naresti in vzdrževati, če imam neko gimnazijsko znanje fizike? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzames 12V svinca (7Ah (od tega uporabno le 4-5Ah, da ne skodujes akkuju)) in si naredis DC-DC konverter iz kakega avtomobilskega polnilca za mobitel (ce ima fotoaparat zunanji priklop). (Ceneni telefonski polnilci so linearci, ti rabis switcherja z MC34063a) Vse to bi te stalo okoli 30EUR, od tega je samo akku 20EUR |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Verbo Neznanec

|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2010 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, akumulator sem našel enega doma, 30 Ah svinčen. Najdu sem tudi avtomobilski polnilec za telefon, sem izmeril napetost, pa je tm okol 5-6V. Vendar sem vmes ugotovil, da ima original adapter take specifikacije:
Rated input:
AC 100–240 V, 50/60 Hz
Rated output:
DC 9.0 V/4.5 A
Tako da bi bil ta avtomobilski polnilc prešvoh, ane? A bi moral nekje tud vezati kakšno varovalko, da mi nebi skurilo slučajno fotoaparata? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2010 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler nisi prepričan da dela BP nanj ne priklapljaj fotkiča temveč le kakšno 12V 5W avtomobilsko žarnico.
(Pravtako na akku v testni fazi ne priklapljaj nič direktno ker bo naredilo samo 'puf'. Priklapljaš preko (zaporedno) žarnice 12V - okoli 20W)
Ok. Akku imaš. Lahko ga daš filati (če ga že nisi, kar moraš narediti tudi po vsakem praznenju).
Najdu sem tudi avtomobilski polnilec za telefon, sem izmeril napetost, pa je tm okol 5-6V. Vendar sem vmes ugotovil, da ima original adapter take specifikacije:
Avtomobilskemu polnilcu za telefon brez problema 'naviješ' napetost. Odpri ga in poslikaj, bomo takoj vedeli, koliko je ura.
Originalni adapter je pa IMO res močan. Ne vem kakšen fotoaparat imaš ampak zadeva je dosti močna da napaja povprečen prenosnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2010 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če želiš imeti bolj " žepno" baterijo, nabavi TOLE.
Pretvornik pa izdelaj kot ti je predlagal Pyr0Beast . _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Verbo Neznanec

|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2010 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
@stranaboy: Hvala za priporočilo, vendar je stvar predraga pa še nebi mi zdržal veliko dlje fotoaparat.
@Pyr0Beast:
Imam ta Nikon D80 DSLR . Stvar ni tako poceni, zato bi rad da je na zihr narejeno . Original adapter je tale , tole pa je nalepka na njemu. Ker je konektor adapterja zelo nestandarden, sem mislil vezati na takšen nosilec baterij, ki paše v baterijski predal. Predvidevam, da mora napetost tukaj biti tudi 9V, saj sprejme 6x1,5V baterij (piše LR6 alkaline v navodilih).
Slike polnilca: 1 , 2 .
Hvala za pomoč!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Verbo Neznanec

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Je ta avtomobilski polnilec potemtakem primeren? Kaj bi moral sedaj narediti, da mu spremenim napetost? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Velik tok rabiš za polnjenje bliskavice (če jo rabiš) pa tudi ob slikanju ko gre zavesica gor in dol motorček na kratko potegne kar nekaj. Z obzirom da neba gotovo ne slikaš s flešem (no, upam), bi bil mogoče tale MC celo dovolj dober, ampak jaz bi na izhodu dodal velik kondenzator, 10.000 mikro recimo. Ob slikanju namreč motorček, ki premika zavesico potegne kar nekaj toka, res pa je da to rabi zelo kratko, zato bi velik kondenzator imel dovolj zaloge.
Drugače se izhodna napetost nastavi z dvema uporoma. Potegni si dol datasheet od MC-ja, tam vse lepo piše. In ob prvi uporabi vsake toliko časa malce "pošlataj" MC, da ne bo pretirano vroč.
PS...samo koliko posnetkov pa ti narediš v treh urah da sprazniš kar dve bateriji? Brez fleša ena taka baterija zdrži preko 500 posnetkov...razen če divje brskaš po aparatu z prižganim LCD-jem..?Jaz sem z mojim canonom 50D slikal poroko cel dan in nisem izpraznil ene baterije, kaj šele dveh... (imel pa sem zunanji fleš). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Je ta avtomobilski polnilec potemtakem primeren? Kaj bi moral sedaj narediti, da mu spremenim napetost?
Če pogledaš boš videl da sta na vezju 2 upora - modre barve, eden poleg drugega.
Ta dva sta zadolžena za nastavljanje napetosti.
Vzameš multimeter pa jih pomeriš. Morala bi biti ranga 100kOhm.
Ce sem prav pogledal je eden (27.5kOhm, drugi ?100MOhm?)
V glavnem je tako, da sestavljata napetostni delilnik, kateri razdeli napetost tako, da je pri 5V vhodu med uporoma 1.25V. Za 9V rabis upora z 1kOhm in 6.2kOhm. Lahko uporabiš tudi 10kOhm trimer in z njim nastavis napetost.
Samo vezje ima tokovno zaščito, vendar pa bo od sebe dalo kvečjemu 700mA pri 9V - kar je dovolj da vzdržuješ stanje baterij in jih deloma tudi polniš, vendar pa se bi pri večji porabi napetost sesedla.
Dejansko bi bilo res najbolje vezati na nosilec baterij (in mu omejiti polnilno napetost, da jih ne bo prepolnil). Konektorja kot ga ima polnilec namrec ne bos dobil.
(Konverter pa se bo grel pri polni obremenitvi kar krepko (MC34063))
(10.000uF kondi bi se spraznil prakticno v trenutku, ce bi filal flesh) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast--> nisem rekel za fleš - lepo je napisano da "upam, da ne uporablja fleša"...mislil sem da pobere špice ob škljocu - tisto desetinko sekunde, ko motorček napenja zaklep bo definitivno držal. Fleš noben kondenzator ne bi polnil, saj adapter ni zastonj 4.5 Amperski...moraš prebrati vse.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jep. Sem malo prehitro čez šel. Pardon. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
ni blema...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Verbo Neznanec

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protoncek: Slikam preko prenosnega računalnika, 1 sliko na minuto, 30 sekundna osvetlitev. Problem je v električnih zaklopih, ker porabijo veliko energije, ko "držijo" zavesico gor. Zato se še danes v (amaterski) astrofotografiji veliko uporabljajo klasični fotoaparati. Imam pa izklopljene vse dodatne funkcije, vključno z LCD-jem.
Uf, a bi lahko jaz to zadevo nekako poenostavil in kar kupil primeren DC-DC konverter? Če prav razumem, bi bilo nekaj takega v redu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tole izgleda kar primerno.
Jaz bi sicer najprej pomeril, koliko toka dejansko pije aparat.
Oziroma izračunal povprečno porabo iz kapacitete baterij in časa ko je bil aparat vklopljen. Ta čas boš najlažje ugotovil, če poiščeš prvo in zadnjo sliko od tistega večera, ko si spraznil celo baterijo do konca (ali obe). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, z obzirom na situacijo moj predlog itak ne bi prišel prav - kondenzator bi zmogel samo hiter škljoc...
Mislim da bo nakup tega DC-DC konverterja res najboljše. 2A bo po moje dovolj, saj je v tiste 4.5 A vračunano vse, torej držanje zaklepa IN polnjenje fleša, torej bi brez fleša moralo biti dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni