|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.02 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 12:30 pm Naslov sporočila: Modri ekran in restart |
|
|
Pozdravljeni,
imam vsaj zame malce nenavaden problem. Sestri sem sestavil računalnik in ji namestil operacijski sistem win xp. Računalnik deluje kot je treba le en problem se pojavlja. Sestra ima HPc3180 napravo in ko namestim najnovejše gonilnike se mi ob vklopu naprave pojevi moder zaslon, potem pa se računalnik resetira. Moder ekran se mi pojavi tudi če namestim originalno programsko opremo te naprave.
Računalnik je novejši štirijedrnik AMD Phenom II X4 955 na AM3 podnožju. Ploščo ima MSI 790GX-G65. Ima 4gb ddr3 rama ...
Ali je mogoče da bi bios na kakšen način vplival na to težavo. Ploščo sem namreč hotel posodobiti. Iz uradne strani sem namestil najnovejši bios. Ampak se mi je plošča potem le sesuvala. Nato sem dal nazaj starejši bios. Čudno se mi je zdelo ker ima plošča enake napise kot Winki edition, porazdelitev rež pa kot navadna verzija.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sodrgerg Član

Pridružen-a: Čet 20 Avg 2009 14:16 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si inštaliru SP4.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj si šel na ta operacijski sistem? Je kakšen poseben razlog? Ker če ga ni, nima smisla nalagati 32 bitni sistem ker s tem ne izkoristiš strojne opreme. Naloži windovs 7 pa sem skoraj siguren, da teh problemov ne boš imel.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.44 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastjan.kamensek je napisal/a: |
Zakaj si šel na ta operacijski sistem? Je kakšen poseben razlog? Ker če ga ni, nima smisla nalagati 32 bitni sistem ker s tem ne izkoristiš strojne opreme. Naloži windovs 7 pa sem skoraj siguren, da teh problemov ne boš imel.
l.p. |
Verjetno si s tem mislil 64-bit Windows 7?
Glede BIOS-a: verjetno če je novejši BIOS napačen (ni za to matično) se ne bo hotel inštalirati, ali pač? _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
QuadCore procesorji so v Windows XP lepo podprti in ker bi vedno morala biti izbira operacijskega sistema odvisna od uporabljene programske opreme in ne mode, ne vidimn razloga, zakaj ne XP.
Bi pa za to zbrko malo sumil driverje za chipset in procesor, kjer novejše ni nujno boljše. Namreč driverji rešujejo napake v konstrukciji tegh dveh elementov, enako kot BIOS in če zadeve niso usklajene, se dogajajo čudne stvari. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.02 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Win XP sem namestil ker mi na win 7 nikakor ni uspelo namestiti gonilnikov za usb modem ZTE mf 622. Ker se je sestri "mudilo" z uporabo sem potem na hitro inštaliral win xp. Glede biosa so bile kar risanke Najprej sem namestil najnovejši bios in starega seveda "pametno" izbrisal. Potem mi ni prepoznalo nič več razen usb ključka. In tudi najstarejši bios ki je bil na voljo na uradni strani ni deloval. Potem sem kar enega ki je bil nekje vmes namestil in plošča je začela delovati.
Najraje bi še enkrat namestil win7 in potem xp mode, vendar nisem prepričan če bo modem deloval. In mobitela sem dobil odgovor da naj poizkusim z gonilniki modema 363.
V glavnem mi najbolj ne da spati dejstvo da je plošča še v garanciji in zato bi rad ta problem rešil pred iztekom garancije, zato me tudi zanima ali je kakšna možnost da je za ta moj problem kriva plošča. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je tako, preveri oznake na plošči sami - nalepke in napisi in ugotovi točno oznako in revizijo plošče. Če boš v dilemi, poslikaj relevantne dele in tu objavi kvalitetne fotografije.
Razni programi za detekcijo strojne opreme sedaj odpadejo, saj ti berejo podatke iz BIOSa in če je ta napačen, bodo napačne tudi tako pridobljeni podatki, poleg tega, da je lahko napaka že v programu samem.
Lahko imaš napačen BIOS ali pa je s ploščo nekaj narobe ali pa je narobe konfigurirana, kar se tiče vstavitve RAM modulov - ni vseeno v katerem slotu so. Seveda se pri nedelovanju nekega BIOSa mora upoštevati tudi ali dotični BIOS podpira procesor, ki je vtaknjen v ploščo.
Če procesor ni med podprtimi s to verzijo BIOSa, potem tudi zato mogoče PC ne dela ali pa dela nezanesljivo.
Torej najprej ugotobi s katero ploščo imaš zares opravka, potem pa bomo iskali dalje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 7:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Bom med vikendom poslikal zadevo in objavil.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni