www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Wake on LAN (WOL)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 1:58 pm    Naslov sporočila:  Wake on LAN (WOL) Odgovori s citatom

Vedno večkrat se mi dogaja, da moram uporabit domači računalnik z druge lokacije. Zelo sem zadovoljen s programom TeamViever 5.0, ki je za ne-komercialne namene free, ampak se mi zdi že malo tumasto puščat računalnik doma prižgan, če ga bom slućajno rabil (že zaradi porabe energije) in močno razmišljam o Wake on LAN funkciji.

Računalnik doma stoji za routerjem.

Zaenkrat sem si prebral http://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN , me pa zanima kak nasvet od koga ki to uporablja.

Hvala in LP, U.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

System requirements:

Wake-on-LAN support is implemented on the motherboard of a computer and the network interface, and as such, is not dependent on the operating system running on the hardware, although the operating system can sometimes control the Wake-on-LAN behaviour. If the network interface is a plug-in card rather than being integrated into the motherboard, the card may need to be connected to the motherboard by a cable. Motherboards with an embedded Ethernet controller which supports Wake-on-LAN do not need a cable.

Preveri pri svoji matični plošči ali pri mrežni katrici, če ti to podpira. Vendar kolikor se jaz s tem ukvarjame se mi zdi bolj eksotika.

Raje reskiraj en star telefon in pa novo sim kartico, ter v nastavitvah telefona spremeniš (zvoni za) in nastaviš samo svojo številko, tako da telefon zvoni samo zate. Nato je smo še malo dela okrog elektronike, da nastaviš preko releja da vklopiš pc. Enostavno poceni in zanesljivo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.13
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva ideja. Bom to poskusil uporabit za daljinski reset modema Smile
Glede Teamviewerja pa je tako da se ti ob vsakem ponovnem zagonu generira novo geslo, to pa tudi pomeni da le tega za dostop ne boš vedel...
Verjetno bi bilo bolje uporabit VNC.

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TeamViewer se da nastaviti tako, da se zažene vedno z enakim geslom.
Pokažeš na geslo in klikneš set user defined password

Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjan.kamensek je napisal/a:
Preveri pri svoji matični plošči ali pri mrežni katrici, če ti to podpira. Vendar kolikor se jaz s tem ukvarjame se mi zdi bolj eksotika.

Raje reskiraj en star telefon in pa novo sim kartico, ter v nastavitvah telefona spremeniš (zvoni za) in nastaviš samo svojo številko, tako da telefon zvoni samo zate. Nato je smo še malo dela okrog elektronike, da nastaviš preko releja da vklopiš pc. Enostavno poceni in zanesljivo.
Ta ideja se mi plete že en čas... Vendar se mi je zdelo bedasto o tem razmišljat, če poznamo WOL. Whistle
dr.1m je napisal/a:
Zanimiva ideja. Bom to poskusil uporabit za daljinski reset modema Smile
Glede Teamviewerja pa je tako da se ti ob vsakem ponovnem zagonu generira novo geslo, to pa tudi pomeni da le tega za dostop ne boš vedel...
Verjetno bi bilo bolje uporabit VNC.
Teamviewerju lahko nastaviš tudi "userdefined" geslo. Vsaj v verziji 5.0 je tako, se mi pa zdi da pri 4.0 še ni šlo.

Obenem si naštelaš Partner list in...

Voila! Funkcionira!
Preverjeno.

Tisto o daljinskem vklopu preko GSMa pa... ali misliš out od beeperja na in releja, tipko za vklop pa na out?
Nazaj na vrh
S56RGA
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33
Aktiv.: 1.59
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporablajm TS oziroma Remote Desktop na večih lokacijah. Ta je že integriran v OS-e xp, Vista, Win7

Svetoval bi ti konfiguracijo:
Router kateri podpira WOL (Linksys WRT54GL naložen z eno od DD-wrt distribucij)
Nastavitev pc-ja za remote desktop
Zaprosiš pri tvojem ispju za statični IP ali pa uporabiš kak zastonjski dns (dyndns)

Delovanje:
Najprej se logiraš na router in sprožiš wol za vklop tvojega računalnika.
Počakaš da se računalnik dvigne in nato z TS dostopaš na njega.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WOL magic-packet-a se iz / skozi internet ne da pošiljati. Ker se pošilja direktno na MAC naslov, pa mnogi routerji ga tudi blokirajo (če mu slučajno uspeš prilepiti IP naslov zraven).
Znotraj interne LAN mreže torej rabiš izvor, ki je dostopen "od zunaj", in zna na zahtevo generirati magični paketek.
To je lahko kak 24/7 server (če ga imaš) ali pa kak bolj pameten router.

Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2010 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ahm... NETGEAR WNR200 imam, pa nekak ne najdem opcije....
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
WOL magic-packet-a se iz / skozi internet ne da pošiljati.

O, pa se da. Preverjeno!
Večinoma programčki za WOL generirajo magic packet z broadcast ciljnim naslovom. Ker marsikateri usmerjevalnik iz varnostnih razlogov (sploh v večjih zasebnih-službenih omrežjih) ne usmerja broadcast paketov, ti nikoli ne pridejo do cilja. Trik je v tem, da kot ciljni naslov ne navedeš broadcast naslova ciljnega omrežja, ampak kar polni naslov hosta, ki ga želiš zbuditi. Dancing
Je pa res, da je težje najti program za WOL, ki to omogoča.
Žal se nastavitve domačega usmerjevalnika ne spomnim več. Tudi sam za zbujanje skozi internet zdaj uporabljam kar funkcijo v dd-wrt firmwaru.
MMG, upam da kdo ne poskuša WOL na WLAN! Verjetno je jasno, zakaj to ni mogoče. Shame on you

Edit: Mislim, da moraš forwardat UDP paketke na portu 9 na zasebni IP naslov računalnika, ki ga želiš zbujati. Magic packet pa iz interneta pošiljaš na javni naslov, to je WAN naslov tvojega usmerjevalnika.
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi bil ful vesel, če bi se mi začeli v slovenščini pogovarjat.... Very Happy Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rafter, če so ti osnove "bav, bav" mogoče nekaj stvari najdeš obrazloženih v slovenščini na www.omrezja.info .
LP
Boris
Nazaj na vrh
4AllDemolition
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Aktiv.: 0.74

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz neredim WOL prek serverja (linux) prižgem glavni pc (win-Putty, Linux).
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boco je napisal/a:
Rafter, če so ti osnove "bav, bav" mogoče nekaj stvari najdeš obrazloženih v slovenščini na www.omrezja.info .
LP
Boris
Ja, z veseljem. Hvala za link.

Nisem pa tako resno mislil. Ampak Waldo pa jih je res natresel. Laughing
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno mi ni uspelo najti nič uporabnega (oz. dostopnega). Neutral

Kot kaže, softwarska verzija odpade - ostane samo hardwarska... Ki pa mi ne diši.... d'oh!
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz si bom danes postavil WOL opcijo, menjal sem domači ruter ker stari ni imel NAT opcije.

Meni se Linux računalnik požene samo če pošlješ magic packet na IP x.x.x.255 port 7 ali 9, pa seveda da je MAC adressa ista kot v mrežni.

se pravi od zunaj moraš nastavit da preusmeri vhodni paket iz publicInternetIP:7 (ali 9 porta) na notranjiIP.255:7 (ali 9) in more delati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni