|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smuka100 Član

Pridružen-a: Tor 10 Feb 2009 11:02 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.24 Kraj: prlekija
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 11:53 am Naslov sporočila: optika |
|
|
renoviram hišo in me zanima kakšni babel si naj pripravim od omarice za optiko (optiko imam položeno do hiše sicer še ni v funkciji bo pa v kratkem) do TV ali računalnika
ali se da priklopit več TV in kako se to izvede ??????'' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.28 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Optiko ti pripeljejo domov in ti jo zaključijo (konektor). Potem rabiš nek vmesnik, ki naredi iz optike v klasičen video kabel, katerega potem vlečeš po hiši. Kolikor je meni znano sistem deluje kot klasični kabelski (samo da do tebe pride pač po optičnem kablu) in imaš lahko več TVjev gor. Pokliči pa optičnega operaterja in ti bo povedal kakšno specifiko imajo. _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70613.84
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.33 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prikljapljal sem za Telekom, vendar predvidevam da je pri T2 podobna zgodba.
Ne vleci kablov do zunanje omarice ker je brezpredmetno.
Govorim za hišo, če imaš stanovanje v bloku je kakšna malenkost malo drugačna. Iz jaška, kjer je tistih 15-20m optičnega kabla, se ta potegne preko omarice nekam v hišo, kjer bo najbolj idealno za priklop ostalih naprav.
Tam se zmontira optična doza, katera je fiksna in je sam naj nebi prestavljal. Na optični dozi sta dva optična konektorja, eden za WAN (internet, IPtv) in eden za CATV. Ponavadi se zraven doze zmontira optični modem, lahko pa tudi na drugi lokaciji, saj se na dozo poveže z patch optičnimi kabli, katere smo mi imeli tudi 15 in 20m. Iz modema se vleče kable za vse naprave. Za internet in IPtv se vleče UTP, če boš imel pa CATV pa pač koaksialec.
Svetujem ti da daš inštalacjsko cev od omarice do "gnezda" kjer boš imel dozo in modem. Od tega gnezda naprej pa cevi po hiši, za vse naprave, torej do računalnikov, televizije, telefona... Ne varčuj, ker sta cev in kabel prepoceni da bi pri tem varčeval, s tem mislim da potegni čim več cevi po stanovanju, čeprav jih mogoče nikoli ne boš rabil.
Pa ne pozabi na ELEKTRIČNO VTIČNICO na lokaciji kjer bo modem.
Aja, še za več TV: spet govorim za Siol (telekom). Če boš vzel SiolTV (to je IPtv), dobiš zraven vsake televizije še en komunikator in dodatnega daljinca. Priklopiš lahko maximalno 3 televizije, s tem da en komunkator dobiš zraven, ostala dva pa moraš dokupiti sam (1 kos se mi zdi da je nekaj čez 100€).
Sam osebno pa bi se odločil za CATV preko optike, kar konec koncev izgleda kot navadna kabelska. Torej priklopiš se na antenski vhod televizije in gledaš normalno programe, kot prej. Delitev na več televizij ni problematična, kupiš TV delilnik za 15-20€ in priklopiš gor televizij toliko kot jih imaš. Osebno sem jih največ priklopil 6, pa je bila slika oziroma signal še čisto vredu. Pretvornik optika->CATV daje namreč ven tako močan signal da ga ja ponavadi pri samo eni ali dveh televizijah potrebno dušiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Organiziraj si mesto, kjer bo "modem", ruter in taka mrežna navlaka.
Od hišne omarice do tega mesta potegni le prazno cev z ne preveč ostrimi ovinki.
Skozi to cev bo operater potegnil fiber do mesta za mrežno navlako in ga priključil na "modem". Od tu naprej pa boš lahko sam vlekel UTP kable. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
zlabo, glede na to da imaš očitno praktične izkušnje
Optični kabel ki pride do hiše je verjetno enorodovni...?
Optični kabel ki se ga potegne v hišo je že narejen s konektorji, ali se konektorji naredijo posebej na terenu (že v hiši)?
"optična doza" verjetno vsebuje samo optične konektorje - kakšen je potem patch kabel od doze pa do modema - enorodovni/mnogorodovni?
Malo sem pač radoveden, hvala
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni