|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jinzo Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 15:26 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 3:38 pm Naslov sporočila: Nadzor luči preko računalnika. |
|
|
Lep pozdrav,
torej, dobil sem idejo da bi naredil nadzor luči ( najprej samo v eni sobi ) preko računalnika. Nekako sem prišel do sklepa da bo za kontrolni center mini-itx plošča z Intelovim Atom procesorjem ter linux OS ( ki bo potem preko etherneta povezan z ostalim omrežjem ). Ta del mi ne dela težav, bol me zanima kako narediti čipovje ki bo upravljalo z lučmi, priporočali so mi AVR( ali PIC ) mikroprocesor na blošči z parimi releji. Ter potem to ploščo povezat preko USB-ja na kontrolni center. Pa me zanima kaj vi predlagate da izberem - kater board ki se ga bo dalo programirat iz Linux-a, in kater mikroprocesor? Ter kako to vse skupaj povezat z "štekarjem" na steni ( po možnosti, kakega z "dimming" možnostjo )?
Hvala že vnaprej.
P.S: Vse kar sem do sedaj našel na tem forumu glede tega je v temi ki pa je na malo višjem nivoju kot je moje znanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Paraleni printer port. Na en izhodni bit daš en tranzistor, ki poganja rele.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jinzo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmz, preprosto je vedno dobro. Ampak sem vseeno upal da bom lahko naredil "dimming" efekt - torej upravljal z svetlostjo. ( če sem prav razumel, bom za to potreboval posebne releje ? ).
Aja, kje se v Sloveniji nabavla tak materijal ("vse za elektroniko")?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo v prostoru računalnik je enostavneje uporabit paralelni port, kot je svetoval Jur. Hardware je enostaven. Recimo en primer je tukaj.
Programček recimo v Delphiju ni problem spisati. Našel ga boš tudi na forumu. Če je računalnik prklopljen na internet boš zadevo lahko opravljal tudi "od zunaj" recimo z uporabo oddaljenega namizja, VNC -ja ali sličnega programa.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
jinzo je napisal/a: |
Hmz, preprosto je vedno dobro. Ampak sem vseeno upal da bom lahko naredil "dimming" efekt - torej upravljal z svetlostjo. ( če sem prav razumel, bom za to potreboval posebne releje ? ).
Aja, kje se v Sloveniji nabavla tak materijal ("vse za elektroniko")? |
Dimming efekt pa bo že malo bolj zakompliciran, ne bo šlo kar z "posebnim" relejem. Potreboval boš regulacijo s kakimi triaki. Sem pa tudi sam razmišljl o podobnem projektu.
Material dobiš v HT*, AX elektr*****, IC elektr*****, ČI*...
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jinzo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo:
Programiranje ni problem, mi gre kar dobro od rok Hardware ( vezja in podobno ) pa ne preveč.
@gkrusi
Če še vedno kaj razmišljaš o takem projektu, lahko združiva "moči" in ti poskrbiš za vezje, jaz pa vse ostalo programiranje. Glede dimminga - je na povezavi ki jo je dal Silvo tudi en primer.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Nekaj časa se je dalo na netu dobit načrt za LPT lightshow. Le ta je bil krmiljen preko winamp-a. Ti bi potreboval enak hardware (tiristor+optospojnik). Software bi pa nekako moral dobit drug (ena od variant je LabView).
Poročaj kako boš naredil.
LP Kranjc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo kot "šnopc" ideja, uporabiš lahko tudi serijski port (Tx). Svetilnost pa reguliraš s konstantnim pošiljanjem različnih ASCI znakov n.pr.:
0x00 - izključeno
0x0F - 50% svetilnost
0xFF - 100% svetilnost
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na zelo enostaven način, bi lahko uporabil recimo Bascom programski jezik sprogramiran AT89C2051(ter vezje priključeno na računalnik preko serisjekga vodila na COM port računalnika pa še tako da bi na mikrokontroler priklučil FET tranzistorje recimo NFET ki jih vkljapljaš z logično 1 ali pa PFET ki jih vkljapljaš z logično 0 zakaj FET ker mikrokontroler ima prešibke izhode za krmiljenje močnejših porabnikov - Rt npr. relejev žarnic itd.) ter HyperTerminal program ki je v vsakem računalniku!!!
Ostalo pa pogrunti sam!!
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:30 am Naslov sporočila: |
|
|
No če povem podrobneje, moja zamisel je bil tudi diming luči (brezžičen - se mi valja oddajnik in par sprejemnikov po mizi), ter digitalni vklop parih naprav (preko relejev). Naredil bi preko COM porta, program na računalniku bi bil pisan v C# in dokaj preprost, zunaj pa bi se nahajal en PIC povezan z oddajnikom. Potem pa še dobi vsak sprejemnik svoj PIC in primerno elektrniko.
Žal pa se bolj malo "igram" s hišno napetostjo, tako da se še projekta zaenkrat nisem lotil. Mi tudi bolj diši programiranje . Aja, brezžična komunikacija pa predvsem zato, ker mi ni v interesu, da bi vlekel kable od računalnika pa do luči po zidu.
Sem pa sedaj dobil malo motivacije za delo, morda še kaj nastane v kratkem.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
jinzo je napisal/a: |
@Silvo:
Programiranje ni problem, mi gre kar dobro od rok Hardware ( vezja in podobno ) pa ne preveč.
@gkrusi
Če še vedno kaj razmišljaš o takem projektu, lahko združiva "moči" in ti poskrbiš za vezje, jaz pa vse ostalo programiranje. Glede dimminga - je na povezavi ki jo je dal Silvo tudi en primer. |
Na tisti strani je bil primer za zatemnitev luči z enosmerno napajalno napetostjo z PWM... Z lučjo na omerežju ne bo šlo tako.
Tukaj imaš en primer vezja za dimmer.
http://fides.fe.uni-lj.si/~janezp/dimmer/dimmer.html
Drugače pa bom tudi sam izdelal nekaj tiskanih vezij z dimmer + stikalo na plosk (z lpc9107) ,ki jih bom montiral zraven stikala.
Vendar je slabost da bom moral povsot zraven potegniti še nulo ker jo pri šoltarjih ponavadi ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi se lotil takole - po vrsti:
PC + SW
USB
FTDI 245
AVR (ATmega)
modulator frekvence (nekaj kHz)
trafo za injeciranje signala v 230V omrežje
230V omrežje
v razdelilni dozi elektronika
trafo za odjem signala z omrežja
demodulator (npr. FSK)
AVR (npr. ATtiny)
Zero-crossing detektor na AC
triak
230 napeljava do žarnice
žarnica.
Preko omrežja se prenašajo podatki z Frequency Shift Keying na nekaj kHz. Hitrost je majhna, recimo nekaj 10 baud.
Vsakak naprava ima svoj naslov.
Oddajnik (ves čas) oddaja 4 bytne paketke, kot npr. [header] [naslov] [ukaz] [podatek]
Ukazi so lahko on, off, soft-on/off [hitrost], dim [vrednost] itd.
Veliko ustvarjalnega dela, ampak tudi zelo zanimiv projekt. In enostaven za integracijo v obstoječe omrežje. Malce težje sicer za vgradnjo tam, kjer sta v dozi za stikalo le 2 žici. Ampak se da.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Khm... malce pomisleka preden se kdo loti komunikacije po omrežju.
Frekvenčni pas na električnem omrežju je razdeljen na več območij, pasov oz. bandov:
A: 3 kHz - 95 kHz (rezerviran za elektro podjetja)
B: 95kHz - 125 kHz (za vse aplikacije brez protokola za dostop)
C: 125 kHz - 140 kHz (za vse aplikacije z obveznim CSMA/CD dostopanjem)
D: 140 kHz - 148.5 kHz (za alarmne in varnostne aplikacije brez protokola za dostop)
Več o tem pa v standardu CENELEC EN 50065-1 "Signaling on low-voltage electrical installations in the frequency range 3kHz - 148.5 kHz".
Torej... poseg v določene pasove na električnem omrežju je podoben posegu na RF pasovih, recimo FM oddajnik.
Luknja do 3kHz je pa zato, ker se ponavadi do teh frekvenc izvajajo meritve porabe eletrične energije (ampak ne za navadne uporabnike, bolj za podjetja, industrija pa definitivno)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jinzo Član

|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta ideja z pošiljanjem signala po samem električnem omrežju sploh ni tak slaba Ampak za take "nepoznavalce" - malo težka zadeva, ali se je že kdo dejansko tukaj igral z tem ?
P.S: ta omejitev, da se čaka 3 dni na dovoljenje za dolpoteg datoteke - je malo smešna ( pa brez zamere. )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni