|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Čet Mar 31, 2005 9:22 pm Naslov sporočila: Konstantno napajanje HI-FI, TV in zaščita |
|
|
Potreboval bi konstantno napajanje (ali vsaj omilitev motenj) TV,VCR,DVD-DivX,SAT naprave saj se sedaj recimo ob izklopu kateregakoli stikala luči pojavi na TV motnja, kar seveda ni niti lepo niti dobro za sam TV in druge naprave.
Hkrati bi zaščitil te naprave pred preobremenitvijo (prevelik tok in napetost). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Pet Apr 01, 2005 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej za kakšen on-line ups, sedaj niso več tako pregrešno dragi, kakšen 500VA bi bil že dovolj...Tudi meni včasih zacvili iz tv-ja, ponavadi ko omrežna napetost za kake pol sekunde pade navzdol, imam pa samo prenapetostno zaščito pred razdelilcem za tv sat in dvd..
Novejši tv-ji so malce bolj zaščiteni, pri starejših je že klic na gsm v bližini tv-ja povzročil obilo brnenja..
Tiste motnje od stikal ti grejo lahko po 230V liniji, lahko pa jih lovi tudi antena, če imaš sobno poizkusi z zunanjo, ali vsaj spremeni lokacijo..
Po 230 V liniji pa lahko poizkusiš z malo boljšo prenapetostno zaščito z vgrajenim filtrom, tako imam jaz na pc-ju, konkretno od Belkina...
UPS pa bi prišel v poštev če ti ostaja preveč denarja, ali če imaš v bližini še kakšen drag PC računalnik in bi tako ščitil oba.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Pet Apr 01, 2005 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja upam da bo zadoščala Belkinova prenapetostna zaščita! Ali je res to tudi zaščita proti streli - po moje da ni! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Pet Apr 01, 2005 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
je... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2005 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
je to že kdo preizkusil v kakšni nevihti? Je zaupati trditvi Belkina, da ti vrnejo denar za spražene komponente? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2005 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
100% zaščite proti udaru strele ni !
Sem preizkusil Surge master Superior serije (230 V + telefon + DSL/mreža).
- 230V del je relativno soliden.
- DSL/mrežni del je v mojem primeru preživel (posredni) udar medtem ko ščitena oprema ni.
- telefonski del lahko reši le navaden telefon. Za računalnike, faxe in ostale naprave, ki so priključene na telefonsko in 230V omrežje je (vsaj moj model začite) neuporaben.
Glede odškodnine za uničeno opremo je potrebno prebrati drobni tisk:
- Prepovedana je uporaba podaljškov in razdelilcev v kombinaciji z zaščito.
- Pridržujejo si pravico do pregleda poškodovane opreme in pogajanja o višini odškodnine.
- ...
Realno je pričakovati, da ti bo zastopnik zamenjal poškodovano zaščito. Na kaj več pa ne bi računal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2005 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Je zaupati trditvi Belkina, da ti vrnejo denar za spražene komponente? |
Kot je rekel int47, potrebno je prebrati drobni tisk. Izkušnje lastnikov pa so TAKŠNE
Pri teh zaščitah pa je predvsem važno kakšno inštalacijo imaš v hiši, torej ali je z ozemljitvijo ali brez, saj vse zaščite delujejo proti potencialu zemlje.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2005 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se pridružujem int47-u,da 100% zaščite proti udaru strele ni vsaj na bolj redko naseljenih krajih in kjer je vsa "Napeljava v zraku"in pa še včasih bolj slabo vzdrževana.Mogoče je v mestih in strnjenih naseljih bolj zanesljiva saj je ponavadi vsa infrastruktura vkopana v zemljo in je tako majn možnosti za razelektritev v vode.
Sem videl že mnogo naprav ,ki so bile "zaščitene " in so ob malo močnejši nevihti
"razcvetele" kakor sedaj pomladi narava .
Jaz vsakemu rečem [slovenščina je zame španska vas] najmanj pol metra od vtičnice.
Naj navedem samo par primerov eden od sodelavcev v službi se je hvalil,da odkar je nabavil zaščito za tel. ga sploh ne odklaplja več .
Čez par mesecev po eni nevihti pa je potarnal ,da mu je skurilo telefon Gigaset in pa zaščito.
Ali pa lani se je ena soseda preselila v novo hišo in so ji prestavili tudi tel.priključek in je rekla ,da ji je delavec Telekoma rekel,da je brez veze iztikati telefon iz vtičnice ker da je linija tako dobro varovana,da tega ni potreba .
Pa je prišla nevihta tel. je iz navade izklopila pozabila pa je iztakniti [slovenščina je zame španska vas] od modema in se je zgodilo,da čeprav je bil računalnik izklopljen iz vtičnice modem pa nefunkcijonalen ker niti na internet ni bila naročena je skurilo modem in pa še na glavno ploščo je udarilo tako ,da je morala zamenjati pol računalnika.
Pa še tretji primer lani že pozno jeseni je tudi tip zmeraj pravil saj jaz pa TV gledam tudi .če malo grmi pa je malo bolj počilo in mu je v anteno udrila strela tako da mu je presmodilo par metrov kablja ,uničilo TV,SAT TV ,računalnik in še vse ostalo kar je imel priključeno gor.
Tako jaz sem svoje o tem povedal jaz zmeraj vse izklopim,če se le da in tudi drugim v družini to pravim in me ubogajo ker so tudi oni že marsikaj videli.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2005 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se strinjam z ugotovitvijo, da je edina zanesljiva zaščita pred strelo popoln izklop naprav iz omrežja in ostale periferije, kar pa na žalost ni vedno mogoče.
Na vikendu kjer imam alarm z kar nekaj senzorji in video nadzorni sistem sem imel pred leti probleme, ker mi je skoraj vsako leto skurilo kakšno kamero ali optokopler zaradi indukcij, ki so nastale kot posledica strel v bližini. Potem sem zgradbo dobro "oklopil" z strelovodom in težav skoraj ni več.
Doma pa sem si izdelal poseben vtikač na telefonskem kablu (takoj ko pride v hišo), ki ga je pred nevihto možno enstavno izklopit po sistemu "kabel meter stran od vtičnice". Kakršnokoli stikalo z razmakom kontaktov nekaj mm verjetno streli ne bi predstavljalo nikakršne ovire. Strelovoda sicer doma nimam, sem pa nekaj metrov od hiše pred leti postavil 18 metrov visok dobro ozemljen stolp za radioamaterske potrebe, ki ni več v funkciji in je odklopljen od hišne instalacije. Iz strehe sem tudi umaknil vse antene tako, da je "vaba" čim manjša. Zato upam, da si bo strela za tarčo izbrala raje dobro ozemljen stolp kot pa nižjo hišo, čeprav praksa ni vedno takšna.
Kljub temu bi v slučaju udara strele v ta stolp gotovo naredila nekaj škode tudi indukcija, ki pa bi jo mogoče zaustavili filtri kakšne standardne zaščite o kateri je govor.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni