|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.55 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 5:01 pm Naslov sporočila: JDM programtor in zunanje napajanje |
|
|
Zadeva je taka: izdelal sem JDM programtor, ki mi lepo dela na PCju, ko ga pa priklopim na en starejši prenosnik, pa ni zmožen sprogramirati čipa. Malo sem meril napetosti in ugotovil, da dobim iz COM vrat premalo napetost (tam kjer bi moralo biti vsaj 12V je 10,3V). Na PCju sem v tem primeru izmeril 15V. ta težava je med priključkom 3 na COM vratih in maso na programtorju. Rabi pa se ta napetost za prehod PICa v način programiranja, vendar je očitno premajhna (v datasheetu piše 12-14V).
Sedaj me zanima, če bi bilo možno pripeljati na ta pin (MCLR na PICu) zunanjo napetost 12V, brez večjih predelav vezja in brez možnosti poškodovanja ostalega vezja ali računalnika (idealno bi bilo, če bi lahko na PCju programiral normalno, pri programiranju s prenosnikom pa bi pač uporabil zunanje napajanje. Uporabljam pa 24-pinski Textool namesto 18-pinskega, ker sem pač tega imel, tako da bi lahko imel en pin na Textoolu za zunanje napajanje.
Na ta način bi MCLR prek malo večjega upora vezal na en prosti pin Textoola, vendar se bojim, da bo prevelika napetost kaj poškodovala računalnik.
V priponki še shema vezja.
Hvala za nasvete že vnaprej.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
82.97 KB |
Pogledana: |
36 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel podoben problem ,ki sem ga rešil tako,da sem naredil JDM programator z zunanjim napajanjem. Ta se na netu najde kot programator DL4YHF.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
JDM.pdf |
Velikost datoteke: |
589.7 KB |
Downloadano: |
30 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za to, dobra stvar, vendar kot sem že omenil ne bi rad preveč spreminjal obstoječega vezja oz. delal novega, zato bom najprej še poizkusil z 12V prek 10k upora na MCLR in eno diodo med R1 in COM-3.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič ne bo iz tega...
Grem sestavljat DL4YHF na protoboardu. Hvala še enkrat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni