www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

JDM programtor in zunanje napajanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 5:01 pm    Naslov sporočila:  JDM programtor in zunanje napajanje Odgovori s citatom

Zadeva je taka: izdelal sem JDM programtor, ki mi lepo dela na PCju, ko ga pa priklopim na en starejši prenosnik, pa ni zmožen sprogramirati čipa. Malo sem meril napetosti in ugotovil, da dobim iz COM vrat premalo napetost (tam kjer bi moralo biti vsaj 12V je 10,3V). Na PCju sem v tem primeru izmeril 15V. ta težava je med priključkom 3 na COM vratih in maso na programtorju. Rabi pa se ta napetost za prehod PICa v način programiranja, vendar je očitno premajhna (v datasheetu piše 12-14V).

Sedaj me zanima, če bi bilo možno pripeljati na ta pin (MCLR na PICu) zunanjo napetost 12V, brez večjih predelav vezja in brez možnosti poškodovanja ostalega vezja ali računalnika (idealno bi bilo, če bi lahko na PCju programiral normalno, pri programiranju s prenosnikom pa bi pač uporabil zunanje napajanje. Uporabljam pa 24-pinski Textool namesto 18-pinskega, ker sem pač tega imel, tako da bi lahko imel en pin na Textoolu za zunanje napajanje.
Na ta način bi MCLR prek malo večjega upora vezal na en prosti pin Textoola, vendar se bojim, da bo prevelika napetost kaj poškodovala računalnik.

V priponki še shema vezja.

Hvala za nasvete že vnaprej.

JDM_Programator.jpg
 Opis:
Shema JDM programatorja
 Velikost datoteke:  82.97 KB
 Pogledana:  36 krat

JDM_Programator.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mzmarez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03
Aktiv.: 0.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel podoben problem ,ki sem ga rešil tako,da sem naredil JDM programator z zunanjim napajanjem. Ta se na netu najde kot programator DL4YHF.

JDM.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  JDM.pdf
 Velikost datoteke:  589.7 KB
 Downloadano:  30 krat

Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za to, dobra stvar, vendar kot sem že omenil ne bi rad preveč spreminjal obstoječega vezja oz. delal novega, zato bom najprej še poizkusil z 12V prek 10k upora na MCLR in eno diodo med R1 in COM-3.
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne bo iz tega...

Grem sestavljat DL4YHF na protoboardu. Hvala še enkrat.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni