|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
msmiha Član

Pridružen-a: Sob 26 Feb 2005 16:48 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 4:02 pm Naslov sporočila: MC35i in prenos podatkov preko GPRS |
|
|
Zanima me če ima kdo izkušnje z omenjenim modulom in prenašanjem podatkov preko GPRS omrežja. Rad bi naredil aplikacijo, ki bi omogočala nadzor PLC-jev na daljavo. Problem se je pojavil že ko sem hotel omenjen modul povezati na računalnik. Zadeva se mi namreč ne odzove na nobeno od AT komand, ki jo pošljem. V čem bi lahko bil problem? Modul imam na računalnik povezan preko standardnega 3 pinskega kabla z DB9 konektorji in sicer tako:
MC35i PC
2 -> 3
3 -> 2
5 -> 5
Če prav razumem datasheet bi zadeva mogla delovati tudi brez priključitve dodatnih pinov DB9 konektorja. V datasheetu piše tudi da bi se naj hitrost prenosa podatkov preko RS232 vmesnika avtomatsko prilagodila, sam sem poskušal z različnimi hitrostmi vendar brez uspeha...
_________________ Edini način da odkrijemo meje mogočega je da, jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi standarden RS232 kabel, ter program od Falcom modema o katerem je bilo veliko govora na tem forumu in bo zadeva začela delovati.
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Veži pin to pin. Nekako imam nekje v zavesti, da ima ta modem (kot modul!) že twistana TX in RX.
Dosedaj sem s taistimi modemi naredil že veliko aplikacij in vse je vedno delalo bp. (res pa, da če mi komunikacija ni delala od prve, sem moral obrniti TX in RX )
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
msmiha Član

Pridružen-a: Sob 26 Feb 2005 16:48 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2010 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem je bi res v TX in RX, nevem, zakaj imajo v datasheetu tako čudno napisano. oz narobe označeno...
Sedaj me pa zanima če je že kdo pošiljal s tem modemom podatke preko GPRS omrežja? Kaj je treba storiti da se povezava vzposatavi med dvema takšnima modulama?
_________________ Edini način da odkrijemo meje mogočega je da, jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Da se dva taka modula povežeta ni ravno velik problem - je stvar parih AT komand, ki sem jih nažalost že pozabil. Problem se pojavi ko sta povezana!
Zakaj? Iz vsakega začnejo "leteti surovi podatki" , ki nimajo na prvi pogled prav nobenega smisla...
Rešitev? Napisati TCP/IP stack...
Se je kdo že ukvarjal s tem oziroma videl to kje narejeno?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
GPRS je neprimeren. To je povezava direktno modem<->internet.
Za point-to-point dostop rabiš dva modema povezana preko GSM (9.600 baud).
Sistem je enak kot v času žične analogne telefonije. Dialup do i-net serverjev (volja, telekom, itd) ali dialup do drugega uporabnika.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, žal pa je cena takšne povezave napram GPRS zelo visoka, saj gre praktično za "klicanje", obračunski interval pri nas pa je, če me spomin ne vara pol minute ali minuto. OK, če bi zadevo povezal enkrat na dan in pobral podatke bi bila takšna opcija ok, sicer pa je GPRS po mojem mnenju smotrnejši.
Kaj pa varianta, da postaviš en strežnik, do katerega dostopajo vse naprave preko GPRS, nato pa ta strežnik "vodi" komunikacijo med njimi?
Ker GPRS res ni ok kot device-to-device, saj se IP naprave spremeni ob vsaki seji: tako rabiš vsaj na eni strani nek fiksen IP, na katerega se ti GPRS naprave povezujejo.
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
msmiha Član

|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
@mucek Ravno to imam v mislih narediti. Več naprav (PLC-jev), ki se povežejo na centralni računalnik preko GPRS, do katerega potem lahko dostopamo iz neke oddajene lokacije.
Mi lahko nekdo razloži, kako bi naj ta povezava sploh potekala?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, pripenjam PDF enega GPSa z možnostjo GPRS prenosa, ki ima v navodilih tovrstne zadeve precej dobro opisane. Po mojem si boš s tem znal kar precej pomagati ...
AT ukazi mogoče niso povsem isti kot na Siemensovem modemu, a ko boš videl bistvo, boš že komande za siemensa našel.
LP, Grega
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ROVERV8-Manual-12-4-2006.pdf |
Velikost datoteke: |
2.33 MB |
Downloadano: |
20 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
msmiha Član

|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala bom jutri v službi pregledal zadevo. Drugače pa za Siemensa komande mam in ko hočem vzpostavit GPRS povezavo, tako kot je v navodilih mi piše najprej Conected pa potem nekaj prejema (niso AT komande), potem čez čas pa napiše NO CARIER... Bom poročal kakšni bodo rezultati...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
msmiha Član

|
Objavljeno: Pet Apr 09, 2010 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno se ubadam z GPRS povezavo, pa nikakor ne morem rešiti problema. Sedaj imam tudi TC65 modem od Siemensa in bi rad preko njega pošiljal maile. Modem ima IP stack, tako da to funkcijo omogča. Problem je še vedno da se nikakor ne morem povezati v GPRS omrežje. Problem je v tem da nikakor ne morem najdit AT ukaza, ki bi poskrbel za vnos uporabniškega imena (mobitel) in gesla (internet) ob vzpostavitvi povezave na APN (internet) . Modem enostavno ne podpira ukaza AT + CSTT, oziroma v datasheetu ne najdem ekvivalenta za ta ukaz...
Mi lahko kdo, ki se mu je že uspelo prijavit v GPRS omrežje, prosimo poda točno sekvenco ukazaov, ki jih morem izvesti da se bom prijavil v Mobitelovo GPRS omrežje...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni