www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ICD2 USB - zanimiv problem
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 10:06 pm    Naslov sporočila:  ICD2 USB - zanimiv problem Odgovori s citatom

Naredil sem si ICD 2 USB debugger. Zadeva dela, vendar z rahlo (zanimivo) omejitvijo. Ko jo priklopim na računalnik, je slednji ponavadi ne zazna, dokler se ne dotaknem kakšnega dela vezja, morda tudi ohišja čipa, včasih je dovolj tudi, če se ji z roko le približam (kot nekakšen kapacitivni senzor). Po določenem času se sama izklopu in ji moram spet pomagati z roko. Tako se obnaša na različnih računalnikih, z različnimi kabli. PICa sem že zamenjal, prav tako precinil vse spoje. Zamenjal sem tudi kristal, poskusil brez in z dušilko pri USB konektorju.
Ni mi ravno jasno, kaj bi bilo lahko narobe. Mi morda kdo zna dati kakšen namig?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je zgodilo popolnoma isto, pa ne pri ICD2 klonu ampak pri navadnem vezju z 16F877A na protobordu (utripanju LED-ic po shemi od Mikroelektronike). Ko sem se približal s prstom na prve pine PIC-a, je zadeva zašpilala, čez nekaj časa pa ugasnila. Po pregledu različnih shem na netu, se videl, da moram na pin 1 in Vcc vstaviti upor. Po tem, je stvar delovala čisto drugače - v pozitivnem smislu.

p.s.
sem začetnik pri PIC-ih, zato mi ne zamerite za neznanje.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvi pin je RESET. Na ICD2 klonu je pin pri 18F4550 v zraku.
Pri programiranju le tega je potrebno fuse bit za reset postaviti na MCLR Disabled,RE3 Enabled, ali pin vezati na Vdd. (prevzeta vrednost zapisana v hex je vključen reset pin)

matijap
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema. Sem dodal upor in zdaj, kot kaže, dela. Smile Ni mi pa jasno, zakaj niso fuse v HEXu postavili v tako stanje, da bi se ujemalo z vezjem. Čeprav izgleda, da je prišlo do nekakšne napake: na shemi je na MCLR pinu narisan upor proti Vcc, na ploščici ga pa potem ni videti.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matijap je napisal/a:
Hvala obema. Sem dodal upor in zdaj, kot kaže, dela. Smile Ni mi pa jasno, zakaj niso fuse v HEXu postavili v tako stanje, da bi se ujemalo z vezjem. Čeprav izgleda, da je prišlo do nekakšne napake: na shemi je na MCLR pinu narisan upor proti Vcc, na ploščici ga pa potem ni videti.

V dokumentaciji je ena txt datoteka, kjer je napisano glede fuse bitov. Tudi na forumu tukaj, je bilo na to večkrat opozorjeno.

matijap
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2008 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

:bonk:

Bom drugič bolj pazil.
Nazaj na vrh
Dadi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 20:45
Aktiv.: 0.24
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 9:43 am    Naslov sporočila:  Nedelujoč ICD2 clone Odgovori s citatom

V petek sem s Silvotovo pomočjo usposobil omenjeni programator. Doma sem najprej zadevo priklopil na računalnik in je delovalo normalno. Ko sem poskušal zadevo spraviti na Laptopa, pa mi pri priklopu sveti samo dioda za Power, USB pa ne. Tako računalnik sploh ne zazna ICD2. Problem je v tem, da sedaj še na prejšnjem računalniku ne dela več (isti problem). Ali je mogoče,da sem med izklapljanjem kabla USB poškodoval program v 18F4550. 16F877 sem zamenjal (imel sem 2 sprogramirana) pa je še vedno isto.

Damjan

matijap
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je nekajkrat zgodilo podobno. Po ponovnem nalaganju programa je spet delovalo. Poskusi tudi zamenjati dušilko pri USB vtičnici s kosom žice.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dadi... Nisi edini. Jaz sem bil zaradi tega 2x pri Silvotu, Toger 3x pri meni, potej jaz 1x pri Tigtu in celo 1x pri NeoTO-ju. 4550 se brišejo če jih malo nepravilno izključiš iz PC-ja. Sam sem se v ta namen lotil izdelave serijskega ICD2-ja, da bom z njim lahko programiral USB, ko ga bo "odbilo".
Imam pa naročene 4550 SMD, če bo kaj pomagalo...
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 10:16 am    Naslov sporočila:  Re: Nedelujoč ICD2 clone Odgovori s citatom

Dadi je napisal/a:
V petek sem s Silvotovo pomočjo usposobil omenjeni programator. Doma sem najprej zadevo priklopil na računalnik in je delovalo normalno. Ko sem poskušal zadevo spraviti na Laptopa, pa mi pri priklopu sveti samo dioda za Power, USB pa ne. Tako računalnik sploh ne zazna ICD2. Problem je v tem, da sedaj še na prejšnjem računalniku ne dela več (isti problem). Ali je mogoče,da sem med izklapljanjem kabla USB poškodoval program v 18F4550. 16F877 sem zamenjal (imel sem 2 sprogramirana) pa je še vedno isto.

Damjan

Kot je napisal Mucek malo višje, zelo vrjetno je, da je "povozilo" program v 18F4550. Točnega razloga ne poznam, a nekaj podbnega se je že zgodilo tudi meni.

Dadi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 20:45
Aktiv.: 0.24
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, a gre s PICALL programatorjem sprogramirati 18f4550, saj ga v software od programatorja ni na spisku. Odločil sem se namreč, da bom izdelal še tega, saj nimam časa vsakih nekaj dni obiskovati Silvota, on pa se me bo tudi naveličal.

Damjan

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dadi je napisal/a:
Zanima me, a gre s PICALL programatorjem sprogramirati 18f4550, saj ga v software od programatorja ni na spisku. Odločil sem se namreč, da bom izdelal še tega, saj nimam časa vsakih nekaj dni obiskovati Silvota, on pa se me bo tudi naveličal.

Damjan

S hardwerom p16pro lahko programiraš serijo 18Fxxx. V softweru p16pro čipa sicer ni dodanega, lahko ga pa dodaš ročno. Lahko tudi uporabiš software WinPic, ki prav tako deluje z omenjenim hardwerom ter ima čip že na seznamu. Slednjega sem tudi preizkusil.
Kot sem omenil - omenjena težava se je zgodila tudi meni. Vzroka ne vem. Sem pa na zadnje postavil vse fuse bite, ki preprečujejo vpis v pomnilnik. Ne vem, če je to pomagalo. Sedaj se mi to ni zgodilo več. Pri tvojem čipu tega nisem naredil. Oglasi se do mene pa ga bova ponovno sprogramirala. Prinesi s sabo tudi prenosnika.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če že sami programirate 18f4550 , imate .hex datoteko zanje.
A se ne bi dalo malce "sfrizirati" (a-la reverzni inženiring v .asm , nato pa "udri po siromaku") datoteko, da ne bo tako občutljiva na izklop USB-ja.

Ko se konča programiranje (zapisovanje) , naj gre v "Zaspi sleep goto Zaspi" zanko, z izklopljenimi vsemi prekinitvami in brez možnosti prebujanja, USB pini naj bodo vhodni, a s prirejenimi registri, da so brez USB funkcije, ... . Ponovni zagon naj bo možen samo po prekinitvi napajanja. Par vrstic kode...

Imam PicKit2 pa ni tako občutljiv na te stvari. Pa tudi nimam .hex datoteke za Clon-a .
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj dejansko se zgodi je težko reči. Domnevam, da se to zgodi pri vklopu. Kriv bi lahko bil reset. Program ne štarta tam kjer bi moral ampak "pobaše" proceduro za vpis v flash. (če prav ne vem, zakaj bi se lahko rabila - mislim, da se spreminja le vsebina v 16F877 glede na izbiro čipa.) Nekoč se mi je dogajalo nekaj podobnega pri branju/vpisu iz EEproma. Zgodilo se je, da se je vrednost v eepromu pokvarila. Po analizi sem ugotovil, da se to zgodi ob vklopu. Zadevo je rešilo reset vezje.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam na začetku vsakega PIC programa najprej call VseNa0, nato pa 2-5 krat call Cakaj1s . Medtem PORTe čim dlje držim kot vhodne, razen če ni nujno potrebno kako drugače.
Potem se šele začne inicializacija LCD-ja in prvo branje/pisanje vhodov/izhodov.

Pomaga, kadar so zelo veliki ELKOti v napajalniku, ko se vhodna napetost počasi spravi na 5V.

LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni