|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 3:13 pm Naslov sporočila: Enostaven prožilnik |
|
|
Pozdrav !
Izdelati želim čim bolj enostaven prožilnik, ki bi dal na izhodu cca. 0,5s dolg impulz.
V mislih sem imel nekaj takega: Tranzistorju bi na bazo primerno vezal kondenzator, ki bi se ob sklenjenem stikalu polnil, in s tem bi bil tranzistor odprt za določen čas. Ali bi to delovalo ok ? Na kaj bi moral paziti ?
In pa še to: vse skupaj bi moralo delovati na izmenično napetost, ker bi tranzistor krmilil izmenični porabnik. Ali bi bilo potem bolje uporabiti triak oz. diac ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerc7 Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 15:43 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm...
1. Lahko daš na operacijca za invertiran vhod kondenzator pa v povratno upor pa si preračunaš.
2. Lahk nardiš s timerjom 555.
3. Prek mikrokrmilnika pa si čist točn naštimaš cajt 0,5s.
[slovenščina je zame španska vas] odvisn za kero stvar rabš to pa kolk more bit točn ta impulz.
lp
/* Preberi pravila! */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 555 timer vem, pa mi nekako ni stabilno deloval, morda nisem vse prav sestavil. Čas ni nujno da je natančen le tam okoli 0.5s do sekunde naj bi bil. Gre se za odklep ključavnice, ki potrebuje samo kratek impulz, da odklene in to je to. Zato ne bi rad preveč kompliciral z 555 oz. operacijskim, itd... Čim bolj enostavno, tudi zaradi fizične velikosti.
Pozabil sem dodati še to, da naj bi ta impulz bil na začetku, ko se stikalo sklene, ker je stikalo sklenjeno dalj časa.
Če bi to naredil z uC potem bi moral zaznati, kdaj pride do prehoda iz 0 v 1. Poleg tega pa bi uC potreboval še dodaten napetostni regulator, itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.56 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole izvedeš "edge-triggering":
Za daljše čase raje povečaj kondenzator kot pa upor (upor 100K - 1M). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem preizkusil že s 555 timerjem, pa sem prišel na idejo, da bi vezje poenostavil, saj rabim samo kratek impulz in bi uporabil samo ta del vezja namesto pa, da bi peljall na pin 2, bi s tem krmilil kar tranzistor, ki bi mi ga odprlo za kratek trenutek. Po potrebi pa bi povečal samo ta kondenzator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni