www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PC tipkovniva in PIC 16F877A

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko1991
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 26 Maj 2010 20:46
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 9:02 pm    Naslov sporočila:  PC tipkovniva in PIC 16F877A Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem dokaj nov pri programiranju mikrokontrolerjev. Nardil sem nekaj preprostih programov v Hi-tech C, asembler pa mi je precej tuj.
Moj problem je sledeč, rad bi nardil en program, ko mi prebira tipko iz PC tipkovnice. Tipkovnica je povezana RC1=CLK, RC0=DATA, probam pa tudi delati brez sistemskih knjižnic, da bom bolj razumel same registre PIC-a. Zato bi prosil, če mi lahko gdo pomaga glede programa.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko1991
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko sem razumel do zdaj njegovo delovanje, naj bi ob spremembah CLK program skakal v interupt in v njem bi gledal stanje v mojem primeru na RC0. Tu se mi porodi pa novo vprašanje, kako pomikati bite.
Nisem pa prepričan, če je temu res tako.
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shift operator <<, >>
prav razmišljaš

marko1991
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Torej to bi naj zgeledalo nekako takole, v interraptu:
int prejeto;
RC0=prejeto<<8;
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne.
uporabi še maskiranje (bit mask) in obrni izraz okoli (če bi rad bral stanje).

marko1991
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu si me pa dobil!
Ne spoznam se glih na maskiranje pa mi ni glih jasno. Te lahko prosim če pokažeš na kakem primeru.
Drugače pa ne gre da bi: prejeto=RC0>>1;
Jas si tu predstavljam da vsakokrat ob prekinitvi mi stanje na RC0 Shifta za en bit. pa po 8 bitih imam stanje ki sem ga prejel iz tipkovnice.

LP Marko
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 28, 2010 6:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
prejeto<<i++;
prejeto|=RC0;

ali:
Koda:
prejeto<<i++;
prejeto+=RC0;

ali:...

s tem, da imaš i globalno, na začetku 0, povečaš ob vsakem prejetem bitu in ko je prejet zadnji ga postaviš nazaj na 0.

maskiranje pa pride v poštev ko boš pošiljal bite.

marko1991
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pomoč, zdaj mi je jasno. LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni