|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Apr 10, 2005 12:47 am Naslov sporočila: Skladiščenje kislin, ki ostanejo po jedkanju |
|
|
Zanima me, kako spravite tekočino, ki ostane, ko končate jedkati? Mislim v obeh primerih: če jo mislite še kdaj uporabljati za jedkanje ali pa če mislite odnesti na zbirališče odpadkov.
Kam pa se take neverne stvari lahko nese, da se jih ne zlije proč, je bilo že napisano v tej temi:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=217&postdays=0&postorder=asc&start=45
Sam naredim tako, da zlijem v plastenko, ki jo pred tem stisnem na polovico volumna, da je prostor potem še za pline, ki nastajajo naknadno. Potem moram vseno plastenko še približno 2x odpreti in izprazniti odvečne pline, ki so nastali, potem pa se umiri in lepo čaka v plastenki. Verjetno bi bilo dobro, da počakam nekaj časa, da se reakcije umirijo in šele nato zlijem v plastenko, toda ponavadi sem doma le ob vikendih in sem enkrat tako pusitl potem pozabil......pa so mi hlapi razjeli vse kovinske stvari v tistem prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Pon Apr 11, 2005 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ne da vsi ostali kar zlivate proč?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Pon Apr 11, 2005 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
ravno zaradi nevarnosti ostankov sem nehal delati TIV doma (oz. na sploh).
Sploh sem se pa zgrozil, ko sem prebral clanek v reviji Braneta B. ... G R O Z A ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pon Apr 11, 2005 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Halo!
Osebno delam takole:
Po uporabi, zlijem mešanico HCl in H2O2, v steklenico. Ko naslednjič jedkam, najprej zlijem v posodo mešanico, dodam pa samo malo kisline in seveda peroksid.(brez dodajanja vode) Pri jedkanju namreč mešanica izhlapeva in po končanem jedkanju ponovno zlijem mešanico v steklenico in zaradi izhlapevanja je tekočine ki jo zlijem v steklenico zopet enako kot pred uporabo. Uporabljam pa 32 % kislino in 60% peroksid, tako, da količina ki jo dodam pri vsakem jedkanju ni velika.
Do sedaj mi še ni ostalo kaj viška, da bi moral kam zlivat ali ekološko odstranjevat itd... _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Apr 11, 2005 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa nihče ne uporablja manj agresivnih sredstev? Npr. železov ??? (one rumene kroglice, ki jih raztopiš v vodi)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2005 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz uporabljam minimalne količine, ki so možne.
po končanem jedkanju dam noter pest kamenja... ko se reakcija konča, obilno zalijem in kar zlijem stran.. se mi ne da šparat takih majhnih količin kot jih jaz porabim (1-2dcl na leto)...
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2005 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali si ze kdaj izmeril kislost tistega kar ostane. Sam sem imel nekaj teh listicev in ko sem videl, da moram uporabiti ogromne kolicine vode, sem rekel dost je. Poskusi malce izmeriti, sele nato vrzt stran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2005 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj če zliješ porabljeno lug v jedkalno tekočino?Jaz sem to napravil in to zlijem v kanto,ko je poln in oddam v zbirni odpad.
Lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2005 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
slawc je napisal/a: |
ali si ze kdaj izmeril kislost tistega kar ostane. Sam sem imel nekaj teh listicev in ko sem videl, da moram uporabiti ogromne kolicine vode, sem rekel dost je. Poskusi malce izmeriti, sele nato vrzt stran |
Zgleda, da si eden od greenpeace članov, lepo, da se zavzemaš za naravo, sicer bi pa lahko debatirali v nedogled. Vsaka dobra gospodinja, ki želi imet WC školjko čisto, brez kakršnihkoli rjavih ostankov ali madežev, uporabi in zlije v školjko 1/2 L 32% solne kisline, (ki jo mimogrede dobi v skoraj vsaki trgovini s čistili), pusti čez noč, da se obloge odstranijo, drugi dan pa veselo potegne vodo in vsa kislina odteče skozi kanalizacijo v reke. Takih gospodinj je v Sloveniji par tisoč, naprej lahko računaš sam. Po drugi strani pa v vsaki vsaj 4 članski družini, vsaj enkrat na dan dela pralni stroj, kjer se uporabljajo, v večini, močni bazični detergenti, ki prav tako direktno odtečejo v reke. V primerjavi s temi močnimi bazičnimi praški so kisline, ki se zlijejo v odtok zanemarljive, morda celo dobrodošle da nevtralizirajo močne baze od praškov. Po izjavah naravovarstvenikov so reke, vse bolj in preveč bazične.
Moje mišljenje je, da amaterski elektroniki še najmanj onesnažujemo okolje s svojim početjem, čeprav tudi mi lahko s svojim 0.00--001 % pripomoremo k ohranitvi narave. Iz malega raste veliko!
Zato odpadne kisline oddajte v za to namenjena mesta! _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2005 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa glede nevtralizacije pravijo kemiki? Imamo na forumu kakšnega? Naj vpraša kdo, če ima kakega kolega/ico s področja kemije...
Gotovo obstaja kakšen lep način nevtralizacije. Kako pa to dela industrija? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RastaMan Član

Pridružen-a: Tor 04 Jan 2005 22:06 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.24 Kraj: Tolsti vrh - Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2005 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakor se jaz iz OŠ spomnem, se se kislino nevtralizira tako, da se v kislino doda v bazo in pri tem nastanesol in voda. To je teorija. Za pravilno nevtralizacijo je treba dati isto količino vode in baze.
LPM |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.96 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2005 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja in peroksid pa se kar sam razgradi na svetlobi zelo pa mu pomaga MnO2 ki ga dobimo v cink-ogljenih baterijah in je katalizator peroksid pa razpade na kisik in vodo
za solno kislino pa je najboljši kar razvijalec oziroma NaOh potem nastane NaCl torej navadna sol in voda |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni