www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programator "AVR STK Serial Port Dongle Programmer"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Juvan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Maj 2010 9:33
Aktiv.: 0.10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 9:48 am    Naslov sporočila: icon_great Programator "AVR STK Serial Port Dongle Programmer" Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni

za začetek upam, da sem postavil temo/vprašanje, na pravilno desko. Če je vse lepo in prav, bi pa rad malo pomoči in sicer, pri sestavi programatorja za AVRje. Naj najprej povem da ga imam v celoti sestavljenega na protoboardu, vendar ne dela (ponyprog, ga ne zazna), in naj še dodam da je to že tretji programator ki sem ga sestavil in ne dela (prva dva sta bila za PICe, precej komplicirana (drugi je bil kot kit kupljen pri IC elektroniki, vse zlotal, vednar nič muzike Sad )) zato sem se odločil, da kar tu malce poprosim za pomoč.

Programator je sledeči:

http://electronics-diy.com/avr_programmer.php

http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=14

http://olimex.com/dev/index.html

To so vsi linki za isto zadevo, jaz sem se lotil zadeve po shematiki iz prvega linka.

Očitno je da se na zadeve ne spoznam veliko, vendar pa mi je nekaj malo čudno, in sicer da imamo iz serijskega porta povezavo direktno na mikrokontroler (na MISO pin), ta pa nanj dovede direktno 12V, kar je rahlo preveč, glede na to da uC dela na 5V, in kako to da ne potrebujemo nobenega MAX232 čipa za serijsko komunikacijo.

V glavnem, ko se kdo javi, bi še naložil slike kako imam zadevo povezano, da se pogleda, če sem storil kakšno napako v vezavi (osebno sem šel že 10x pregledat vse, in ne vidim napake).

Hvala za kakršnokoli pomoč
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No kar pokaži slike, bo lažje pomagati!

Edino ena opazka - napajalnih 5V za programator mora priti iz protoboarda in tudi procesor mora biti pod napajanjem. ali imaš to urejeno?

Lp
Nazaj na vrh
Majster
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05
Aktiv.: 1.81
Kraj: Majšperk

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar prilepi še slikice Smile Če pogledaš to pa vidiš da je 8pin za "sporočanje" da je krmilnik pripravljen.
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff pomagači Smile

Slike bom naložil kolikor se da hitro, predvidevam da danes zvečer, drugače pa ja, napjam uC s posebnim 5V napajalnikom preko 7805 regulatorja. Bolj natančno preko tegale:

http://www.epanorama.net/circuits/psu_5v.html
Nazaj na vrh
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo slike, vendar imam zelo slab digitalen fotoaparat in se mi zdi da so slike precej slabe za "debuganje", vendar vseeno jih dodajam, če se slike preslabe, mi kar omenite, pa se bom potrudil posneti bolšje.

hvala.

pictures avr prog.rar
 Opis:
zaRARanih 7 slik.

Download
 Ime datoteke:  pictures avr prog.rar
 Velikost datoteke:  3.83 MB
 Downloadano:  42 krat

Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2010 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nekaj se vidi vsega pa res ne...
Kateri je procesor? Ali je nov - nerabljen?
Če ja potem ne rabiš kristala in kondenzatorjev ker "po defaultu" deluje na interni oscilator. Zakaj si ga raztegnil čez cel protoboard? Naredi povezave čimbolj kratke in tudi z dolžino kabla do serijskega porta ne pretiravaj. Ali ima procesor napajanje samo na teh pinih? Čene poveži Vcc in GND na vse pine, kjer mora biti napajanje.

Mislim da si tudi "sfalil" reset pin?
Podaj malo boljše slike ali pa nariši kako si povezal, kateri je procesor,.....

Lp
Nazaj na vrh
Juvan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2010 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

procesor je ATMEGA8-16PU in je čisto nov.
Aha no tega nisem vedel da ima interni oscilator, vendar pa, a je kaj narobe če imam ta kristal vseeno povezan?? (kolikor vem da kristal zelo točno frekvenco).
Zakaj sem ga raztegnil vse po čez?? Razz ne vem, ker sem vse nekako sproti povezoval, brez da bi malo premislil, malce s preveliko naglico sem delal. Bom najprej probal tole malce lepše poslikat, potem pa še enkrat lepše povezat, da bo bolj pregledno.
Ne vem točno kaj mislš s tem
Citiram:
Ali ima procesor napajanje samo na teh pinih?
", jaz sem zadevo povezal samo tako kot kaže na tisti shemi ki je v prvem linku v mojem prvem postu, nič manj, nič več.

Citiram:
Mislim da si tudi "sfalil" reset pin?

kako to misliš?
Reset pin sem povezal direktno iz kolektorja na pin 1. (narobe??)

Lepše slike pridejo čim prej.

Hvala eddie.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni