www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Folija in fotopostopek
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
luka1995
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 21:42
Aktiv.: 3.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 8:53 pm    Naslov sporočila:  Folija in fotopostopek Odgovori s citatom

Zanima me kako na folijo dam shemo tako da nebo uv svetloba prepuščala skozi...
Če natisnem na folijo samo enkrat pa dam osvetljevat 4 minute mi svetloba gre čez folijo (črn del)... Kakšen steklo pa imate na osvetljevalni napravi... imam pleksi steklo debeline 2mm in se mi je danes stopil...Rad bi kupil kakšno steklo, ki prepušča uv svetlobo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.67
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi kakšno steklo od starih oken.

Poizkusi še zmanjšati čas osvetlitve za polovico.
Nazaj na vrh
luka1995
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, kako pa narediš folijo za osvetljevanje... ali večkrat daš folijo v tiskalnik za pa čez natisneš?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.57
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

luka1995 je napisal/a:
ok, kako pa narediš folijo za osvetljevanje... ali večkrat daš folijo v tiskalnik za pa čez natisneš?

Natisneš na tri liste in potem zlepiš skupaj.

Pa nehaj že delati s fotopostopkom, ker so z njim sami križi in težave.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
maki
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Aktiv.: 1.50
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je to bilo že večkrat opisano na tem forumu. Vseeno pa na kratko moj osebni sisitem:
- laser print na pavs papir (resolucija 1200x1200 oz. max kar premore printer)
- popršiš s sprejem za zapiranje - zlivanje (uporabljajo ga sitotiskarji za enak namen - izdelava filma)
- počakaš nekaj ur, več je bolje zaradi sušenja.
- preveriš temnost - nasičenost proti svetlobi - popršiš ponovno če ni dovolj
- gotovo, film uporaben večkrat in tudi za dvostranske ploščice

negativne stvari:
- izrabljen toner, posledično lise na printu in neuporabno
- preveč popršiš in se barva povsem zlije, tudi tam kjer nočeš oz. linije dobijo dvojnike
- čakanje za sušenje, če si prehiter ti uv zadevo zapeče na lak posledično uničiš film

To je na kratko, izdelati je možno tudi najtanjše linije, bolša je sicer Kimoto folija za print v kolikor je stvar večjih dimenzij ker potem ni napake skrčka filma. To se pozna tudi pri večjih dvostranskih ploščicah. Seveda pa ne smeš pozabiti, da gre stran z nanosom tonerja direktno na lak zaradi večje natančnosti linij. Debelina pavs papirja je lahko že preveč in dobiš zmazane in nenatančne linije.
Upam, da sem bil dovolj natančen.
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Pa nehaj že delati s fotopostopkom, ker so z njim sami križi in težave.

Moram ostro protestirati, ker to še zdaleč ni res !
Če fotopostopek obvladaš, ni težko in ni problemov.

@maki:
Si že poskusil s sprayem Density toner ?
Posuši se v minuti.
http://www.kruse.it/html/uk/density_uk.html

LP

luka1995
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ma fotopostopek je zakon Smile sam mam tok močne uv žarnice da mi kr stopijo pleksi in pa gre čez folijo svetloba...
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.57
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri, ki res obvladajo stvar na tem forumu so bili tudi pristaši fotopostopa, ampak glede na njihove poste v podobniih temah tej jih večina TIV-e izdeluje s prenosom tonerja.

Prednosti so:
>>hitrejša izdelava
>>manj potrebnih pripomočkov(nižja cena)
>>za moje pojme večja verjetnost, da TIV uspe
>>zelo uspešno realiziranje tankih povezav
.
.
.

Le kako naj prepričam profesorje, da začnemo tudi v šoli delati po tem postopku. Samo ko si nekaj vpilijo v glavo...ja mi tako delamo že toliko in toliko let,...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.94
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No no, ne se kregat. Vsak postopek ima svoje prednosti in svoje slabosti.

Termo transfer:
+ hitra iteracija v primeru ponovne izdelave.
+ odpade ena kemija (razvijanje v lugu), ki ni ravno nedolžna, tako za ljudi (varnost), kot za razgradnjo.
+ ne smrdi
- zaradi elektrostatičnih pojavov je na velikih površinah manj tonerja in posledično slabša zaščita. Potrebno je dodatno zaščititi velike površine - retuša
- pri rahlo previsoki temperaturi se toner razleze in s tem so piste širše kot bi želeli. Pri RF vezjih je to lahko usodno.

Foto postopek
+ izjemna natančnost, še posebej, če damo izdelati film v profesionalni studijo.
+ z eno samo izdelavo filma lahko naredimo poljubno število ploščic (ponatisi).
- Dolg iteracijski čas. Sušenje laka traja precej časa. Če ga pospešimo s segrevanje se rado zgodi, da so lastnosti ( občutljivost na UV, obstojnost v kislini) spremene.
- Problem prahu pri našanju na ploščice.
- relativno nevarna kemija pri razvijanju.

Z enim in z drugim postopkom je mogoče natančno izdelati tudi dvostranska vezja. Foto postopek nudi bolj zanesljivo ponovljivost in nekaj večjo natančnost. Transfer postopek pa je mnogo hitrejši.
Če izdelujemo kaka vezja z digitalnimi vezji, potem je transfer postopek bolj primeren zaradi njegove hitrosti in možnosti hitre izdelave novega vezja.
Če želimo narediti vezja na področju RF ali celo uW potem je primernejši foto postopek, saj je tu natančnost bistvenega pomena.

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pred leti, ko sem aktivno lotal ploščice, so bile vse narejene s foto postopkom. Nazadnje sem uprabljal še železov triklorid iz Conrada namesto kisline. Meni se je to zdelo kar uporabno. zdaj, ko si hočem naredit ploščice, vsi prijatelji odsvetujejo foto postopek. Zakaj? Prosim, ne vsi ljubitelji prenosa laminata takoj grmlje in kamenje po meni metat.

Zanima me samo, kaj se je spremenilo? Zelo daleč nazaj sem sam sprejal ploščice s foto lakom, kasneje sem kupoval ploščice z že nanešenim foto lakom. Vedno sem na koncu dobil kvalitetno ploščico. Zdaj, baje, ploščice z že nanešenim foto lakom so zanič.

Mi prosim kdo razloži v čem je štos. Hotel bi si zjedkat 5-6 ploščic, pa me vse mineva, preden začnem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.92
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te plošče že nanešene fotoplasti sem enkrat kupil.Ker me je zanimalo.Pa ni mi všeč ker ne veš koliko je stara plošča.Zato sem raje ročno z čopičem nanašal na ploščo in pustil posušiti čez noč ali pa v peč za nekaj minut.Za mene ni problem ker že prej doma razvijal črnobele filme in delal slike.To kar je napisal volk se strinjam.
Nazaj na vrh
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.52
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki je napisal/a:
Mislim, da je to bilo že večkrat opisano na tem forumu. Vseeno pa na kratko moj osebni sisitem:
- laser print na pavs papir (resolucija 1200x1200 oz. max kar premore printer)
- popršiš s sprejem za zapiranje - zlivanje (uporabljajo ga sitotiskarji za enak namen - izdelava filma)
- počakaš nekaj ur, več je bolje zaradi sušenja.
- preveriš temnost - nasičenost proti svetlobi - popršiš ponovno če ni dovolj
- gotovo, film uporaben večkrat in tudi za dvostranske ploščice

negativne stvari:
- izrabljen toner, posledično lise na printu in neuporabno
- preveč popršiš in se barva povsem zlije, tudi tam kjer nočeš oz. linije dobijo dvojnike
- čakanje za sušenje, če si prehiter ti uv zadevo zapeče na lak posledično uničiš film

lp

Sprej za zapiranje? Ali lahko kaj več napišeš o tem.

Sicer nisem še poskusil, ampak ali se ne da pavs papir printat tudi v brizgalnem tiskalniku? Sam se še nisem posodobil in nimam laserskega tiskalnika pa sem pomislil kako bi se obneslo zgornje. Koliko časa se pa zadeva osvetljuje na soncu? Verjetno moraš to delati po občutku?
Sedaj v neki temi je bilo objavljeno da se za razvijalec uporablja razredčen natrijev hidroksid (Cevosan). Sedaj če se sprav spomnem je ista zadeva v drugačni koncentraciji primerna tudi za jedkanje nisem pa prepričan o tem, bi moral poiskati tisto temo kjer piše o slednji zadevi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.94
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Unknown_User je napisal/a:
Sicer nisem še poskusil, ampak ali se ne da pavs papir printat tudi v brizgalnem tiskalniku?
Preizkušeno ! Da se ! In tako narejena tiskana vezja so povsem v redu.
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne samo paus papir, temveč tudi prosojnice namenjene za grafoskope se dajo zelo lepo natisniti na ink-jet tiskelniku. Jaz uporabljam Canon Pixma iP4200, kot tip papirja izberem "photo paper pro", to je drugi po vrsti. Nato pa ročno nastavim na najvišjo kakovost in najboljši poudarek na črno barvo.
Če je nanos laka, sušenje in osvetljevanje pravi, potem uspejo ploščice takoj. Za "ziher" naredim dve prosojnici in jih nalepim eno čez drugo, ampak drugače pa bi šlo tudi z eno samo.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.77
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2010 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

- pri rahlo previsoki temperaturi se toner razleze in s tem so piste širše kot bi želeli. Pri RF vezjih je to lahko usodno.

Najprej sem delal z maminim likalnikom. Vedno sem dal na maksimum - bombaž. Vezje narejeno brez problemov.

Potem sem dobil drug likalnik. Dam an maksimum - nisem opazil, da ima na maksimumu za platno. Čez vezje sem dal še en navaden papir in polikal. Papir je porjavel! Potem sem znižal temperaturo in dokončal ploščico. Uspela je brez problemov. Nisem opazil kakršnih koli deformacij. Res je, da tudi vezje ni bilo zahtevno.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni