|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 11:00 pm Naslov sporočila: Desulfatizacija svinčenih akumulatorjev, EDTA in podobno |
|
|
Sam sem se lotil poizkusov z EDTA, katerega je priskrbel Azrael že nekaj časa nazaj (hvala Azrael)
Prvo kot prvo sem probal, če je EDTA pravi, s poizkusom, katerega imam jaz najraje - zažig.
Glede na to, da se je zadeva dokaj močno cmarila z ne preveč lepim duhom že pri nižjih temperaturah, na koncu pa je ostalo kar nekaj ogljika, lahko z dokaj veliko gotovostjo rečem da je stvar organskega izvora.
Nato sem v roke vzel en starejši akku kateri se je dodobra scmaril v UPS-u in nanjga priklopil ustrezen polnilec ter vmes vezal multimeter v 10A tokovnem območju.
Sprva skorajda ni kazalo toka, ko sem pa v vsako izmed celic dodal okoli 10mL destilirane vode, je tok začel blago naraščati do tam 30mA (neuporabno).
Nato sem dodal kanček EDTA, nobene spremembe. Potem sestavil 'koncentrirano' raztopino ter v vsako celico vlil okoli 0.6mL le te, nakar je tok počasi začel naraščati, ne vem ali po zaslugi EDTA ali preprosto časa.
In tam stalno do 300mA pri 15V, kar je bilo še vedno neuporabno, saj je vsa energija šla v razcep vode - zadeva ni utegnila še žarnice prižgati.
Kasneje sem šel razkopati (razžagati) en podoben akku. Separator je bil suh kakor poper. Stene celic so bile nabrekle, ugotovljeno, vse po zaslugi nastajanja svinčevega oksida.
Negativna plata, katero je ščitil sproti nastajajoči vodik je bila lepe svinčene barve.
Pozitivno plato je pa požrla oksidacija in to do te mere, da ni imela več 'mesa' - vse skupaj je bil izključno svinčev dioksid, da je začel pokati tudi sam nosilec teh svinčenih plat.
Iz te baterije sem odrezal ven eno 2V celico, jo krepko zalil z EDTA ter vodo ter jo priklopil na 12V. Grelo se je precej. Celo toliko da je elektrolit začel vreti.
A hudega ni bilo.
Pravzaprav, ker sem napačno priklopil polariteto celice, se je na prejšnji, popolnoma požrti pozitivni plati začel izločati elementarni svinec. Super!
Nato sem si pripravil 'akumulator' (kateri ne drži absolutno nobenega soka) iz 2h svinčenih plat in razredčene HCl.
Retzultat je, da se na negativni plati izloča svinec, pozitivno pa požira kisik (ali pa klor).
EDTA z veseljem poje ves kisik, kakor tudi kakršen koli oksid - neuporabno za akku ker ga poje.
Na pozitivni plati se je po uri polnjenja nabrala kake 4 mm debela obloga oksida, katera pa se je lahko brez problema reciklirala na negativni plati. In to celo tako, da, ko si se s koščkom tega oksida dotaknil plate, se je le ta začel konvertirati direktno v Svinec, košček pa je vleklo h plati.
Zgleda da je napetost dovolj velika (12V) da uspe reducirati celo neprevoden oksid direktno do svinca.
Zadeva deluje tudi na popolnoma oksidirani plati, s časom dobiš ven popolni oksid. Fenomenalno.
Edini problem je potem oksidacija druge plate, nekaj kar si sploh ne želimo saj smo spet na istem.
Vprašanje pa je edinole ali lahko redukcija v svinec poteka hitreje kot oksidacija v svinčev (di)oksid. Če gledamo po številu elektronov je
zadeva enaka.
Tako je mnogo bolje kot EDTA kakšen pulzator, kateri nafila celice tudi znotraj in ne samo površinsko.
Update 2:
Pravtako je koristen tudi desulfator, samo finta ni v sulfataciji celic v mojem primeru ampak tudi popolna neaktivnost materiala.
Elektrolita praktično ni bilo, v samo celico (7Ah) pa sem lahko BP dodal okoli 20mL destilirane vode.
A zadeva kljub temu ni štartala.
Obrnil sem polariteto in polnil akku z reverzno napetostjo. Po nekaj prasketanja v celici in smrdenja po gnilih jajcih je zadeva čez noč ostala približno enako slaba kot poprej.
Zato pa sem enkrat popoldan v celico vlil še koncentrirano HCl. Razlika očitna. Tok Bp začel naraščati in zadeva je začela lepo vreti, smrdelo je po kloru pa kar precej.
Sicer to sploh ni problem, produkt razgradnje HCl sta elementarni vodik in klor. Klor za razliko od SO3 mnogo raje izhlapi in tako kisline po parih urah ni več.
Sedaj je akku avtomobilsko 50W žarnico držal celih 5 minut.
Več kot polovico dneva pa iz polnilnika vleče tok okoli 3A in akku je dokaj vroč, če se bodo plošče uspele regenerirati je to to.
Bom iz katrana potegnil še nekaj akkujev, kateri so stali prazni par let, pa da vidimo kako je z njimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 12:48 am Naslov sporočila: |
|
|
7Ah akku je po malce maltretiranja sedaj na okoli 30 minut poganjanja 50W žarnice.
Če ga na kratko sklenem kar hudo 'šmelca'.
Edino ena celica zavre a se kmalu pobere po tem, zgleda da je prekinjena ali kaj podobnega.
Na kup sem zvezal še 2 uničena 12V 2Ah akkuja. Enega sem pustil pri miru, v drugega pa natočil destilirano vodo ter jih dal polniti. Ta z destilirano vodo vleče rahlo več toka. Kako in kaj pa bom videl jutri zjutraj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimivo!
Misliš, da če bi v moj akumulator dotočil destilirano vodo in kapnil zraven malo HCl, da bi se pobral? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje ne, dokler ne vidim vseh efektov takega početja.
2 12V 2Ah akkuja sem po celi noči polnenja zjutraj obremenil a sta se kmalu, že po kaki minuti ali dveh sesedla, ta brez dodajanja distilirane vode še prej.
Nato po parih urah polnjenja isti postopek, le da je sedaj tisti akku s dodatkom distilirane vode žarnico držal že 5 minut, tisti brez, je 'mrknil' dokončno in sedaj žarnice več niti ne prižge.
Še ene parkrat pa vidimo, kaj bo iz tega.
7Ah 12V akku je vsak dan boljši; Tok polnenja je upadel, greje pa se ne več toliko kot prej.
Bom v kratkem izdelal še svoj desulfator/pulzni polnilnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni