www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

V Idriji razvijajo novo televizijo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 15, 2005 5:30 pm    Naslov sporočila:  V Idriji razvijajo novo televizijo Odgovori s citatom

Idrijski znanstveniki so predstavili vsesmerni prikazovalnik, ki omogoča, da gledalci z vseh strani sočasno opazujejo isto sliko.

Napravo so izumili v družbi Kolektor, ki je vodilni proizvajalec komutatorjev na svetu. V prototipni fazi je za zdaj model v obliki pokončnega valja, ki z vseh strani prikazuje statično dvodimenzionalno sliko plakata in animirano sliko tudi na LCD-zaslonu.

Izum bi industrija zabavne tehnologije v prihodnje lahko uporabljala za izdelavo TV-sprejemnikov v obliki krogle, ki bi jo npr. na sredini dnevne sobe gledali z vseh strani. V družbi so za razvoj naprave porabili že milijon evrov.

vir RTVSLO

PS
Če se še prav spomnim, sem zadevo videl lani na sejmu elektronike. kako stvar deluje mi pa ni najbolj jasno.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 15, 2005 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, sem jo tudi jaz videl na sejmu.
Ampak svetilnost je zelo nizka. Očitno stvar utripa in spreminja sliko med vrtenjem.. drugega si ne predstavljam.

LP, aly.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 15, 2005 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sem se spomnil, da sem to tudi fotografiral. Evo našel fotografijo Very Happy

PA070001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  79.01 KB
 Pogledana:  91 krat

PA070001.jpg

ales224
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 0:59
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2005 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar deluje na nekakšnem odboju slike od posebne mreže. ki se vrti z veliko hitrostjo. Problem pri vsem tem je bil tudi dovod energije v vrteči se del, saj je bil potreben precej močan DC-DC pretvornik!
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2005 6:40 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Sama stvar je precej preprosta . Ce se spomnite zacetkov filma je projektor izgledal kot nocna svetilka na sredini je bila sveca na obodu sencnika pa so bile prilepljene slicice . Ko si zavrtel obod so se slicice pricele gibati. Po drugi strani pa vsi poznate stroboskop , ko svetite z utripajoco bliskavico na nek hitrovrtec predmet se stvar ustavi obe frekvenci sta si enaki ( utripanja in vrtenja). Suce pa se sredinski rotor tam nekje okoli 650 obr/min. Utripanje je vglavnem posledica napak v zamikih , frekvenci vrtenja in sami geometriji rotorja.

Obstajata dva krogografa:

STATICNI :
Sama stvar je precej velika , sinhron motor vrti cilinder ( sestavljen je iz treh prirezanih AL cevi , v notranjosti vsake je prilepljena slika , cilinder je potrebno uravnotezit). No na te slike svetijo 5 x HID / 150W in osvetljujejo slike znotraj cilindrov . Med vrtenjem oko poskenira sliko skozi navpicno rezo v cilincdru in v bistvu zvito sliko splosci . To je v bistvu neke vrste mehanski stroboskop.

DINAMICNI
Not se v ravnini suce LCD ekran ali LED prikazovalnik pri LED je topotem stvar osvezevanja matrike ( ura , napis...)podobne stvari so bile ze objavljene v Elektrorju pred nekaj leti , pri LCD ekranu pa je treba sliko ustrezno interpolirati
zaradi kroznega gibanja s posebnim alogoritmom , sicer bi bila slika spacena.
Problem je kontrast osvetljenost LCD ekrana. In pospeaki na elektronske komponente.

Prenos energije v vrteci del in signala ne bi opisoval pac iz spostovanja do tistih , ki se trudijo s to napravo , je pa res stvar resena izvirno.

Naj povem da je razpisan natecaj v vrednosti 200.000,00 SIT do 28.4.2005

za sliko ki bo vstavljena v staticni krogograf in bi prikazovalniku najbolj pripomogla
k predstavitvi .
Prikazovalnik pa je raztavljen v hotelu Bernardin.

Jaz se bom v tem sestavku vzdrzal kakrsnihkoli komentarjev Cool okoli prikazovalnika.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni