|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 9:41 am Naslov sporočila: Polnjenje Li-ion serijsko |
|
|
Zamislil sem si polnilec, ki bo polnil serijsko vezane Li-ion akumulatorje. Vezal bi 4 celice zaporedno (3,7V * 4 = 14,8V) in jih polnil z konstantnim tokom 2A dokler napetost na paketku ne bi dosegla 16,5V se pravi 4,125V na akumulator. Potem bi začel polniti s konstantno napetostjo 16,5V dokler tok doseže 0,6A. Takrat naj bi bili akumulatorji napolnjeni in bi odklopil napetost.
Zaporedno bi vezal > TE < akumulatorčke ki že imajo vgrajeno zaščitno vezje ki odklopi napetost pod 2,75V in nad 4,2V. Tako bi še malo bolj zaščitil paketek pred neenakomernim polnjenjem (različne napetosti na akumulatorjih). Ker aplikacija ne potrebuje hitrega polnjenja, bom namesto 1C (2500mAh - 2,5A) na začetku polnil z 2A (0,8C), dosežena napetost ene celice pa ne bo presegla 4,125V. S tem načinom polnjenja hočem podaljšati življensko dobo akumulatorjev in preprečiti morebitne poškodbe (eksplozije).
Temparatura delovanja naj bi bila od 20 - 40°C, praznilni tok pa bo od 100mA do 2A najnižja dosežena napetost na paketu pa bo 11,6V (2,9V na celico) kar ne predstavlja prevelikega "šoka" za akumulatorje.
Sedaj pa vprašanje, ali je priporočljiva taka uporaba/polnjenje in če je ali obstaja namenski čip za nadzorovanje in polnjenje? Zanima me tudi ali je možno pomeriti trenutno kapaciteto ter koliko "soka" še vsebujejo (kako)? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
z obzirom da imajo celice vgrajeno zaščito, se bo polnjenje serijsko vezanih celic po moje prekinilo v trenutku, ko prvo vezje stopi v akcijo, ker gotovo to naredi tako, da prekine polnjenje ali veže upor v serijo, kar bo v vsakem primeru zmanjšalo tok polnjenja na minimum...samo moje razmišljanje, lahko (upam) da nimam prav... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem še poizkusil polniti v seriji vendar imam namen uporabiti uC ki bi take "izpade" tudi upošteval (če se zgodijo?). Sicer pa ta zaščitna vezja v praksi niso tako občutljiva in ker bom polnil pod mejo se mi zdi da se zaščita ne sme vklopiti, razen če bi prišlo do različnih napetosti na celicah npr: pri 16V (3,8V, 3,9V,4,0V,4,3V) za to pa ne vem ali se lahko zgodi  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Dokler so celice enake, z enako obremenitvijo in so v začetku zbalansirane je to OK... Vendar takih pogojev skorajda ni. Uporabi namensko vezje ali pa naredi svoj balancer z uC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če te skrbi predvsem uničenje baterij in morebitne eksplozije, si raje omisli modelarski polnilnik s balanserjem. Na hobbykingu sem videl že za 30$ takšno zadevo.
Če boš pa eksperimentiral, pa bo potrebno kar nekaj teorije ter kakšno uničeno baterijo prebolet.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor potrebujes balanser..lahko bi npr. izdelal majhno smd vezje in bi ga vgradil v sam batery pack. Tako je to narejeno pri bateriji mojega prenosnega dvd playerja. _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi da bo varianta z balanserjem prava. Kako pa deluje ima kdo shemo? Drugače pa se ne branim namenskih čipov. Malo sem brskal a za 4 Li-ion ni nobenega majhnega čipa (za vgradnjo v paketek).
Kaj pa če bi iz paketa speljal še tri žice in tako bi lahko vsako posebej izmenično polnil? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Modelarji uporabljamo na celicah tako imenovani servisni konektor na katerega se priključi balancer. Balancer med polnjenjem več čas preverja napetost na posamezni celici v koliko se katera polni hitreje balancer skrbi, da jo malce isprazni in da so ob zključku VSE celice enakomeno napolnjo.
Glede na cene balancerjev (Hobyking) ne vem, če se ti splača karkoli razvijati, prav tako so izredno poceni tudi kvalitetni polnilci.
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2010 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te celice je možno polniti zaporedno. Je pa problem kasneje, ker se pri taki vezavi zaščitno vezje tako greje, da uporaba ni mogoča - vsaj pri meni je bilo tako. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar2 Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Pet Jul 30, 2010 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Modelarji uporabljajo balanser za poljenj kakor tudi za praznjenje ko baterijo uporablja v modelu.Pri praznjenju preko balanserja se vse celice izpraznijo enako.
LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
rkulcar2 je napisal/a: |
...kakor tudi za praznjenje ko baterijo uporablja v modelu.... |
Za tole pa slišim prvič? Mi daš kakšen link, ker ne vem kako bi izgledal tak balancer pri porabi okoli 70A  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni