|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zdravko99 Član

Pridružen-a: Tor 09 Mar 2010 7:39 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.10 Kraj: niso Butale
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 9:38 pm Naslov sporočila: Spreminjanje induktivnosti tuljave |
|
|
Mene zanima kako naj spreminjam induktivnost tuljave, ne , da bi spreminjal število navojev, dolžino, premer, itd.
Mogoče obstaja kaj takea, kot spremenljiv potenciometer? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja. Načinov je veliko. Od tega, da spreminjaš sklop dveh tuljav, pa do tega, da spreminjaš statično delovno točko feromagnetnega materiala s pomočjo enosmerne napetosti.
Možmo je celo narediti element s karakteristikami tuljave s pomočjo spremenljivega kondenzatorja ( varikap dioda) in operacijskega ojačevalnika.
Žal so nekateri načini za določene potrebe neprimerni. Bilo bi prav, če poveš zakaj to potrebuješ. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdravko99 Član

|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabil bi za neke vrste "generator". Najprej sem hotel z elektromagnetom krmiliti napetost, ki se inducira(spreminjanje magnetnega polja), nato pa sem videl, da bi bilo to neuporabno za moje potrebe in bi rad dal namesto elektromagnetov navadne magnetke(majhni) in zato rabim nekako spreminjat tuljavo (razen če gre drugače?). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
zdravko99 je napisal/a: |
Rabil bi za neke vrste "generator". Najprej sem hotel z elektromagnetom krmiliti napetost, ki se inducira(spreminjanje magnetnega polja), nato pa sem videl, da bi bilo to neuporabno za moje potrebe in bi rad dal namesto elektromagnetov navadne magnetke(majhni) in zato rabim nekako spreminjat tuljavo (razen če gre drugače?). |
Žal imam še vedno premalo podatkov o tem kaj bi sploh hotel narediti. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdravko99 Član

|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom vprašal še nekaj, da sploh vidim, če sem sploh na pravi poti.
Ali lahko s spreminjanjem moči, ki je priključena na tuljavo, spreminjamo silo s katero se mora magnet premikati mimo tuljave, da jo lahko prečka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gostota magnetnega polja oziroma magnetni pretok (fluks) je pri zračni tuljavi premo sorazmeren toku skozi tuljavo in številu navojev. Torej:
B=k*I*N
sila, ki deluje na magnetek je premo sorazmerna B.
Zato ne potrebuješ spreminjanje induktivnosti tuljave (števila navojev) ampak toka skozi tuljavo. Ti si to poimenoval, kot moč.
Torej, ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdravko99 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 5:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni