|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.76 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2005 8:11 pm Naslov sporočila: LCD...? |
|
|
Pozdrav
Ali lahko vse tri LCD-je priklopim na Baskom testno ploščo?
in kakšna je razlika med njimi?
LP,marko
DISPLAY LCD 4X16 Z OSV. (WH 4002A-YYH-CP)
DISPLAY LCD 4X16 Z OSV. (LCD164ABCBW)
DISPLAY LCD 4X20 Z OSV. (WH2004AYYH) _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2005 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
za Bascom ti ne bom mogel povedati, ker mi ta zadeva "smrdi" in je ne uporabljam
Glede LCDjev je pa tako, da vsi 3-je uporabljajo enak kontroler (ali kompatibilen). Zato podpirajo vsi iste ukaze. Zato bo delovalo z bascomom, če ti dela "navaden" display (2x16 ali kakršnega si pač navajen).
Vsi kontrolerji imajo enako količino RAM-a za besedilo (2x40 = 4x20 = 80 znakov).
Razlika med njimi pa je ta, da eni prikažejo samo del RAMa, drugi pa vsega. Če pri manjših displejih shiftaš display (ustrezni ukaz), se ti pokaže besedilo, ki prej ni bilo vidno, ostalo se ti pa "skrije". Taveliki pa prikazujejo ves pomnilnik naenkrat.
Za info & datasheete o LCDjih pojdi na mojo stran pod Elektro.
Kot zanimivost:
Včeraj sem kupil LCD 4x40 znakov (ogromna krava). Realiziran je tako, da ima gor 2 enaka kontrolerja s skupnimi podatkovnimi linijami, samo Enable linija je podvojena (za vsak kontroler ena). In vsak kontroler prikazuje svoji 2 vrstici na displeju. Tako imam lahko prikazana 2 kurzorja naenkrat
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2005 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse tri LCD-je lahko priklopiš na testno ploščo in bo zadeva delovala.
Na začetku moraš nastaviti le tip LCD-ja.
Primer:
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcd = 16 * 4
Config Lcd = 20 * 4
Upam, da sem te prav razumel. Vkolikor želiš imeti vse tri display-e hkrati priključene, bo pa verjetno težava. Tega še nisem testiral. Gotovo pa obstaja varianta tudi za to. (PCF8574, ...)
aly je napisal/a: |
za Bascom ti ne bom mogel povedati, ker mi ta zadeva "smrdi" in je ne uporabljam
|
Bascom uporabljam kar nekaj časa in lahko rečem, da je zadeva čisto v redu. Z njim lahko hitro realiziram bistveno bolj kompleksne zadeve, kot sem jih v preteklosti v asseblerju. Ima pa tudi dokaj dober simulator.
LP M.
LP M. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.76 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2005 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljal bom posamezno ne vse tri naenkrat. To je vredu da jih lahko uporabljam pri Bascom.
LP,marko _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni