www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nixie ura - izdelava
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 7:53 pm    Naslov sporočila:  Nixie ura - izdelava Odgovori s citatom

Nadaljevanje teme ( izvorna tema ) . Prestavil sem jo zato, ker je tema bolj vlekla v drug podforum. No, ravnal sem po nasvetih predvsem po jjakobovem predlogu . Zrisal sem shemo, ki se ravna po taktu iz vtičnice, ima možnost hitro/počasno nastavitev (sekunde med hitro nastavitvijo tečejo normalno),izvrši se tudi reset števcev za ure, ko je ura 24:00:00. Napajalnik za IC-je bo izveden posebej. Varovalke pa pridejo na fazo in na vodu do anod nixik. Morda da je še kje mogoče kakšna "malenkost", potem pa sledi še vezje za kontrolo nixik, pa sem takorekoč "na konju" Very Happy Prilagam še popravljeno shemo.

Lep pozdrav,
Rok

Nixie ura ver.3.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Nixie ura ver.3.rar
 Velikost datoteke:  18.78 KB
 Downloadano:  56 krat

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doubt EEE fantič, nič se nisi držal ne jjakobovega predloga, ne mojih predlogov in tudi bolj malo mojih nasvetov. Enkrat sem ti napačno svetoval, pa v naslednjem postu napako popravil, ampak ti to isto napako vlečeš iz sheme v shemo..

Primerjaj svojo shemo in katerega od podanih predlogov...

To kar si sedaj narisal, tudi ne bo delovalo pravilno.

Prooosim downloadaj tale PDF , sem se potrudil pa ti ga jaz poiskal. v PDF-u poišči Timing diagram in poskušaj razumeti, kaj tisti hribčki gor - dol pomenijo Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KitKat
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 9:02
Aktiv.: 0.07
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče off topic, ampak vseeno: a je res potrebno vsako datoteko velikosti par u...ih deset kb komprimirat - pri današnjih velikostih diskov? Marsikdo rar nima oz. noče/ne more naložiti. Zip je vsaj že "prirojen" XP-jem.
LP
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam z zgoraj napisanim! In ko nato končno odpreš to datoteko sledi naslednje presenečenje. V njej je datoteka xxxx.sch. In zopet si pred istim problemom - s čim odpreti. Imaš možnost ugibati med Eaglom, Protelom, Microsoft Schedule in kaj vem kaj še. Whistle

Rezultat je: zapri in pusti vse k !

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek, shemo prižiganja sem pogledal. S tem CO izhodom sem se zmedel in sem ga po pomoti nekako zamešal z enablom. Hvala za tisti link, sem pa našel še eno stran , kjer so so vse lepo prikazali z animacijo. Ugotovil sem, da pri prvih cifrah sekund, minut in ur potrebujem izhod Q10, ki pa ne obstaja. Tako sem z logičnim sklepanjem in časovnim diagramom ugotovil čemu CO (carry out) služi- nalogo prenašanja informacije "next cifra +" Spomnil sem se po tem, da števec potrebuje samo "1" da preklopi. Tako se ob vsakem novem ciklu na števcih (ure1, minute1, sekunde1) izda "1" na naslednji števec, tisti ki ga je pa oddal pa veselo šteje naprej. Sedaj so izhodi vezani samo na krmilno vezje. Opozorili ste me tudi, da na tranzistorjih nimam baznega upora. To sem dodal. Zanima me še, ali sem prav zvezal 4013? Sem kljub vsemu dobre volje, saj sem danes stestiral eno izmed nixik. Na 165 V "kuri" okoli 3mA. Delujeo vse cifre od 0 do 9.
So me sošolci debelo gledali, ko so videli kaj je na mizi Very Happy

PS: Se zelo opravičujem za nevšečnosti, ki sem jih povzročil z .rar . Nova shema je v .zip . Upam da vas nisem preveč ujezil z prelaganjem napak iz sheme v shemo.

Lep pozdrav,
Rok

Shema.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Shema.zip
 Velikost datoteke:  22.09 KB
 Downloadano:  37 krat

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še veeno bi lahko priponko dal neposredno v *.sch....
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pametneje pa sliko ali PDF.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri .sch mi pa napiše, da .sch ni podprto. Bom spremenil v pdf ali kakšno sliko.
Spremenil. Very Happy

Lep pozdrav,
Rok

nixie clock2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  82.16 KB
 Pogledana:  94 krat

nixie clock2.JPG

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 7:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Rok, še vedno ne bo dobro. Poglej link, ki sem ti ga podal v prejšnjem postu, kako je tam možakar tole uredil. Pa tudi mojo shemo, čeprav bo moj princip prikaza številk povsem drugačen)
Pa tudi jaz sem ustrelil kozla - takt v naslednji čip gre vedno iz CO (carry out) pina prejšnjega.

Reset čipa mora dati vedno številka, ki se ne sme več prižgati. Primer cifra minut 59:
Ko bo čip z 9ko dobil nov takt, bo vključil izhod 0 (brez resetiranja), preko CO pa bo poslal pulz na naslednjega, ki kaže 5. Ta potem prižge izhod 6- kar pa ni prav. Zato reset tega čipa vežeš na izhod 6 in ga s tem postaviš na nulo. CO izhod pa bo obenem poslal naprej pulz za povečanje ur...

Če ne veš zakaj tako, poglej in malce preštudiraj datasheet od 4017 - timing diagram. Wink

Liar Odgovore lahko že kar copy / paste

Ko boš to uredil, se bo sploh splačalo malce naprej pogledat.

Če že *.sch ne dovoli prilepiti ima pa Eagle opcijo da v meniju, kjer printaš, narediš PDF namesto izpisa
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Reset čipa mora dati vedno številka, ki se ne sme več prižgati. Primer cifra minut 59:
Ko bo čip z 9ko dobil nov takt, bo vključil izhod 0 (brez resetiranja), preko CO pa bo poslal pulz na naslednjega, ki kaže 5. Ta potem prižge izhod 6- kar pa ni prav. Zato reset tega čipa vežeš na izhod 6 in ga s tem postaviš na nulo. CO izhod pa bo obenem poslal naprej pulz za povečanje ur...

Torej: tisti števci, na katerih se 6 ne sme prižgati, sem 6 zvezal na reset. Če sem prav razumel, bi moral potem za pošiljanje pulza naslednjemu čipu uporabiti CO. Samo če bi uporabil to funcijo, bi ob 00.00.00 CO iz prvega števca nastavil vse cifre na 11.11.11 (ob vklopu ure in pri resetu ob 24.00.00). CO na CLK naslednjega, vežem samo na števcih od 0-9, pri 0-5 pa Q6 na reset in CLK na naslednjem števcu hkrati? Zdi se mi bolj pravilno, da se Q6 veže na reset in CLK naslednjega števca skupaj. Think
PS: tale priponka je v pdf-u. V čem naj odslej pripenjam sheme?

Lep pozdrav,
Rok

Nixie ura ver.3.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Nixie ura ver.3.pdf
 Velikost datoteke:  21.99 KB
 Downloadano:  39 krat

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rok je napisal/a:
.........PS: tale priponka je v pdf-u. V čem naj odslej pripenjam sheme? ......
Kar tako nadaljuj v PDF. Tako si vsakdo lahko zoomira podrobnosti brez problemov in ta format je skoraj v vsakem računalniku uporabljan.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta zadnja shema pa je že boljša. Manjša napaka je samo tam, kjer resetiraš na 00:00:00 ob 23h namesto ob 24h...

Kaj se postavi ob vklopu, niti ni tako pomembno, saj moraš uro itak nastaviti.

Ker vsak čip postavi sam sebe na 0 (ali z resetom ali z overflowom), urne številke pa reset vezje s tranzistorji, bo prehod iz 23:59:59 na 00:00:00 povsem normalen.

Tako, kot si sedaj narisal, bo najbolj prav.

V taktno in nastavitveno vezje se nisem spuščal. Tudi če bi ga delal zase, bi ga namreč najprej preizkusil na testni plošči Think

Edinole nekaj:
V taki vezavi optokoplerja imaš sedaj takt s 100Hz (polnovalni usmernik). Bodi pazljiv, če boš dal v veji za napajanje nixic kondenzator - takt bo padel na 0Hz Laughing

Pa na emitorju optokoplerja (S vhodu flip flopa) bi dal pull down upor Think
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do tele stopnje sem že prišel Very Happy

Nimam še takta in tipk, ampak prižgal sem jih pa že Cool

Nixie 001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  456.8 KB
 Pogledana:  54 krat

Nixie 001.jpg

Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravil sem tisto z greatz-om in reset pri št.3. 230 pride po kablu v ohišje, od tega gre potem na optokopler in pa na transformator (230V-5V). IC-je bom napajal preko LM8705. Za nixike pa sem pred dilemo: ali jih preko upora vežem na 230 ali posebej izdelam step-up? @lojzek, zelo lepo izdelano! Applause Koliko časa si pa potreboval za izgrandjo (zasnova, izdelava, lotanje,... brez tistega tedna čakanja Smile ) ?

Lep pozdrav,
Rok

Nixie ura ver.4.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Nixie ura ver.4.pdf
 Velikost datoteke:  21.97 KB
 Downloadano:  26 krat

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes mi oči ne nesejo točno tja, kamor bi želel :union: (Miklavž) Tako da bom shemo pogledal naslednjič.

Od ideje do trenutne točke je preteklo cca 3-4 mesece. Whistle Nimam vedno časa, ko bi si ga rad vzel. Čeprav bi pri neomejenem času trajalo cca 3 tedne manj. Trajalo bo pa še kak mesec. Upam da manj Pray , ker sedaj ko se že nekaj kaže, se mi vedno bolj mudi. Torej čas za delanje napak .

Sem pa ugotovil nekaj. Sem spisal program za celo uro z datumom vred, ampak še ne morem preizkusiti (manjka mi napajalnik in takt - nanj je vezano celotno delovanje), nisem pa spisal programa za test, če vse cifre delajo d'oh!

EDIT: če mi step-up nebi deloval, bi jih tudi jaz priključil preko omrežne napetosti.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni