www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kak polnilni tok za vzdrževanje akumulatorja?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 6:33 pm    Naslov sporočila:  Kak polnilni tok za vzdrževanje akumulatorja? Odgovori s citatom

Z manjšim 12V 1,2Ah akumulatorjem napajam elektronsko ključavnico na vhodnih vratah v novogradnji, kjer še ni stalnega priklopa elektrike. Poraba vezja je zanemarljivo majhna. Praktično le ob odklepanju. ( Ključavnico sem naredil z Mego8, ki gre v sleep.) Nameravam narediti tokovni generator, da bi se akumulator polnil takrat, ko je v hiši elektrika. Kak naj bo polnilni tok. (razmišljam, da bi bil tam okrog 100mA)
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen akumulator pa imaš?
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Kakšen akumulator pa imaš?

d'oh! Svinčen. Pozabil napisati.

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

svinčev accu rabi za polnenje konstantno napetost

Jaz imam le regulator 7812 + 3 diode v GND, pa zadeva dela že 5 let.

cca 13.5V

LP Mare
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.80
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi na akkuiju pišejo napetosti - standby use in cyclic use.

Standby je pri mojem SLA 13.4 - 13.8, cyclic use pa malo več.

Tudi UPS ga vzdržuje le z napetostjo.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih (vsake par mesecev) je dobro akku malo 'zbuditi' z višjo napetostjo.

Drugače je pa float voltage lahko tudi 12.8V, odvisno od samega akkuja.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 6:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale akumulatorček že sam od sebe ne bo potegnil kaj več od 100 mA, tudi če bo čisto prazen, vsaj iz mojih izkušenj. Drugače pa, kot pravijo fantje, 7812, par diod, da dobiš tam 13.5 do 14, pa bo to več kot dobro.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi ga nastavil na 13.8V.

LP M.

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje sem slišal, da se akumulator sme polniti stalno s tokom ki je 1/100 kapacitete, torej če ima kapaciteto 1.2Ah, je stotina 12 mA

Verjetno igra vlogo tudi temperatura, ki jo mora akumulator ogrevati. Če je pod ničlo, je lahko energija, ki jo akumulator daje v toploto kar znatna.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma na večini gel akumulatorjih poleg napetosti za standby in ciklično uporabo piše tudi največji dovoljeni tok polnjenja, tega naj ne bi presegel.ČE se prav spomnim je npr. za 7.2 Ah dostikrat naveden tok okoli 2A. No, če akku ni čisto prazen itak skoraj nikoli ne potegne takega toka, vsaj po mojih izkušnjah ne. Razen če ga polniš z višjo napetostjo.
Itak je ena od pametnih variant polnjenja taka: Najprej polniš z napetostjo okoli 14.4V, pri tem meriš tok. Ko tok pade pod cca 100 mA, zmanjšaš napetost polnjenja na 13.8 in tako pustiš do nezavesti. Tako menda podaljšaš življenjsko dobo accuja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete ter odgovore. Res velika večina naprav, ki koristi svinčen akumulator kot backup (razne alarmne centrale, UPS-i itd) nima kakih posebnih vezij za kontrolo napolnjenosti, ampak je akumulator dan kar paralelno k 12V usmerniku. Obstaja je ena resnica - živlejnska doba takih akumulatorjev. Sad Žal v low cost ups-ih pocrkajo v kakem letu ali dveh.
Trenutno sem stvar rešil z tokovnim generatorjem narejen s 5V stabilizatorjem. Polnilni tok je okrog 80mA pri napetosti nižji od 12V. Uporabil sem 15V transformator, tako da pri napetosti okrog 14V ne bo več tekel noben tok.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, večina nima nobene regulacije, razen fiksne napetosti. No, naj opomnim da imajo npr. alarmne centrale nekako narejeno da zaznajo če je accu zanič - po moje je vezan preko nekega manjšega upora in ko je accu zanič (torej gre vsaj ena celica v stik) hoče potegniti večji tok, napetost na njem pade zaradi upora in centrala javi slab accu...
Nazaj na vrh
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri mojem UPSu je aku gel zdržal toliko kolikor je bilo garancije (približno 3 leta). Nakar je odpovedala ena celica in ta aku sedaj samo gledam. Sedaj sem pa precej v dilemi z nabavo novega akuja po zgoraj napisanih tekstih. Po nekod sem prebral da naj bi z dobro nego zdržal aku do kakšnih 7 let, ampak na to se ne smem zanašati, ker očitno v mojem UPSu ni ustrezne pametne elektronike. Sicer ima zadeva COM port, vendar sem ga uporablal samo na začetku z priloženim programom za spremljanje statistike. Kasneje sem šel na Unix(nisem našel ustreznega programja). Fizično testiranje akuja je izvedeno potom pritiska sikala in če je aku izpraven zadeva preklopi v napajanje iz akuja ter začne pisakti.

Vglavnem menda ti gel akuji slabo prenažajo sunke, zato sem začel razmišljati o navadnih kislinskih. Ampak tu se mi pojavi pa drug problem izpuščanja plinov polek seveda kontrole nivoja elektrolita. Sedaj jaz ne vem ali so nekatere vrste teh akujev, kateri dobro tesnijo in vrenje ter plin spravijo nazaj v kondenz/elektrolit? Dobrodošel bi bil kakšen tak nasvet in hvala že v napej.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2010 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gel akumulatorji so za UPS predragi. Večinoma so uporabljeni AGM, ki zdržijo cca 100-200 ciklov. oz. 3 - 5 let v dobrih pogojih (velja za 5-6 letne baterije). Več kot 5 let pa samo, če je UPS malo obremenjen in zato lahko deluje tudi s slabšimi akumulatorji, oz ima dodatne baterije.

V manjših UPS-ih so baterije z deklarirano življensko dobo cca 5-6 let.
1. problem je temperatura (hladilno rebro razsmernika je v ohišju in se skoraj dotika baterije).
Drugo je stara zaloga. Noben problem ni kupit nov 1500VA UPS, z letnico izdelave izpred dveh let.

Večji UPS-i imajo lahko vgrajene (hermetične) baterije z deklarirano življensko dobo do 10, ali do 12 let. Kljub temu redko katere baterije trajajo več kot 8 let.

Kislinski (odprti) akumulatorji imajo lahko življensko dobo do 30 let ob primernem vzdrževanju.

Menjava akumulatorja z različnim tipom ni nujno najboljša ideja. Različne tehnologije/proizvajalci imajo različne polnilne napetosti.

Prenizka napetost lahko povzroči nabiranje sulfata na ploščah, previsoka pa skrajša življensko dobo.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2010 2:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh. Že 2 leti je v UPSu vrh glave. Včasih akkuji še to ne držijo.

Zadeve lepo preživijo 'sunke' ubije jih samo stalno polnjenje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni