|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mk0388 Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2008 21:52 Prispevkov: 161 Aktiv.: 0.79 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 12:49 pm Naslov sporočila: Sinhronski motor |
|
|
Pozdravljeni,
imam zelo malo izkušenj z motorji nasploh, ne da me nebi zanimalo vendar se tako malo srečujem z njimi. Rad bi razširil znanje o sinhronskem motorju in mislim da je tukaj pravi naslov. Zanima me predvsem teorija, uporaba...sem že pogooglal vendar se mi zdi da bom tukaj več izvedel.
Primer imam na sliki.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
352.83 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
_________________ Victims - aren't we all... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
to je najbrž motor od IMP-jevega ventila. Se zgodi, da se "posuši" kondenzator, in potem motorček nori, malo naprej, malo nazaj, ropotanje na mestu, itd.
Menda zdržijo popolno blokado (lahko zablokira in ne bo pregorel), obrati so točno taki kot frekvenca napetosti - do določene obrementive, potem se ustavi,... itd.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osnova: Sinhronski motor ima vrtljaje sinhrone s frekvenco (od tod njegovo ime). V tem je glavna razlika med njim in asinhroncem, ki ima vedno manj obratov od sinhronega števila.
Ta na sliki ima 8 polovih parov, kar po enačbi vrtljaji = 60 * frekvenca / št. polovih parov znese točno 375 vrtljajev. Ti vrtljaji se od praznega teka do 100% obremenitve (oz. še malce več) ne spreminjajo.
Taki motorji so zato uporabni pri napravah, ki morajo biti časovno točne. (ure, programatorji, ...)
Tale tvoj je majhen, in uporablja kondenzator za ustrezen zamik faz in s tem ustvarjanje vrtilnega polja (takega sinhrončka še nisem videl). najverjetneje ima v rotorju stalne magnete in je s tem podoben motorčku z zasenčenimi poli.
Običajno so sinhronski motorji trifazni, ampak se prav močni niti ne uporabljajo več veliko kot motorji ampak bolj kot generatorji- v vseh velikih elektrarnah so generatorji sinhronski. Kot motorji se ne uporabljajo zaradi težavnejšega krmilja, potrebe po enosmernem vzbujalnem toku in tudi težkemu (težavnemu) zagonu- motor se z nule sploh ne zavrti in so potrebni posebni prijemi za njegov zagon.
Malce še poglej na wikipedijo, če boš pa imel še kakšno bolj splošno vprašanje, pa na plan z njim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 7:05 pm Naslov sporočila: Sinhronski motor |
|
|
Pozdravljen!
Ne bom ti našteval podatke o tem motorju-to lahko dobiš na Googlu še več kot jih najverjetneje potrebuješ.Zanimivo se mi zdi da se vse išče samo na Internetu-glede na to da te zanima teorija,uporaba...Kaj pa če bi malo pokukal v študijsko knjžnico in izbrskal kako dobro knjigo o tej temi?Recimo kake Osnove elektrotehnike,Osnove industrijske elektrotehnike in podobno.Nisem računalniško nepismen,vendar mi dostikrat res zelo paše vzeti knjigo v naslonjač in tam predelati temo ki me zanima.Pa nisem tako star,sem v zlatih srednjih letih,pravtako pa je tvoje vprašanje iz moje stroke.
Pa brez zamere!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Ta na sliki ima 8 polovih parov, kar po enačbi vrtljaji = 60 * frekvenca / št. polovih parov znese točno 375 vrtljajev. |
Tukaj je potrebno biti pozoren. Število polov in število polovih parov ne pomeni eno in isto! Par je 2. Tudi tu dva pola, pomenita en polov par.
Zato ima motor na sliki 8 polovih parov in 16 polov. Oznake v polih so običajno bolj pogoste od oznak polovih parov, čeprav govorimo o magnetih, kjer je nastopata skupaj vedno dva pola oz en polov par.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 6:18 am Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael, tu imaš prav, sem pozabil posebej omeniti razliko. Da pa lahko pravilno izračunaš vrtljaje in da veš, ali moraš v enačbo vstaviti število polov ali polovih parov, ti pa pomaga število 3000, ki je največje sinhronsko število vrtljajev. Doseže pa se pri enem polovem paru - torej samo enemu "magnetu". Pri dveh parih se vrtljaji zmanjšajo za 50% in tako naprej...
@laura: to o prebiranju v knjigah imaš popolnoma prav. Samo težko je nekomu reči, naj poišče to in to knjigo, kjer res piše ogromno o motorjih. Recimo tudi jaz bi težko odšel v knjižnico po knjigo, ker nisem nikjer včlanjen...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
V CTK ti ni treba biti včlanjen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni