|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 3:09 pm Naslov sporočila: Navigacijska naprava ali telefon |
|
|
Kot pove naslov sem pred dilemo ali naj kupim eno od navigacijskih naprav (garmin, navon ...) ali naj kupim malce boljši mobilnik, kateri podpira gps. Malce sem že brskal po raznih forumih in nekje sem zasledil da mobilniki za navigacijo koristijo tudi gprs in zaradi tega zna biti sledenje v tujini precej drago. Ali potemtakem mobiliniki nujno rabijo telefonski signal, da lahko opravljajo funkcijo navigacije? Navigacije ne potrebujem ravno vsak dan vendar večkrat pride zelo prav.
V vsakem primeru pa sem primoran kupiti nov telefon.
Zanima me vaše mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.78 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moram rečt da sem nad GPS-om na telefonu prijetno presenečen.
Tudi na prejšnji Nokiji mi je lepo delal.
Ne potrebuješ povezave GPRS razen če hočeš še kakšne dodatne informacije (vreme, promet), pa še to se mi zdi da novejši ne potrebujejo več.
Zdaj če ga uporabljaš redno (beri vsak teden) potem se ti zaradi velikosti zaslona splača vzet navigacijsko, drugače pa je mobilnik čisto ok. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benja8151 Član

Pridružen-a: Pet 18 Dec 2009 18:54 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.64 Kraj: Pivka
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi se strinjal popolnoma. Na Nokii 6210 Navigator imam Garmin XT, vendar me je mobilna navigacija razočarala zaradi nenatančnosti. Čeprav imam naložene karte Adria Route je vodenje zamujalo za približno 20 metrov. Internetno povezavo potrebuješ za podrobnejše iskanje krajev in drugih stvari. Svetoval bi ti, da raje kupiš navigacijsko napravo, čeprav je mobitel koristen, če potrebuješ navigacijo, ko potuješ peš. Sicer pa predvidevam, da si boš kupil dober mobitel, modeli z GPS pa niso veliko dražji od povprečnih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res bom kupil malo boljši mobitel, vendar če se odločim da mi bo kot navigacijska naprava služil le mobitel bi vzel takšnega z malce večjim ekranom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
vzami najcenejšega garmina. Ker gps je izredno požrešna zadeva in ko ti zmanjka baterije(ki je običajno močnejša kot v telefonu) ostaneš samo brez navigacije ne pa tudi brez telefona |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benja8151 Član

Pridružen-a: Pet 18 Dec 2009 18:54 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.64 Kraj: Pivka
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem majhne baterije v telefonu lahko rešimo, če si kupimo avtomobilski polnilec za telefon.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo pretuhtaj zakaj rabiš in sploh koliko rabiš navigacijo. Za parkrat letno se ne splača kupovati kajdosti. Za redno pa se splača nabavit napravo tudi z večjim ekranom. Če rabiš v avtu ni problema takoj, ko rabiš navigacijo jo priklopiš na polnilc in je rešen telefon ali navigacija okrog napajanja. Če rabiš za kolo pohodništvo pa rabiš napravo, katera ima močno baterijo in tudi sama naprava ima temu primerno delovanje. Preden kupiš sistem malo testiraj različne naprave in sisteme in se potem odloči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 12:27 pm Naslov sporočila: NAVIGACIJA |
|
|
Moje mnenje je sledeče:
kar nekaj časa sem kolebal med to in ono napravo.
Na koncu sem kupil Nokio 9500 xm navigation edition.
Prednosti te naprave:
-dozivljenska nagradnja samega os sysmbian.
-Nokia ima ovi karte, katere lahko brezplačno dozivljensko nadgrajuješ
-Na samo napravo sem doinstaliral Garmin Xt in karte skoraj cele Evrope.
V tem trenutku sploh ne razmišlajam o katerikoli drugi opciji.
Ekrancek je res majhne, samo pri navigaciji itak slediš glasovnem vodenju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 12:29 pm Naslov sporočila: Re: NAVIGACIJA |
|
|
KrEn je napisal/a: |
......samo pri navigaciji itak slediš glasovnem vodenju. |
Tole ti pa ne priporočam.... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcride Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36 Prispevkov: 788 Aktiv.: 4.14 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 12:37 pm Naslov sporočila: Re: NAVIGACIJA |
|
|
KrEn je napisal/a: |
Moje mnenje je sledeče:
kar nekaj časa sem kolebal med to in ono napravo.
Na koncu sem kupil Nokio 9500 xm navigation edition.
Prednosti te naprave:
-dozivljenska nagradnja samega os sysmbian.
-Nokia ima ovi karte, katere lahko brezplačno dozivljensko nadgrajuješ
-Na samo napravo sem doinstaliral Garmin Xt in karte skoraj cele Evrope.
V tem trenutku sploh ne razmišlajam o katerikoli drugi opciji.
Ekrancek je res majhne, samo pri navigaciji itak slediš glasovnem vodenju. |
Fail, in še enkrat FAIL; symbian je zastarel OS, hkrati počasen, nokia je veliko pričakovala od njega vendar so kjer so zaostali na polni črti za androidom, applovim OS-i....; glede garmina ima uporabniški vmesnik zelo nedodelan napram kakemu iGO-ju; hkrati pa glasovno vodenje kot ti je VolkD povedal ni za zaupati, hkrati te zmede...; nekako je važen ekran, čimvečji; je pa spet odvisno za kaj ga boš rabil, koliko ga boš rabil; glede Ovi-ja so pa malce zmedeni, recimo vem da nek del primorske kaže kot Hrvaško....; še najboljše mape so od Monolita, ki jih uporablja "ala" iGO, ter malce višje ranga navigacijske naprave MIO, hkrati so tudi v TIS-u.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vsekakor priporočam garmina nad mobitelom.
Z 4.3' zaslonom lepo vidiš gor, ima veliko boljši vmesnik, saj je narejen tudi za ta namen.
Si je pa stric naložil cel garmin na mobitel, pa smo primerjali z našim garminom pa mobitel pogrnne na celi črti.
Da ne omenim veliko slabšega sprejema signala na mobitelu! _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1852 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ga rabiš za uporabo v avtomobilo, definitivno samostojna naprava s čim večjim ekranom.
V končni fazi vseeno kateri proizvajalec, važna je pokritost.
Zelo dobro je tudi usmerjanje na prometnih pasovih, kar imajo v glavnem vse nove naprave.
O proizvalcih ne bi preveč razglabljal, ker pridemo do navijanja za napravo, ki jo imam jaz ali pa nekdo drug.
V zadnjem času sem imel v rokah vsaj deset različnih modelov Garmina, z najnovejšimi kartami Evrope, Adrije in Rusije in sem bil zadovoljen.
Z drugimi proizvalci se nisem ukvarjal, tako da ne morem dati ocene. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi jaz uporabljam garmina na nokia e71 in sem zadovoljen.
Glasovno usmerjanje je res malo prepozno, ampak, če pelješ normalno, te dovolj hitro usmeri. Drugače pa se pogleda na ekran, da vidiš kje zaviti. Dobro je imeti namensko držalo na steklu.
Kakor hitro se razvijajo telefoni počasi ne boš potreboval ne fotoaparata, ne navigacijske in še morebiti drugih funkcij na posameznih napravah.
Na svoji nokiji imam prav vse kar potrebujem. Mogoče bi potreboval le malo boljše programe za urejanje dokumentov in prenosnika skorajda ne bi potreboval.
Baterija mi zaenkrat zdrži cel dan ob vseh možnih vklopljenih povezavah, ki jih potrebujem; maili, msn,...
Skratka uporabno. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kolikokrat boš navigacijo uporabljal. Če jo kot jaz 2X na leto, je boljša (cenejša) navigacija na telefonu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70833.53
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni