www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moji HDD in njihovi problemi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:27 am    Naslov sporočila:  Moji HDD in njihovi problemi Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem. Kot kaže, je danes črni dan (beri petek trinajsti) za moje diske.

Najprej je zjutraj začel štrajkati Maxtorjev 82 GB ATA model 6Y080LO (IDE), sekundarni disk v PCju. Podatke sem premetal na eksterca (kao backup, jaz budalo). Zvečer je poslušnost odpovedal eksterni disk, in sicer WD Passport 750 GB (natančneje WD MyBook model WD7500H1U).

Seveda, situacija je takšna da bi bilo najbolje štrik za vrat pa na hruško. Vseeno bom poskusil rešiti situacijo.

Za Maxtorja mi ni tako hudo. Hudo mi je za podatki, ki so na WDju.

Ali se je kdo že poigraval z WDjevimi ohišji?

Točno tako izgleda:

Ne uspe mi ga odpreti - zagotovo je nekje neka fora....

Hvala in LP, R.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem opazil da diski najraje odletijo ravno takrat ko na njih copneš eno veliko količino podatkov.
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, da dopolnim - sem že v drobovju.

HDD (SATA) se zaganja, "kresne" pa ne. Ker sem že prilično obupan, bom poskušal dobiti identični HDD, nov ali rabljen. Ali ima kdo izkušnje, se morda zamenjava vitalnih - uničenih delov V SAMEM HDD izkaže kot koristna rešitev ali je to bolj Sizifovo delo?

Hvala vsem za nasvet in pomoč!
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še model HDD: WD7500AACS-00D6B0

dolgo že nisem, tokrat pa bom: Pray Pray Pray
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

>Ali ima kdo izkušnje, se morda zamenjava vitalnih - uničenih delov V SAMEM HDD izkaže kot koristna rešitev ali je to bolj Sizifovo delo?

ne
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Garancija proizvajalca? Nekje še imam papirje (na prejšnjem naslovu, pri starših). Mislim da je troletna. Ali popravljajo starega ali dajo raje novega? Anxious
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 7:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NAjbolje, da poskušaš dobiti identičnega in zamenjati elektroniko. Z diskovjem je najbrž vse ok. Če že, je poslušnost odpovedala elektronika. A si ga sicer poskusil priklopiti na kak drug računalnik?

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.45
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je uspelo pred par dnevi oživeti nedelujoči disk iz Mirror RAID polja (na enem disku so bili slabi sektorji, na drugega sploh ni zaznalo - vezje fuč). Žal pa je tisti drugi disk odpovedal že pred enim letom in so bili podatki neuporabni Sad - PC je bil cel čas prižgan in se v BIOSu ni moglo videti statusa RAID polja...

Kaj sem naredil? Tiskani vezji sem med seboj zamenjal, še pred tem pa sem z navadno radirko "poradiral" kontakte (za motor in za glave).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.55

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menjave elektronike pri novih diskih odpade oz. v večini primerov ne bo učinkovito razen mogoče pri kakšnih enterprise diskih, ki imajo poseben firmware zapisan.

Pri "SOHO" diskih - za navadne smrtnike je problem v tem, da ima vsak disk v svojem ROMu zapisane neuprabne regije na disku in se zato ponavadi ne zbudijo oz. največkrat samo škljocajo.

Probaj dati disk v skrinjo čez noč in zjutraj priklopit na računalnik, tako smo mi rešili že kar nekaj diskov oz. podatkov.
Nazaj na vrh
smac_a
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 12:37
Aktiv.: 0.22

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je največkrat uspelo le z zamenjavo kompletne elektronike. Sem pa vedno poskušal dobiti disk iz iste serije... Ponavadi ne uspe le če je z diskom nekaj fizično narobe npr. okvare glav ali pogonov. Deluje tudi z novejšimi diski - nazadnje sem oživljal nekaj v TB rangu.

Srečno,
Smac_a
Nazaj na vrh
Tidra
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36
Aktiv.: 0.89
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri garanciji se ponavadi ne ukvarjajo s podatki, oni izvajajo garancijo za produkt in ne za podatke, [slovenščina je zame švedska vas] da boš moral imet zelo veliko srečo, če se bo kdo s podatki v garanciji igral,...
Zmrzobvanje je ena zelo zanimiva tehnika, a žal včasih dela včasih ne,... meni osebno še ni znano zakaj pri enem disku zmrzovanje pomaga pri drugem z istimi simptomi pa ne,...

LP
I.
Nazaj na vrh
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti WD disk sem jaz uspel odpreti s tem, da sem odlomil dva zatiča. Je kar problematično lepo odpreti.
Drugače je pa pri mojem disku odletel usb konektor. Po spajkanju je spet deloval.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.29
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Kaj to je WD odpovedal zaradi temperature (je morda bil izoliran pod vzglavnikom Smile ali cotami) ali morebiti zaradi vklopnega prehodnega pojava ?

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
smac_a
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 12:37
Aktiv.: 0.22

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede odpovedi na račun temperature je google pred časom naredil test - pravzaprav so le iskali vzroke za odpoved diskov (za svoja diskovja npr. Gmail uporabljajo namreč standardne 3,5 diske). Ena od ugotovitev je bila tudi, da delovna temperatura ni eden od faktorjev odpovedi - ni statistične korelacije. Čeprav se pa tudi jaz strinjam, da jim verjetno ne koristi.
Okvare so povezali le z serijo - na tak način so lahko predvidevali kateri diski bodo odpovedali. Vendar tudi to v praksi ni bilo nič novega - vsaj meni je dobro znana IBM Deathstar serija.
wikipedia
Nazaj na vrh
Tidra
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36
Aktiv.: 0.89
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ta IBM serija diskov je bila pa smeha vredna,... zamenjal smo čist vse diska, ki so prišli v tem obdobju, ko je IBM sam izdeloval diske,... katastrofa,...

LP
I.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni